torsdag 12 februari 2015

Florum Bouquet a Paradiso

Jag går en runda. Mina fötter vandrar långsamt, medan blicken flyger omkring för att stanna upp en stund. I handen en sekatör. Ibland bjuder trädgården ett överflöd, jag klipper utan tvekan. Men stundom hejdas jag, då något bara finns i ett fåtal och behöver vara där de är. Kanske ska jag så småningom samla frön och flerfaldiga, för att en annan sommar kunna plocka för att pryda bordet, bänken och karmen. Det handlar om att smycka inomhus med utomhus, att förgylla med färger, former och dofter. Jag älskar det!

Temat för denna fredag är kärlek och jag funderar kring några som gärna låter sig sättas i vas och glas. Alla växter passar inte för detta, alla besitter inte denna egenskap. Vissheten om vilka bygger oftast på så kallat erfarenhetsbaserat lärande, iallafall för en amatör som jag. Nåväl, den här egenskapen, som en del växter har, verkar Linné inte alls ha tagit fasta på då han ordnade dem i släkten och familjer. Alla kan ju göra misstag, så även Carl von, och jag är inte den som är den, utan hjälper gärna till att skapa ordning och reda i växtriket. Jag vill passa på att tacka min assistent Google Translate, som med den äran översatt det svenska, smått tråkiga men förvisso sakliga och informativa, "Bukettblommor från trädgården", till vackert klingande latin:

Florum Bouquet a Paradiso

Livet blir annorlunda på latin, tänker jag. Google Translate nickar instämmande och ger mig en tålmodig, smått överseende, blick, som berättar att min tanke är en självklarhet. Vi betraktar resultatet av vårt arbete, florum känns vackert och bouquet får mig att tänka på ett gott vin. Det som verkligen lyfter namnet är att trädgården blivit till ett paradis. Ja, livet är verkligen annorlunda på latin.

Ska det kanske vara någon apostrof eller något annat litet streck som flyger i luften? Är det nu rätt stavat? Jag undrar, men Google Translate menar, som den översättare Google Translate nu är, att sådana detaljer kan man sätta sig över... Jag tvekar, men då min assistent hastar vidare mot nya spännande uppdrag, får jag försöka vila i vissheten om ovissheten över vad som är rätt och riktigt i språkens värld. Trädgården lockar, jag vandrar dit.

Vintergäcken lyser som små gula bollar, de vill inte öppna sig i det mulna och kylslagna vädret och jag låter dem vara ifred. Snödropparna visar vitt, en del blommar "på riktigt" och jag kan tänka mig att om det bara råder mild- och solväder någon dag till så blir det en explosion. Se, men inte röra, känns det ännu som. Julrosorna står stadiga därute, men vad jag förstår tillhör de inte riktigt Florum Bouquet a Paradiso, då de nog gärna viker sig i rumsvärmen. Men jag kommer inte in tomhänt ändå:

Dagens bukett är inte helt olik många av sommarens, då de ofta handlar om likt och olikt som sjunger i kör. En spegel av trädgården i den stund som är.

Jag letar i bildarkivet och bland gamla inlägg, finner några exempel och för att detta inte ska bli ett alldeles olidligt långt inlägg försöker jag få till några collage. Här några buketter, som nog är rätt typiska för såväl mig som min trädgård. 

Den första buketten: Vit anisisop - Agastache foeniculum, ormrot - Bistorta ?, Pepparmynta - Menthe piperita L., månskensnepeta - Nepeta goviana 'Zaskar Dragon', himmelspira, rysk salvia - Perovskia atriplicifolia 'Little Spire', blodtopp - Sanguisorba officinalis, blodtopp - Sanguisorba officinalis 'Blackthorn' - och gamander - Teucrium chamaedrys. (Se länk till inlägg.)
Den andra buketten: Blodtopp - Sanguisorba officinails, ljus blodtopp - Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna', grön helgonört - Santa rosmarinfolia och månskensnepeta - Nepeta goviana 'Zaskar Dragon'. Här finns också lavendel, mynta och stäppsalvia. (Se länk till inlägg.)
Den tredje buketten: Hjärtpenstemon -Penstemon ovatus, brunpimpinell - Sanguisorba menziesii och lavendel. Här finns stjärnflockor, både de ljusa - Astranta major och de mörkt röda (tror det är en 'Ruby Wedding') samt anagramsbräcka - Tellima grandiflora och kryddsalvia - Salvia officinalis. Dessutom några grässtrån. (Se länk till inlägg.)

