tisdag 26 mars 2013

Trädgården - Så här började det!

Hur såg det ut i början? Frågan kom och jag började leta i minnet, jo, då var det ju mestadels gräsmatta och några få planteringar. Hur var det nu det såg ut? Letar bland albumen, hittar ingen riktigt bra bild som visar trädgården innan jag varit framme med spade och annat. För jag var snabb. Längtande efter att i flera år fått nöja mig med en balkong. Ja, och inte ens en riktig balkong utan en fransk sådan. Där staplades krukorna på rad, hängdes i det som hängas kunde, medan jag avundsjukt blickade på andras trädgårdar och alla möjligheter. Jag var alltså, minst sagt, trädgårdshungrig och inledde måltiden utan att tänka så mycket utan åt glupskt. Inget bordsskick där inte.

Denna bild har jag fotograferat av från mäklarens presentation av huset, den enda bilden jag har på trädgården som visar utgångsläget.

Det är alltså en fyrkantig tomt bakom ett litet gathus, en trädgård omgärdad av murar, plank och häckar. Framför huset är marken täckt med gammal betong, mot uthusen finns en liten uteplats under tak. Även här är marken betong. Längst ner i trädgården grannens murgröna, som täckte såväl plank som mark/skräphörna. Annars gräsmatta, inte så många planteringar och de få som fanns löpte längs kanterna. Vad som var planterat? Minnet sviker, vet att jag grävde upp och slängde/gav bort en del. Det som fanns och fick vara kvar, om än på nya platser, var bland annat några röda bondpioner och en del lavendel. Tre fruktträd, två päron och ett äpple, flyttades ju inte och fick mer än gärna vara kvar. Det var mitt i sommaren och jag lydde inte alls det goda rådet att låta det gå ett år och bli bekant med trädgården och dess invånare. Jag började gräva. Direkt.

Här bilder, där jag börjat göra planteringar och låter den kvarvarande gräsmattan bilda gångar och - så småningom - en cirkel. På bilden nedan blodtopp i förgrunden, står i det som sedan blir en örtplantering. Mot muren idag en pergola som övergår i köksträdgård. Den - minst sagt - frodiga murgrönan och skräphörnan rymmer idag en liten uteplats och en damm. Det som sedan kommer att bli rosenhäcken som delar trädgården i olika rum, ja, där står på bilden några rätt klena buskar på tillväxt. Annars försök till lite planteringar, längst bort skymtar ringblommor och... ja, till höger är det nog lavendelrundeln som är på gång.

Längst bort murgrönan, som nu är borttagen. Skulle vilja återskapa känslan av gröna väggar längst ner i trädgården. I förgrunden det som sedan blir köksträdgård, här fanns hallonbuskar, som sedan begränsats. Ser att jag sått ringblommor, en favorit. Minner om barndomens trädgård och ett måste.

Fortfarande med ryggen mot huset, står förmodligen på uteplatsen och blickar ut mot trädgården högra del, där grannens syrenhäck bildar gräns mellan trädgårdarna.

Längst ner vid murgrönan och grannens uthusvägg ett litet loppisbord, som jag minns att jag målade med färg som jag hittade i uthuset. Ja, och ser att kruksamlandet har startat!

Nu utsikt från den lilla uteplatsen under tak. Här ser jag att jag börjat plantera ligusterhäcken (till vänster på bild) som är gräns mellan köksträdgård och gräsmatta. Fortfarande klena rosenbuskar i det som ska bli en grön och blommande vägg mellan gräsmatta och det som jag nu kallar grusträdgården eftersom de tidigare gräsgångarna blivit belagda med singel, något som skapar rätt mycket karaktär. Betongen här är nu golv till pergolan.

Det kan vara nästa vår/försommar. Grenar från fruktträdens beskärning ligger till vänster i bild.

Vad växer?  Jag kikar närmare, blir ju lite suddigt, men ser att det är flera aklejor och även backsippor. Ser bladen från stjärnflocka. Bland rosenbuskarna ser jag bland annat löjtnantshjärta och ranunkler, inga av dessa finns kvar numera.

Örtplanteringen, här har jag lagt gammal tegelsten som trampstenar.

På bilden nedan syns några tegelstenar slängda i örtplanteringen, tanken var att använda dem och göra en liten gång mellan uteplats och gräsgång eftersom fötterna liksom ändå stampat upp en stig där. Nåväl, det blev något provisoriskt som fick vara i flera år. Till höger på bilden syns daggkåpan, som planterats som kantväxt. En rad med buxbom tar sedan vid på väg mot gräsmattan. I förgrunden till vänster, citronmelissen. Jag tuktar den rätt hårt, den blir lite som en boll.

