torsdag 5 februari 2015

Vår längtan

Kan man längta för mycket? Jag tror det. Det är som att befinna sig i ett väntrum, tiden som ägnas där blir bara en otålig - och kanske nervös - väntan på en annan tid. En viktigare tid. Är det så nu? Har jag slagit mig ner, bläddrandes i tummade tidningar, medan blicken landar på en dammig krukväxt i ett fönster, som ramas in av gardiner som var en dålig idé redan då de hängdes upp. Väntrum är sällan vackra, stimulerande eller ens rofyllda. Väntrum är tid och rum inom parentes, utan egna värden. Meningsfullheten ligger i det som väntas på, inte i det som väntas i. Men kan jag då inte längta lagom mycket? En längtan som förvisso rymmer framtid, men som också bejakar här och nu. En längtan som inte bara är väntan. Jag försöker.

Lite snö kom häromdagen. Det tunna täcket, om det ens kan kallas det, ligger kvar. Jag har satt på frostvakten i tvättstugan, så att inte rören fryser sönder. Men det är kanske ingen fara,...

...temperaturen verkar ligga runt noll och snön på bordet har smält till en spegel. Här skulle jag kunna placera något vårlikt. Vad?

Det behöver vara något köldtåligt. Snödropparna står stadiga...

...liksom narcisserna, som här kikar fram i pallkragarna.

Men julrosorna, som nyss reste sig, har böjt sig i kylan.

Vintergäcken verkar tåla vintern.

De dyker upp överallt.

Jag ser riset, allt gammalt och dött. Det kliar i fingrarna, jag får lust att klippa, rensa, städa och förbereda för det som komma skall.

Trädgårdstunnan väntar, längtar.

Men dörren till uthuset, där alla redskap finns, har gått i baklås. Låssmeden är väntad, efterlängtad. Men för säkerhets skull inhandlar jag idag ännu en sekatör. Det kan ju alltid vara bra att ha en till. Bland flera.

Igår kom jag hem och såg att "min" trädbeskärare varit här. Fruktträdens grenar och kvistar ligger på marken, jag ska samla dem för att slänga eller får de ligga i en hög i väntan på en god idé. Vad kan man ha dessa till? Hade de varit fler, hade de varit grövre, hade de varit... Men nu är de som de är. Det som är bra med nu är att det finns tid att krypa upp i soffhörnet och låta tankarna flyga. Ide, idé. Nej, det är nog ingen slump att bara ett litet streck som svävar i luften skiljer orden åt. Nåväl, funderar på om grenarna skulle kunna bindas ihop så att luktärterna kan klättra. Kanske kan de bli till stöd för köksträdgårdens bönor. Vill gärna låta mig inspireras av vad andra gör... Vad gör du?

I början av februari och lite snö. Idag vindstilla och sol, ljuset finns här. Det är ett annat ljus nu än nyss. Vintergäck och snödroppar. Den nya sekatören ligger där, kanske ta några tag i helgen. Vårlängtan, vår längtan. Något vi delar, något gemensamt? Geografin spelar roll, även annat. Men, tänker, tror och hoppas jag, en längtan som inte behöver vara här och nu inom parentes. Iallafall kan det ha varit så en stund i Malmö idag.

Fler inlägg, se länk!52 kommentarer:

 1. Så hyggelig at det dukker opp blomster i snøen allerede.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är trevligt när de dyker upp...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Trivsamt resonemang tillsammans med fina bilder.
  Vilken skillnad på snömängd hos dig och här hos mig.
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, här har vi knappt haft någon snö denna vinter. Men än finns risken, eller möjligheten (om man så vill)...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Ja nog har våren börjat göra sig påmind hos dig.
  Härliga vårlängtans bilder.

