torsdag 22 oktober 2015

Plötsligt händer det!

Något prasslar, någon hörs. Vad? Vem? Jag vet inte än, men jag undrar. Det kan vara en fågel i trädet eller kanske en igelkott i buskarna. Det kan vara Viggo som nosar sig fram där kvarterets katter nyss varit. Fast... han är ju här och inte där. 

Där? Ljudet tycks komma från dammen. Ibland kan man inbilla sig, höra sådant som kanske ändå inte låtit. Men för en liten stund sätter jag den egna tvekan inom parentes, bejakar nyfikenheten och undersöker möjligheten. Jag går närmare och hör ett...

...plums! Fallfrukt? Det som trädet släppt möter dammens vatten. Se själv, några små äpplen flyter omkring, det var nog dem jag hörde nyss.

Det vore en enkel förklaring, orsak och verkan, något att vila i. Eller? Jag böjer mig ner och... Oj! Plötsligt händer det! Jag ser, visst ser jag, men för säkerhets skull sträcker jag mig efter kameran för att fånga det huvudet inte helt och fullt fattar. Det är den 4 augusti, se inlägg, och det blir många bilder som tas av denna groda, som inte alls verkar störas. Den simmar hit och dit, placerar sig här och där medan jag klickar. Ibland känns det som vi har ögonkontakt.

Ännu ett liv, det är fantastiskt att en liten groda har bosatt sig i och vid min lilla damm här i staden. Nu förändras min tillvaro i trädgården, dammens miljöer (och invånare) ges extra uppmärksamhet och mer därtill. Jag blir smått besatt. Men grodan kan vara svår att upptäcka bland all grönska. Det handlar om att stanna upp för att se.

Vattnets mörker är också dess kamouflage. Den ljusa randen på ryggen lyser och gör den annars dolda synlig.

Ibland sätter den sig på en sten och verkar vila därpå.

Men oftast döljs den av dammens växter, stenar och vatten. Den nära omgivningens grönska är också dess hem. 

Kommer den att övervintra här? Jag vet - i stort sett - inget om grodor. Fått reda på att "min" är av "den ätbara sorten", men blir inte hungrig. Hursomhelst så är det fascinerande när natur väljer något som människan konstruerat till sin egen boplats. Som här, av mig, en anlagd damm. En damm som förvisso är "naturlig", eller snarare naturlik, då den är renad med växter, dvs inga pumpar och dylikt. Vald. Utvald. Plötsligt, det bara hände, en groda i dammen! Eller, rättare sagt, plötsligt upptäckte jag någon som funnits där ett tag. Hur länge? Sedan när? Grodan är nog ingen ny bekantskap för småfåglarna som bor och lever här, säkert inte heller för igelkottarna som då och då dyker upp. Grannskapets katter har förmodligen också koll och husets tax verkar inte alls förvånad. Jag är den som sist får veta.


För fler inlägg, se länk.


36 kommentarer:

 1. Flotte bilder av frosken!!. og tror nok du har fått en ny beboer i dammen. De overvintrer ofte mellom steinene i dammen :-)
  Eirin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Det verkar ju förhoppningsfullt, hoppas den övervintrar...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Hei!
  Å ha frosker og padder i hagen er topp. Man kan skvette voldsomt når de plutselig dukker frem. Flotte bilder du har tatt.
  God helg! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, de skapar en del "action" i trädgården, fniss...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Härliga bilder av naturens under . Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 4. Kul med ny innevånare, härligt med mångfald i alla avseenden.
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
 5. En fin berättelse, och härliga bilder på din inneboende.
  Ha en fin helg!
  Marika

  SvaraRadera
 6. Ett alldeles helt underbart inlägg! Jag älskar grodor. Jag har haft en i min pyttelilla damm också. Men jag har inte lyckats få några fina bilder. Du har ju fått en fantastisk bildkavalkad. Och vem skulle väl vilja äta en sådan sötnos. Visst blir man härligt lycklig i hela kroppen när man upptäcker något sådant. Att ens lilla damm kan hysa en så fin hyresgäst. Hoppas den övervintrar på något sätt hos dig så du får se den nästa år igen.