Buketten nedan andas försommar, den innehåller några "vanliga" akeljor - Aquilegia vulgaris, dockakleja - Auilegia ecalcarata,  fjälldaggkåpa - Alchemilla alpina, humleblomster - Geum rivale, strandglim - Silene uniflora, skuggbräcka - Saxifraxa umbrosa samt mörk stjärnflocka - Astrantia ?.(Se länk till inlägg.)

Men trädgården bjuder även annat, exempelvis då köksträdgårdens pallkragar lockar med glada färger. Här är det krassen som hamnat i en liten vas. Annars är det nog ringblommorna som är favoriten här.

Flera av samma. (Jättedaggkåpa)

Lika men ändå olika. Flaskorna från läskbacken bidrar till att lyfta narcisserna.

Vissa, känner jag, behöver lysa genom att vara ganska få och utan att störas av andra, såsom aklejan här...

...och kaprifolen där:

Det är ofta väldigt enkelt, inte sällan för doftens skull: Några kvistar schersmin, lite citronmeliss eller, som här, några myntor. 

Jag inser nu att det där med att bringa ordning i växtriket är lättare sagt än gjort. Min trädgård är liten, men jag börjar förstå att så många fler växter bör räknas in i släktet Florum Bouguet a Paradiso. Tänk då alla våra trädgårdar och lägg till den där Naturen! Hade Linné någon aning om vad han gav sig in på då han inledde sin bana? Kanske, kanske inte... 

Det svåra kan kanske göras enkelt. Jag försöker. Släktet Florum Bouguet a Paradiso kan vara ett mycket inkluderande och flexiblet släkte, som inte tar så allvarligt på gränssättningar hit och dit. Men, och det är väl det som är poängen (om det nu finns någon, hoppas det finns någon), så tror jag att det kan vara värt att lyfta fram en del av alla de växter vi möter som inbjuder att plockas, sättas samman och njutas. Delar av våra paradis flyttar inomhus... eller ges som gåva till andra, en kärlekshandling rentav. Florum Bouquet a Paradiso, visst låter det - och kan vara - vackert! 


För fler inlägg på temat, se länk.
42 kommentarer:

 1. Underbara bilder med massor av kärlek bakom! Ögongodis på hög nivå! Trevlig helg! /Lotta

  SvaraRadera
 2. Narcisserna och aklejorna fastnade jag särskilt för bland mängderna bilder.
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, mängder av bilder. Kunde varit fler, som blivit alldeles för mycket. Färre? Mm, vore bra, en möjlighet, fast en omöjlig sådan. För mig.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Det var ju en perfekt latinsk sentens (jodå, jag är en gammal latinare, vilket hjälper föga då mycket faller i glömska☺). Ska verkligen lägga den på minnet! Tack för fint inlägg och önskar dig en hjärtlig helg!
  Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, här någon som kan latin! Tack, tack!
   En - såklart - hjärtlig helg önskar jag dig!
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Vad många fina bilder! Det där med latin är inget jag riktigt har fastnat för även om mycket kan låta vackert på latin. Ha en fin helg.

  kram louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Någon hejare på latin är jag inte, men tycker det kan vara intressant med de olika växtnamnen o dess släkten. Nåväl, i detta inlägg bara en lek, förmodligen fnyser LInné... =oP
   kram
   Katarina

   Radera
  2. Vilken maffig kärleksförklaring och så många fina bilder.
   Kram Anette

   Radera
 5. Ytterligare en gammal latinare :) Och även om början är svår så håller jag med om google tålmodiga blick. Livet blir bättre. Orden låter ju så härliga Florum Bouquet...

  Men du klår google med dina underfundiga, ljuvliga reflektioner. Varken google eller latin skapar underbara buketter... ..som du. Så ni kompletterar varandra - sann kärlek, eller?