Hur valde jag växter? Stockrosorna fanns här.. och finns kvar.

Huller om buller. Den där chokladblomman var nog högsta mode just den sommaren. Den har inte blivit något återkommande inslag, men jag måste ha varit rätt förtjust då, för flera bilder just på den. Annars mycket i rosa-vinröda toner. Lite lila inslag. 

De fanns här då. Och finns här fortfarande...

Hur blev det då sedan? På sidorna Min trädgård och Projekt finns ju en del, även om det inte är heltäckande. Än. Annat har visats i inlägg, ja, vandrar man runt bland dem finner man en del, exempelvis grusträdgården, köksträdgården, dammen, grusträdgården, grusträdgården, grusträdgård/pergola, grusträdgård/pergola, gräsmatta etc, rosenhäck etc. Dessa länkar "plockade" i hast, hade kanske kunnat gjort bättre val. Nåväl, en känsla för hur det ser ut, eller såg ut förra sommaren får man nog.

Allt är inte färdigt. Väggen längst ner i trädgården lyser nu alltför vit. Ska försöka täcka den med grönt. Köksträdgårdens pallkragetorn ska erbjuda bättre klättermöjligheter, tänker spaljéer längs mur men även mer fristående. En del planteringar är ofärdiga och står inför omvandling. Annat väntar på tillväxt, exempelvis blåregnet som ska klä pergolan. Små projekt här och där lockar med möjligheter. Kikar ut och det är fortfarande vinter. Hu! Nåväl, den lilla snö som är kvar smälter så sakteliga bort. Den blivande narcissängen visar lite grönt. Undrar hur det kommer att bli...
15 kommentarer:

 1. Vad roligt att se. Älskar före- och efterbilder. Så fint det har blivit i din trädgård!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag också... så kul att se förändringar och få följa med på resan.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Men oj vad fint du har det!Det är så himla roligt med före o efter bilder :) TACK för att du visade förvandligen.
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 3. Så roligt att få en närmare presentation över hur din trädgård har vuxit fram! Du har verkligen varit duktig! Allt ser så frodigt och fint ut!

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! Det var roligt att vandra ner för minnenas stig.. hade glömt en del. Ja, och sommarbilderna visar frodighet... åh, nu längtar vi såååååå...
   kram
   /Katarina

   Radera
 4. Hei! Dette var det morsomt og spennende å følge med på. En vakker hage du har. Man burde bli flinkere å ta bilder før og etter, for da får man virkelig se hvor fort hagen egentlig utvikler seg. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, man borde verkligen ta mer bilder. För min del saknar jag bilder från i början av resan, men även miljöbilder är det rätt ont om. Däremot enstaka växter eller vad sägs om hur många som helst på en liten insekt... hahaha.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Älskar före och efter-bilder, så kul att se en trädgårds förvandling. Vilken skillnad!!! Wow! Kristina (som också gillar cirkelformer i trädgården)

  SvaraRadera
 6. Tack!
  Ja, det har ju faktiskt blivit en annan trädgård, blev tydligt när jag gick igenom bilderna. Cirklar och mjuka former behövs i en miljö där mycket är fyrkantigt.
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 7. Så jättefint du har fått det. Det där rådet med att vänta ett år på att gräva, har jag aldrig förstått mig på, jag gjorde precis som du;-) Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Ja, hur skulle det se ut om man bara skulle sätta sig ner där och vänta... HU!
   Du ska veta att din medverkan på AoT-forumet har varit - och är - en av inspirationskällorna! Fick bl a upp ögonen för strandirisarna, oj oj oj... (Skulle gärna ha fler...)
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
  2. Vad kul! Tack , tack, roligt att det finns några fler än jag som får upp ögonen för strandirisarna:-)

   Radera
 8. Älskar färgen, purpur. Trädgården är verkligen inbjudande en grön oas.

  Undrar var Du bor?/ Grannar??

  Kramiz
  Elizabethan
  elizabethgarden.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, de gamla bilderna visar ju en hel del purpur.. fortfarande en färg som finns i trädgården. Bland andra =oP
   Kikade in hos dig... Åh, ett orangeri!!! Så härligt!
   Vet inte, nog nte grannar, men nästan. Limhamn är ju inte så stort, hihi
   Kanske trädgårdsfika i sommar? Min epost är katarina@kasam.se
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...