  Önskar dig en fin helg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Det är lite märkligt, "min" groda verkar inte alls ha något emot att jag fotograferar, jag kan komma riktigt nära utan större problem. En linslus till groda... =oP
   Absolut lycka, ja, förundran, att den valt min damm till sin... sjö. Hoppas, hoppas på övervintring.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Grodan tycks trivas hos dig och han är ju knappast ensam i trädgården. Precis som det ska vara!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm... o kanske finns här än fler grodor. Att upptäcka =oP
   kram
   /Katarina

   Radera
 8. Så flott frosk du fikk besøk av! Jeg synes de er så vakre ☺

  God helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är vacker. På sitt sätt, tillägger jag, för ibland kan den se rätt skräckinjagande ut också sin litenhet till trots...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 9. For ei herlig historie med nydelige bilder til. Frosk i hagen er jo hyggelig da, og ekstra bra når man har laget til så flott tilholdsted til den. Ha en fin helg. Hilsen fra Liv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Känns som dammen fått en OK-stämpel, blir ju allt lite stolt över det, fniss =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 10. Jag blir alldeles varm ända in i själen av lilla grodis och du berättar så spännande. Vill ju veta mer, vad gjorde han sen... hittade han nån insekt, var det nån fågel som fick syn på honom... kanske är stenen hand favoritplats för en sån har han säkert...det kansker är en hon...
  Trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser en felstavning, he, he, he... sånt man får leva med.

   Radera
  2. Tack! Ja, jag är fascinerad av denna lilla groda och hoppas att den övervintrar så jag får fortsätta följa... Är det en hon eller han? Vet inte. Hursomhelst en härlig liten krabat som man kan betrakta länge och ibland känns det som den kikar tillbaka på mig. =o))
   (Felstavningen, fniss... Låt oss se det som något kreativt och nyskapande, sånt som vi vill leva med =oP)

   Radera
  3. O så glömde jag ju...
   Ha en fortsatt trevlig helg!
   /Katarina

   Radera
 11. Vilka underbara bilder på grodan. Helkul att fota djur. Man vet inte riktigt vad man förväntas se när man knäppt, de rör sig fort och det händer mycket på liten tid men såå kul det är.
  Låter spännande att med grodans liv hoppas den klarar sig Du får berätta i vår.
  Ha en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, visst är det skoj att ta bilder på djur... Eller fånga bilder, för precis som du skriver så vet man inte riktigt vad det blir, om det blir. Men då och då lyckas kamerans klick bli till bilder där vi kan komma de där små varelserna lite närmare än kanske i "det riktiga livet".
   Ännu en anledning att otåligt vänta på våren =oP
   Ha det gott du också!
   kram
   /Katarina

   Radera
 12. Fina och roliga grodbilder, här är de tyvärr sällsynta! Trevlig helg! /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Vet inte hur (o)vanliga grodor är runtom i landet/Skandinavien... Nu blir jag nyfiken, kanske något att lära mer om under vintern som stundar.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 13. Så glad att grodan flyttade in hos dig, håller tummarna att den övervintrar också.
  Ha en fin helg!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Visst är det fantastiskt! Ja, det blev ju en del tal om grodor och dammar då jag var hos dig... Ska försöka få till ett inlägg om dammens växter... Och så hoppas jag få följa ert projekt, så spännande!
   Solen skiner. Idag grävdag! Härlig dag!
   kram
   /Katarina

   Radera
 14. Så kul! Här har vi inga ätliga grodor men visst är vi glada för alla vanliga paddor och grodor vi ser. De är speciella och väldigt välkomna hit!
  Skön söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Vad jag förstår är inte den ätliga sorten så ovanlig här nere i sydvästra Sverige, men det verkar så att förekomster av olika sorter varierar runtom i landet. Spännande. Oavsett sort, fascinerande varelser är det...
   Ha det gott du också! (Solen skiner här, det kan bli en härlig dag...)
   /Katarina

   Radera
 15. Hej Katarina!
  Härligt inlägg! Älskar grodor och gläds att du inte sitter och letar efter recept på Ätlig groda.
  Så fina bilder du har tagit! Hoppas att grodan kommer att övervintra så du får träffa den till våren igen. Tror att det finns goda chanser då groddjur är ganska stationära.
  Det som förvånar är hur den har hittat fram till din trädgård mitt inne i stan.
  Kram Märit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Märit!
   Så kul att du kikade in här =o)) Ja, och tack... Visst är det förvånande att den överhuvudtaget kunnat hitta hit. Begriper inte riktigt varifrån och hur, tänk om den kunde tala så vi förstod =oP.
   kram
   /Katarina

   Radera
 16. Mmm... visst är det en mäktig känsla - tänk att jag lyckats. Det är det som är det häftigaste med trädgård när växterna och djuren väljer oss, stannar kvar. Om det sen är ett frö som gror, en stickling som rotar sig eller djur som flyttar in - spelar mindre roll. Man är som du skriver vald.

  Har också hört prassel i sommar och snubblat över en groda flera gånger. Vet inte vilken typ hen är och kan lika gärna vara en padda. Och för den delen kan de vara flera men ändå det är lite läskigt när jag nästan sätter fötterna på hen. Har ju ingen damm där men det finns en bäck i närheten.

  Kram, Carina

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...