torsdag 19 november 2015

Runda former

Jorden är rund. Är du säker? Jag blir osäker då jag betraktar bilden. Kanske om jag går riktigt riktigt nära, så nära det nu går. Om jag känner med handen, är de pyttesmå "kornen" runda då? Men nu regnar det ute, så jag stannar inne...

Nej, vädret lockar mig inte att gå ut en... runda. Hm. Om jag går rakt fram, vänder och sedan går rakt tillbaka. Har jag då gått en runda eller kanske ett... streck. Gå ut ett streck liksom. En linje? Nja, inte riktigt samma sak, en linje kan ju vara... rund, rundad. Det är dags att... sätta punkt (visst är språket märkligt) för dessa funderingar om sådant jag alls inte vet något om. Istället vandrar jag fram och tillbaka i datorns bildalbum, jag går såväl rundor som streck och finner några bilder som kan illustrera denna Blommiga fredags tema: Runda former.

Kan en grön matta vara rund? En gång träffade jag Ulla Molin i hennes hem i Höganäs. Hon var gammal, erfaren och klok. Jag? Låt oss lämna det därhän. Nåväl, utanför fanns trädgården och där en rund matta, av bland annat kattfot, som fångade min blick. Jag minns att jag då tänkte att om jag någon gång får en egen trädgård ska min gräsmatta vara rund.

Så blev det. En av de första handlingarna som gjordes här var att förvandla den kvadratiska tomten till olika rum. Den gräsmatta som fick vara kvar blev nu ett runt golv, som delvis skuggas av de rätt  runda formerna de gamla fruktträden bjuder.

Senare under säsongen. I förgrunden syns...

...en lavendelrundel. Varifrån kom den idén? Jag vet inte, minns inte. Kanske mängden av lavendel som jag mött i södra Frankrike och/eller bara för att jag helt enkelt inte kunde låta bli. Nu finns den här, som en rondell där gångar av småsingel löper runt och bjuder nya vägval.

Tomten är fyrkantig, bebyggelsen nära inpå likaså. Jag bygger en pergola, även den blir till raka linjer och rutor.

Blåregnets grönska mjukar upp det som kantigt är.

Skjutdörren till/från trädgården har fått ett runt titthål. Tidigare var det hjärtformat, vilket fick mig att tänka på... utedass.

Många växter bjuder runda former, såsom bladen, blommorna, bären osv. Buxbom kan klippas till klot. Jag har några. Ibland försöker jag få citronmelissen att bli till en rund boll. Det går sådär.

Prylarna då? Kantigt eller runt? Hos mig... gärna runt.

Det runda mjukar upp, gör det hårda mindre hårt. Som här då en liten självsådd pensée dyker upp i en spricka i markens betong precis i kanten av stolens fot.

Blommans skugga kan ses som en gubbe med stor näsa riktad åt vänster och kanske en halsduk på svaj till höger. Eller, om bilden vänds upp och ner, så kan skuggan bli en fågel som flyger. Eller... Så tråkigt det vore om skuggfiguren vore en fyrkant eller något annat med bara raka streck. Det är som om linjen behöver en böj eller två för att väcka såväl intresse som fantasi. Såklart att trädgårdsrundan inte ska förminskas till ett dito streck. Ja, och tack och lov är jorden... rund.


För fler inlägg på temat, se länk.
20 kommentarer:

 1. Svært attraktivt, både rund gressplen og lavendelrondell...
  ... og ikke minst rundt kikkhull!
  Ha en flott helg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   O tack detsamma: Fortsatt trevlig helg!
   önskar
   Katarina

