fredag 8 mars 2013

Överraskning: Vem är Du?

Idag är det den internationella kvinnodagen, en dag som - tyvärr - fortfarande äger sin giltighet. På bokklubben igår kväll talade vi om Johanna Ekströms "Om man håller sig i solen". Vem är jag? Där bakom familjens goda namn, dess status och rykte. Flera böcker behandlar liknande teman. Mina tankar vandrar ut i det gröna, vilka kvinnor finns där? Jag hamnar allra längst ner i trädgården...


Rosen heter Mme Alfred Carriére. Någons fru alltså, närmare bestämt en Alfreds fru. Men vem var hon? Jag läser att rosen odlades fram av Joseph Schwartz i Frankrike och att Alfred Carriére var chefredaktör av "Revue Horticole", en berömd tidskrift. Dessutom var Alfred rosodlare, om än amatör. (Källa.) Inget om frun. Letar vidare och hamnar på Flora Linneas sida, där jag läser att rosen är uppkallad efter Abel Carriéres mor. Aha! En kvinna som är fru till Alfred och mor till Abel. Vad heter hon? Googlar vidare på sonen och läser att han var botanist och dog 1896. Jaha. Men finner inget om modern. Det enda jag vet är att männen i familjen verkar odla (hihi, kunde inte låta bli) ett stort växtintresse. Undrar om hon var trädgårdsintresserad? Kanske. Jo, det var hon nog.


Ja, så söker jag då en stund till. Hoppas på att bli överraskad, att finna Svaret. Ja, iallfall ett förnamn. Något som ger mig en känsla av vem denna kvinna en gång var. Men jag hittar inget. En mängd länkar till rossidor och än fler bilder på denna vackra ros. Men inget om henne som människa, som egen person. Jag känner mig besviken. Lite lurad faktiskt. Hade trott att jag hade något att förmedla, ja, kanske t o m en bild på henne. Men inte. Något överraskande, något så otippat att vi alla blev stumma av förundran. Kanske beundran. Men inget. Det kan vara så att det finns ett svar där någonstans, men att jag inte funnit det. Än. Kanske någon annan kan leda mig vidare i mitt sökande?


Nåväl, just nu får jag nöja mig med det lilla jag fått veta och vill jag veta mer så får väl själv fantisera ihop en god historia. Förmodligen en banbrytande kvinna som... Hursomhelst, här frodas hon i sitt halvskuggiga läge längst där nere i trädgården. Tanken är att väggarnas vita ska täckas av hennes gröna bladverk. Hon klättrar från vägg och mur över till äppelträdet, de bildar tillsammans ett skirt tak över den lilla uteplatsen.

(På bilden är det den lilla köksträdgården som syns i förgrunden, till höger en - ser jag nu - alltför rufsig ligusterhäck, som är gräns till andra delar av trädgården.)


Fler inlägg på temat?
Se Blommig fredag hos Bland rosor och bladlöss

18 kommentarer:

 1. En sån fin tolkning av temat och kvinnodagen till ära :)

  SvaraRadera
 2. Jättefint skrivit! Nu blir jag ju också nyfiken på vem hon var, även jag har denna underbara ros i vår trädgård... Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, visst vill man veta mer... Och en helt fantastisk ros är hon ju, en absolut favorit.
   Ha det gott!

   Radera
 3. Hm. Hm. Hm. Hun får vel symbolisere alle oversette og anonymiserte kvinner i historien, da! Vakker rose med gammelmodig navn. Selv i min mors tid var det vanlig med titler som Fru dr. Ole Olsen osv...

  Ha en fin 8. mars!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så var det ju... Och inte för så länge sedan. Men trodde ändå att jag skulle finna hennes eget namn åtminstone. Tänk en rosutställning med alla dessa fruar som också berättade om dem som kvinnor...
   Ha det gott!

   Radera
 4. Visst är det spännande att tänka på alla dessa kvinnor och låta fantasin flöda :-) Vacker tolkning!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det blev mer och mer spännande ju mer jag sökte...
   Ha det gott!
   kram
   /Katarina

   Radera
 5. Fint inlägg! Läste i någon tidning om en kvinna som försökt "gå till botten" med just vilka som givit namn åt alla dessa rosor med kvinnonamn. Mycket forskande blev det...och inte lika mycket resultat tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, och tack... då behöver jag ju inte känna mig helt misslyckad i min lilla forskargärning, hihi.. Att det skulle vara så svårt, ja, det trodde jag ju inte.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Bra tolkning! Vi får fortsätta att fundera över vem hon var. Oavsett så är hon väldigt vacker :)

  Ha en fortsatt skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det är en underbar ros som jag varmt rekommenderar.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Men, ohhh, vilken underbar tolkning och så passande på internationella kvinnodagen! :) Mme Alfred Carriére är en mina favoriter med, men jag har den (nog?) inte i den här trädgården... Kanske får bli en ändring på det! Jaa, det kanske vore ett intressant uppsatsämne - genusperspektiv på växtnamn, du har ju väldigt rätt i att många är uppkallade efter personer i en växtförädlares närhet, som man verkligen inte får veta mycket om ens om man gräver rätt djupt! Ha en fortsatt fin helg! :) Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   En underbar ros, som varmt rekommenderas om det nu skulle vara så att du upptäcker att du inte har den... =oP
   Ja, rätt intressant att anlägga ett genusperspektiv på trädgården... Rosorna är ju rätt ofta kopplade till specifika personer. Perennerna, finns ju en del militärer därute, fniss...
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 8. Ja, suckar trött. Tänk att en kvinnodag ska behövas 2013, men jodå. Och sicket kul projekt att försöka hitta lite mer om Madamen, men tråkigt att det inte gick så lätt. Coolt inlägg! :-)

  SvaraRadera
 9. Tack!
  Ja, visst blir man lätt matt över att det behövs en sådan dag... Men det gör det. Tyvärr....
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 10. Vad roligt, jag har också letat efter denna madame, men inte kommit någonstans via internet. Den mest spännande rosdamen måste ju i särklass vara Josephine och hennes Malmaison. Men så mycket historia som inte blivit skriven om kvinnliga trädgårdsentusiaster. Hittade hit via apartment therapy av alla ställen, vilken trädgård du skapar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan, tack!
   Kul att du hittade hit. Ja, för då kunde jag finna dina sidor... och vilket härligt hus ni har! Inspirerande!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...