  Önskar oss och snödropparna en solig helg! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, ännu en latinare... =oP
   Tack o tack igen. I leken med språket, tankarna, buketterna och trädgården - visst är det kärlek säg? (Hm, svensktopp, vad hette han nu? Banne mej? Någonting sådant? Hm...)
   Hoppas på sol för snödropparna och oss alla!
   kram
   Katarina

   Radera
 6. Vilket underbart inlägg och så vackra buketter. Växters namn på latin försöker jag lära mig, i alla fall dom jag har i trädgården. Många namn faller bort över vintern men dom finns kanske någonstans i bakhuvudet och brukar till viss del dyka upp till våren, men det är inte lätt. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Samma här, jag försöker lära mig, en del faller bort, men kommer åter. Det är spännande att se hur släkten är kopplade till släkten, likheter och olikheter.
   Ha en härlig helg!
   /Katarina

   Radera
 7. Fantastiska bilder med mycket kärlek.

  Trevlig Helg

  SvaraRadera
 8. Så mange vakre bilder du viser! Det er mye flott du viser her.
  Vi har mye å takke Linné for :)

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Ja och visst ska Linné tackas. Att överhuvudtaget försöka bringa ordning i allt som bjuds... Jag tror att jag börjar inse, även om jag bara har börjat nosa litegrann.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 9. Många av dina blommor som ingår i dina, Florum Bouquet a Paradiso, skulle kunna komma ifrån min trädgård. Jag plockar nästan aldrig blommor under sommaren för jag är aldrig inne och njuter av dem. På hösten däremot har jag stora frodiga buketter överallt :)
  Dock är jag väldigt avundsjuk på dina blodtoppar för jag drev upp mängder för ett par år sedan men första vintern dog alla

  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du fick mig att fundera: När plockar jag? Men så kom jag på att jag nog plockar buketter både för att pryda bord inom- och utomhus, ja, så det plockas nog hela säsongen. Men allra mest på sensommaren, kanske en kraftsamling inför det som komma skall..
   Aj då att vintern tog blodtopparna! Jag brukar få spontana fröplantor, önskar du någon så hojta, så ser jag vad som finns o skickar.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 10. En fröjd att läsa och få njuta av bilderna.
  Happy Valentine!

  SvaraRadera
 11. Vilken trevlig lässtund du bjuder på! Tack för den och tack för translate-tipset med Google.
  Jag älska latin trots att jag inte kan annat än en del växtlatin. Men, "livet blir annorlunda med latin" - åtminstone med växtlatin ;-)!

  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Instämmer! Växtlatin (det lilla jag nu kan) klingar vackert och får mig att upptäcka släkten och familjer som jag kanske annars inte ens anat...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 12. Ohh vad fint du skriver.
  Det var en härlig trädgårdsstund jag fick här.
  Tack för det.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 13. Jeg må jo si at våre hager kan være ganske paradisiske - om sommeren!
  Ja, så rause at de kan gi de vakreste buketter :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, nu fick jag anlita Google Translate igen... "rause", vad kan det betyda? Aha! Generös, och nu fattar jag ju precis vad du menar. Visst är det fantastiskt med alla dessa gåvor trädgården bjuder.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 14. Takk for mange vakre bilder av både sommer og vinterbuketter en våt og kald februardag.
  Flott blogginnlegg.:-))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Hoppas på mildväder och soooooool!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 15. Mja, latin ja. Njä, bara när jag måste. Och då googlar jag också. Fint blogginlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Växtnamnen både på svenska och latin, helst... i min värld. Men så är jag rätt glömsk, så visst kommer google till användning. Ofta. =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 16. Vilken härlig tolkning till fina bilder!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 17. Du skriver så ljuvligt och visst är det underbart att kunna plocka en bukett blommor att sätta in :) Ha det bra!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Mm, det där med att kunna plocka från ett överflöd... det saknar jag och längtar efter.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 18. Men ... OJ .. vad en vinterbukett kan vara fin!!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 19. Den ene vakre buketten etter den andre. Et helt herlig syn! Fikk ordentlig sommerfølelse.
  God søndag til deg.
  Jannicke

  SvaraRadera
 20. Oj vilket inlägg, vackert helt enkelt både i ord o bild.
  Man längar!

  Ha det gott och Trevlig vecka, kram Ewa :)

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...