   Radera
 2. Å gå blant dine lavendel må være en drøm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack! Ja, och ibland blir jag lite avundsjuk på småungar (o hundar) som springer runt runt runt och kommer nära lavendel och annat...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Jag tänkte också på Ulla Molin när jag skrev mitt inlägg, häftigt att du har träffat henne! En sådan inspiratör! Att ge gräsmattan rund form på en fyrkantig tomt är att lösa designfrågan med ett nafs, helt genialt. Jorden, allas vårt hem, borde ändå ha den ultimata formen, det är kanske därför vi gillar den.
  Det är en visserligen banal men oj så tänkvärd på påminnelse att jorden är rund. Vi lär inte komma härifrån på ett tag och vi kan inte springa ifrån våra problem.
  Fast idag, på min lediga dag, ska jag glömma dem för en stund ute i trädgården, bland mina klot och bollar.
  Kram
  Marta


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, visst är vi många som inspirerats av Ulla Molin... Trädgården en plats för lek och vila, arbete ibland. Den behövs och är guld värd när tillvaron utanför är full av utmaningar.
   kram
   /Katarina

   Radera
 4. Vilka fina bilder du bjuder på, och underhållande text. Imponerad av ditt blåregn, hoppas att mitt växer lika högt.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Blåregnet har - tack och lov - börjat klä pergolan rätt bra. Det verkar som den kan behöva lite tid att etablera sig, men sedan skjuter den fart...
   Ha det gott du också!
   /Katarina

   Radera
 5. Vilken fin betraktelse. Så mycket inspiration du fått av Ulla Molin och så trevligt att du fått träffa henne i hennes egen trädgård. Jag har bara läst boken. Gillar det runda titthålet.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhh, så vakre bilder! Jeg drømmer meg bort til sol og sommer igjen ☺

   Ha det godt!

   Radera
  2. Inger, tack! Jo, det var trevligt och mycket givande att träffa Ulla Molin, men lite synd att jag var så ung och "grön", hade varit än mer givande idag.
   kram
   /Katarina

   Radera
  3. Marit, tack! Visst smittas vi av sol och sommar... För tidigt att längta, ja, jag vet, men drömma kan man ju alltid =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Bilden på hålet med rundeln och stockrosorna i bakgrunder är magisk!
  Ett titthål in i det magiska...
  Jag ser din gubbe med halsduken på svaj :)

  Idag kommer kylan krypande in över oss jag har tagit in de sista krukade perennerna. Laddar för en trädgårdsledig helg.
  Ha en skön sådan och må gott!

  Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kul att du också ser gubben =o))
   Snön klär marken, snöblandat regn från himlen. Det blir en helg att njuta inomhus här också.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Det är värt att säga igen.. tycker om leken med ord. Att behöva stanna upp och läsa, reflektera. Det är bra! Tänker att det var bra att hjärtat fick lämna plats för en cirkel och att lavendelrektangel, en lek med tanke och ord, inte passar i hjärnan. Hur bra den raka linjen är i vissa sammanhang men hur tråkig den är att följa. Min lockelse för stigar är ju just den rundande, böljande formen. Lockelsen att inte kunna se det där bakom och att få utforska. Men också hur svårt det är att få in en pergola med cirklar och runda former i hjärnan. Så det är nog så att var sak har sin plats :)

  Ha en fin helg! Kram Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, leken med ord blir en lek med tankarna. Som stigar som leder en hit och dit, kanske bjuds en ny stig och riktning. Jag vet aldrig var jag hamnar, vet inte vad som dyker upp... Men visst en rak linje kan också vara skön ibland, sådär självklar i sin form att jag inte alls behöver tänka på den, men som fyller sin plats och funktion. Såsom pergolan.
   Ha det riktigt gott du också!
   kram
   /Katarina

   Radera
 8. Underfundig text, det kan bli hur roligt som helst om kan kan använda orden på rätt sätt, både runt och rakt. Kul. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! =o)
   Ja, och hoppas du har en fortsatt härlig helg!
   /Katarina

   Radera
 9. Du ger mig ett och annat att tänka på till min planering av den nya delen.
  Roliga runda tankar du har!
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ah, spännande! Ska bli kul att följa och i sin tur inspireras av... Så blir ju även detta till rundor =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...