måndag 23 maj 2016

Två nykomlingar!

I trädgården vimlar det nu av kära gamla bekantskaper, alla underbara och varmt välkomna. Nu till två nykomlingar, som båda visar god form och vacker kulör. Först till den kaxiga bergklinten - Centaurea montana 'Black Sprite. Jag fyndade tre plantor på växtmarknad, nu visar den många knoppar och några blommor:

Vilka färger, vilka former! De står i den omgjorda planteringen, där de tidigare varit en rosenhäck. Fortfarande är platsen ofärdig och på tillväxt. Några enstaka mörka tulpaner - jag tror det är Queen of night - har överlevt grävarbetet. Den mörka färgen och dess enkla form blir ett vackert komplement till bergklinten, det får sättas fler lökar till hösten. De stora ljusgröna bladen? De tillhör lönnalunrot - Heuchera villosa 'Feldt Bromm'. I bakgrunden skymtar ingången till den lilla köksträdgården, ligusterhäcken behöver trimmas, det ser jag nu. Men jag ser också att det lugnt gröna är rätt skönt som bakrund till det sammelsurium som råder och ska bli.

En som inte alls har samma form och kulör som bergklinten är den ljusa smörbollen - Trollius x cultorum 'Cheddar'. Den är nyplanterad i dammens sumpzon, där vattnet möter den nu nästan djungelliknande lunden.

Bland olika ormbunkar och överblommade julrosor består en del av grönskan också av vit stormhatt - Aconitum napellus 'Album. Bland annat. Det är ett rätt rufsigt skede när en del är på gång medan vårens tidiga gäspar och tackar för sig. Nåväl, jag låter blicken vila på de vackra blommorna...

...som i mitt tycke både lyfts av och lyfter den myckna grönskan.

Så fina de är! Inte så lika, men kanske inte helt olika ändå. Båda lite vilda i sitt utryck, språkar med sin omgivning på bästa vis. Till synes utan ansträngning, såsom goda samtal kan vara.


12 kommentarer:

 1. Bergklinten var supersnygg! Både färg och form, så fint mot den mörkare grönskan. Får du egna fröplantor så småningom vet du vem som vill byta plantor med dig. ;)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, jag är så glad för den! Fantastiskt att kunna fynda sådant på växtloppis... Hoppas på flerfaldigande, jag hojtar isåfall! =o))
   kram
   /Katarina

   Radera
 2. Vacker klint! Hittade också en mörkt, mörkt svartröd förra sommaren men har för mig den hade ett annat namn. Den kommer fint nu i varje fall. ..och smörbollen, Cheddar är ett namn som klär den bra. Har letat efter de där ljusa. Nu äntligen börjar en arta sig i trädgården.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det verkar finnas flera olika mörka, blir nyfiken på din. De ljusa smörbollarna, såg dem på Chelsea för flera år sedan, har velat ha en länge. 'Alabaster' är väl - tror jag - den vanligaste, men det verkar dyka upp fler sorter. Underbara i såväl form som färg. (Är dock svag för den alldeles vanliga solgula också ;o)
   kram
   Katarina

   Radera
 3. Hei!
  'Black Sprite' flott. Den skal jeg se etter. 'Cheddar' har jeg hatt i to år, med det er første gang den blomstrer. Den har fremdeles knopper, gleder meg til å se den i virkeligheten.
  Fortsatt god vår! Klem Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får jag fröplantor (eller frön) från 'Black Sprite' så sänder jag gärna till dig. 'Cheddar', hoppas din kommer att blomstra nu. (Min är nyplanterad, inhandlade en planta med knoppar. Hoppas nu den kommer att trivas och "leverera" i många år framåt...)
   Tack detsamma: Allt gott!
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Bergklinten är så fin, och en mycket vacker färg. Har spanat in en vit med lila mitt hos dottern, hoppas den fröar av sig. Den ljusa alunroten är en favorit.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Tror jag sett den ljusa med lila mitt på bild, så fin den är! Förstår att du hoppas på frön - frösådder =o)) Kul att alunroten är en favorit, denna är ny hos mig sedan i höstas, så jag har inte riktigt upplevt den "på plats" ännu. Ser fram emot att se hur den blommar och "samtalar med" sina grannar. Underbara blad!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Black Sprite er virkelig vakker, og "Cheddar" har en nydelig gulfarge:-)
  fine bilder fra dam-området.
  Ha en fin kveld.
  Eirin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Två nykomlingar som jag tror - hm, är rätt säker på - blir favoriter. (Bland andra ;o)
   Tack detsamma, men nu morgon igen, så: Go morrn!
   önskar
   Katarina

   Radera
 6. Vilken både vacker färg och form Black Sprite har. Föll pladask för den!
  Här i Wales är det kallt och blåsigt idag, burrrr!
  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Så glad för Black Sprite, fascinerande form...
   Hu för kallt och blåsigt, hoppas vädret nu bättrat sig. Här har det varit försommarvärme de senaste dagarna/dygnen. Idag regn, men det behövs verkligen, så "bör" väl tacka....
   Tack detsamma, men nu morgon igen så: Go' morrn!
   önskar
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...