  TrevligHelg

  SvaraRadera
 4. Oj, har våren redan börjat kika upp hos dig?
  Här finns inte en enda liten blomma som vågat sticka upp. Bor nog i fel Zon...
  ja,ja det kommer nog här med.
  Härligt inlägg. Ha det bäst. Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jodå, och stora skillnader mellan zonerna. Min zon passar den otåliga, ha ha!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Redan vintergäck och snödroppar...HÄRLIGA vårtecken!!
  Här känns dom lång långt borta än.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, då det handlar om vårtecken och vårlängtan blir det tydligt att vi lever i ett avlångt land...
   Tack, o detsamma: Trevlig helg!
   önskar
   Katarina

   Radera
 6. Men kjære - det du viser er hva jeg kaller vår!
  Kvister, ja. Tar nok det meste i kompostkvernen. Men bruker noen til å støtte buskbønner, og andre steder hvor man behøver lave, kraftige støttepinner. Kanskje det går an å bygge peonstøtter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det vår! Även om vintern lurar om hörnet än...
   Ska försöka binda ihop några kvistar till ett stöd, får väl se om det går.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Vilken fin tolkning och härliga bilder, det är ju redan vår hos dig! Det slår mig också att jag nyligen fått vara med om att inreda ett väntrum, med rätt färg på väggar och möbler och passande konst med hjälp av konstrådet, allt för att väntandet ska bli så bra som möjligt.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Det låter som ett vackert och trivsamt väntrum som bjuder omtänksamhet till de väntande. Bravo!
   kram
   Katarina

   Radera
 8. Så vackert du skriver om längtan, fast du har ju redan en del att njuta av. Skulle bli överlycklig om en endaste en liten vintergäck skulle ha vänligheten att titta upp här, men hur många jag än sätter så verkar de försvinna, sorken?
  Njuter av snö och vinter just nu sen tänker jag går direkt in till våren utan att passera väntrummet.
  Kram
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Här är ju inga sorkar...Läser mig till att vintergäck inte ska vara så attraktiv för dem, men jag vet inte. Kanske om de är riktigt hungriga... Hursomhelst, senare under säsongen gräver jag gärna upp några plantor och skickar till dig, maila mig isåfall.
   Klokt att skippa väntrummet!
   kram
   Katarina

   Radera
 9. Snödroppar och Narcisser redan, här är ett djupt vintertäcke, så de får kämpa sig upp. Pinnar av lagom storlek, använder jag till stöd för växter som är lite rangliga. Ha det gott! Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vintergäck brukar komma vid denna tid, men det känns onekligen tidigt med snödropparna och narcisserna...
   Ska prova att göra stöd, men är inte den mest praktiska, så det får bli som det blir. Vackert? Nja, låt säga kreativt, fniss.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 10. Oj så mycket vår du har i din trädgård, här försvann den för ett tag men den kommer igen så småningom. Ha en fin helg. Carita.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det vara med våren, den kommer och går och... återvänder. Gör lite som den vill.
   Tack detsamma: En härlig helg!
   önskar
   Katarina

   Radera
 11. Gillar din fundering på längtan som ett oftast tråkigt väntrum. Vi längtar ständigt efter något vilket gör att vi glömmer stunden här och nu. Tänker att det är skillnad på att se fram emot och att längta?! Så jag ser fram emot våren men jag längtar inte.
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Din tanke är intressant, det är annorlunda att se fram emot än att längta, längtan innebär saknad på ett annat vis. Jag ser också fram emot våren! =o)
   Allt gott!
   Katarina

   Radera
 12. Du har ju redan vår! Lite fusk kan jag tycka ... vår trädgård ligger helt under snön ännu och bara snödropparna närmast huset börjar sticka upp. Men det är roligt att planera, och de första fröna har grott, inomhus, så det kommer nog en vår hit också.
  Ha det gott!/ Leena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, här är redan lite vårtecken, men vintern lurar bakom hörnet och kan när som helst "anfalla". Härligt med planer och vårsådder.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 13. Underbara bilder, där späddes min längtan på ordentligt ;-)
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Den våren, den våren. Den kommer, så småningom =o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 14. Vilken fin tolkning av dagens tema! Och så mycket vårtecken du har redan. Jag bara älskar bilden där tegelväggen speglar sig i bordets vattenspegel. Ett konstverk skapad av naturen och dig tillsammans.

