söndag 15 maj 2016

Jag låter blicken vandra...

Jag sitter här. Ibland, rätt ofta. Tidigare var detta en skräphörna, nu en liten plats att vara på, i. Ett rum med utsikt, "sjöutsikt", då dammen är nära inpå. Rosorna är nedklippta, något annat ska klä väggarna. En gren hänger kvar. Till vad? Jag vet inte än. Bilden är tagen under veckan som gått, en av de varma dagarna när eftermiddagen blir kväll. I glaset fläderblomssaft, förra årets skörd. På bordet ligger en bok, men den blir oöppnad. Jag låter blicken vandra och ser...

...hur storfryle - Luzula sylvatica - nu blommar. Den växer i såväl torr- som sumpzon, dvs klär på båda sidor om dammduken. Hos mig är bladen vintergröna.

Jag ser hur lummigheten tilltar. Visst kan det se rätt rufsigt ut då vårens alla blad, som nu vissnar ner, möter allt nytt som vill ta plats. Tulpanerna - Spring Green - var tidigare flera, nu "bara" fyra kvar. Komplettering ska göras, men att redan tänka på hösten känns ju otänkbart, eller hur? 

Allra längst bort, i det lundliknande hörnet, blommar nu vårärter - Lathyrus vernus.

Fruktträdets grenverk kläs nu av grönska.

Nyss var det ju så här.

Så fort det går. Vid fötterna, där jag sitter, finns nu bara ett fåtal kvar av de ljusa sipporna  - Anemone nemorosa. Det är förmodligen inte av sorten 'Robinsoniana', då blombladen alls inte är "silvriga" (se Carinas kommentar i inlägg). En annan sort, men vilken vet jag inte. Det gör inget.

Den sena eftermiddagen, den tidiga kvällen...

...bjuder liksom morgonen ett speciellt ljus. Ibland. Men inte idag, då himlen är mulen. Det har regnat under natten och det känns som det kommer mer. Det behövs. 9 kommentarer:

 1. Visst gick det fort, nästan alldeles för fort över med en del blomningen. Värmen var så skön, så skön men blomningen rasslade förbi i riktig racer fart.

  Nu när jag ser den andra bilden av dina sippor så undrar jag om det inte är Robinsoniana. Det där silvriga är nog ganska relativt och mer i relation till till exempel Royal Blue som definitivt är rödviolett på baksidan. Robinsoniana är rätt så hög och kraftig också. Jag har bilder på båda under fliken 'VÄXTER' om du vill kika. Hade lovat sälja rhizomer förra året men sen blev jag så tveksam på vem som var vem att de fick bli kvar hos mig :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, värmen var skön, då. Idag frusit på sydkusten, närmare bestämt Smyge och växtloppis. Varm stämning och härliga fynd, men hu så kallt.
   Aha, så det silvriga är kanske inte så silvrigt ändå, ha ha! Ska kolla din flik, men nu är det flera som tippat, hm "vetat" att det är Robinsoniana, att vem vore väl jag att tveka, fniss. ;o)
   kram
   /Katarina

   Radera
 2. Underbara bilder till intressanta funderingar!
  Vad skönt att bara sitta och ta in allt.
  Här i Wales behöver vi inget regn mera, det regnade i dagarna tre i början av veckan. Nu är det sol och moln och väldigt vackert!
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! Det var härligt. Då.
   Nu har kyla dragit in, förvisso en del regn, men mest... kallt. HU!
   Härligt att ni har en del sol och förhoppningsvis varmare än här.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Vad vackert du fångade ljuset. Jag fick nog av mina vårärter som frösått sig lite för mycket och förra året grävde jag bort alla, trodde jag. En väldigt kraftig rot hade de och nu hittar jag nya frösådda plantor. Skall nog jaga dem också. Först bejakar man frösådderna och efter några år jagar man dem!
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, och så kan det ju bli med de som är lite väl aktiva att fröså sig. Vårärterna har - än så länge, bör väl tilläggas - uppfört sig väl här, men bara haft några små loppisplantor som nu börjar etablera sig "på riktigt" Ja, så får väl se.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Vilken fin sittplats med så mycket att titta på. Ja så brukar det vara om man tar sig tid och betraktar.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Härligt, satt och njöt i lugnet.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 6. Viss är det en härlig tid nu när allt växer och slår ut. Vädret slog om till kallt och regn men det är bra för vi behövde i alla fall regn och kylan gör att allt stannar upp en stund. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...