måndag 6 april 2015

Vad är detta? (Åh, vad det kliar...)

Ofta vet jag vad växten är för någon (eller något?). Ibland vet jag till och med den exakta sorten och dess namn på latin. Ja, vet och vet... Rätt ofta får jag stärka minnet med hjälp av anteckningar. Ibland kan bloggens inlägg bli en hjälp att finna identiteten. Det är något speciellt med att veta, tänker jag, som just nu inte vet. Det är också något speciellt med att inte veta, något som kan liknas vid ett myggbett som envist kliar och som inte alls kan glömmas bort. Till skillnad från namnet på den där lilla växten. Åh, vad det kliar!

Nära står den överblommade vintergäcken. Den okända sticker upp lite grann och visar små små blad och något som kanske är knoppar. Det är kanske något alldeles vanligt... som maskrosor. Nej, det vet jag att det inte är, men något annat alldeles vanligt. Så kan det vara. Jag funderar vidare, alltså inte maskros, inte heller... tulpan. Flera namn dyker upp och plötsligt åker kännarminen på: Inte någon sådan, inte i den familjen, nej, det vore otänkbart osv.  Men faktum kvarstår: Det kliar!

HJÄLP!


8 kommentarer:

 1. Spännande, jag vill också gärna veta. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 2. Ungefär så där ser min Rhododendron kamchatka ut nu vilket betyder att du har någon lövfällande låg buske på G. Hortensia?

  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anja, det kan mycket väl vara någon liten rhododendron, vet att sådana inhandlats på STAs växtmarknad på Alnarp. Kollar o ser att jag köpt en med namnet Rhododendron Intermedicum 'Album', men läser mig till att den ska vara vintergrön, vilket inte stämmer med min, samt att den ska bli ca 40 cm hög, något som verkar osannolikt. Ska bli spännande att se hur min lilla planta utvecklas...
   Tack för hjälpen!
   /Katarina

   Radera
 3. Ingen aning, men hoppas du visar när den slår ut. Och, ja, jag känner igen mig. Ibland är det lögn att man kommer på vad det är.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm... och det kliar och kliar... För på något vis känns det väldigt viktigt att veta... Snart vet jag. Tror jag. Hoppas...
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Ungefär sådär ser min lilla Lathyrus vernus ut just nu... ..då kan det vara ett frö som landat där om du inte köpt nå't ;)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! Så bra!!! Jag har en!!!! Söker i min egen blogg och hamnar på (eller i, vad säger man?) inlägg från 2012 (9 maj) där jag skriver om och visar bild på just en Lathyrus vernus. Just på den platsen. Härligt!

   Tack för hjälpen!

   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...