  Önskar dig en fin helg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   En runda med kameran, ja, då ser jag plötsligt sådant som jag annars kanske inte lagt märke till. Såsom bordet, som bara står där och inte är så värst... men så plötsligt! Vattnet, solen, husväggen... För mig var det bara att klicka.
   En härlig helg!
   önskar
   Katarina

   Radera
 15. Härligt inlägg, så mycket hopp! Underbart fina bilder.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 16. O ja vad vi längtar nu! Helgen lovas det ju riktigt vårväder med sol och plusgrader. Nästa vecka ska jag ut och börja beskära lite träd. Ska bli så härligt! Jag älskar beskärningsjobb:-) Och sekatörer, som sagt, det är bra att ha några extra på lut. Man vet aldrig när de kan behövas.
  Ha en fin helg!/Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kikar ut genom fönstret denna lördagsmorgon och det ser lovande ut... Trädgårdssäsongen börjar med beskärningarna, sedan sätter allt annat fart. Nu ligger en alldeles ny sekatör och väntar, känns som ett vårtecken i sig.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 17. Du har ju ändå många vårblommor på G! Här är snön djup, men solen lyser iaf ibland:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, där finns en del därute. Snö eller inte, bara solen kikar fram så blir tillvaron så mycket bättre.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 18. Här har vi en filosof! Roligt med reflektioner om tid och rum. Me like :-)!
  Men jag håller inte helt med ;-)! Väntrummets vakuum kan ha ett egenvärde: Äntligen ett ställe där man inte förväntas vara social. I väntrummet kan den introverta finna tankero ,-)))!

  Tja, typ! /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va? Håller du inte med???
   Men... jag tror jag förstår hur du menar (en god filosof, bör väl också vara en förstående filosof =oP). Stunder, i väntrummet eller kanske på bussen, ja, tillvarons mellanrum, kan vara rofyllda. Vara ensam (på gott vis) tillsammans med andra. Och sig själv.
   Tackar för din kommentar som fick mig att se lite mer än jag såg nyss...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 19. Härligt inlägg och underbara bilder, det finns något vilsamt och rofyllt i det där vissna som ska bort med tiden:) Ha det bra!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Mm, även om trädgården så smått börjar vakna, så är det fortfarande en rätt sömning och rofylld plats. Förutom småfåglarna, som verkar ha hur mycket energi som helst... =oP
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 20. Underbara bilder som fångar längtan efter vår på ett härligt sätt....=)

  Trevlig helg!!!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o)
   O tack detsamma: Ha en riktigt härlig helg!
   kram
   Katarina

   Radera
 21. Hei! Interessant å lese hva du skriver om å vente. Jeg liker så godt bildene dine. Vakre farger.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 22. Wow, så mycket vårglädje du sprider och så långt allt kommit hos dig. Här var snödropparna stora och fina i början på veckan, men nu är det begravda under ett tjockt lager av snö och jag har tom tagit fram skidorna idag... Trevlig helg. Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o)
   Ja, och nu har all snö smält här...
   Ett tjockt lager och skidor, oj! Hoppas du njuter en härlig tur!
   kram
   Katarina

   Radera
 23. Mmm, kan inte låta bli att glädjas åt att du redan har vårblommor som blommar utomhus. Även om de böjer sig lite i kylan så lyser de upp med sina färger och bildar den där övergången mellan vinter och vår.
  Önskar dig en fin helg!
  kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, det är något löftesrikt med allt som kikar upp därute... Fortfarande rätt försiktigt, fortfarande bara i början av februari, men ändå.
   kram
   Katarina

   Radera
 24. Oj så långt det kommit hos dig! Här ligger snön i drivor. Min växthusdörr har också frusit fast, trist för jag hade perliten liggandes därinne, men kommer inte åt den. Det var bara att köpa en ny påse. Jag brukar göra kransar av klippet från äppelträden, det är lätt när de är mjuka och färska. Ha en skön helg/ Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Februari ser verkligen olika ut i olika delar av landet... Kransar, vilken bra idé. Jag ska göra ett försök...
   Ha en härlig helg du också!
   hoppas
   Katarina

   Radera
 25. Oj vad det spirar , så härliga bilder när allt börjar komma!
  Trevlig helg, hälsningar Ewa :)

  SvaraRadera
 26. Oi! Har du så mange blomster i hagen din alt? Her i Midt-Norge er det ingenting, og nå har det kommet mere snø etter stormen "Ole".
  Interesant lesning om å vente. jeg liker denne ventetiden før alt spretter opp av jorden.
  Ha den fint:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Hoppas allt är väl efter stormen 'Ole!, hu!
   Här mildväder och även om vinden ven, så var det långt ifrån någon storm...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...