torsdag 19 maj 2016

Trädgårdsbukett från här och nu. (Därför älskar jag...)

Jag går omkring i trädgården, söker med blicken och klipper litegrann. Ibland går det fort, utan tvekan. Men ibland är det inte lika enkelt...

Det känns lätt att plocka från brunnävorna - Geranium phaeum - som det finns mer än rikligt av. Nära inpå finns också den ljusa brunnävan - Geranium phaeum var. lividum 'Majus', som kan klippas av utan att det märks. Så känns det också då jag närmar mig krypblågullet - Polemonium reptans. Andra, som precis inlett sin blomning och ännu så länge finns i fåtal, tvekar jag längre kring, såsom olika aklejor - Aquilegia vulgaris, anagramsbräcka - Tellima grandiflora - och humleblomster - Geum rivale. Jag pockar några, men det känns inte självklart att göra det. Tvekar gör jag också då jag ser det lilla nyplanterade rosa fänrikshjärtat - Dicentra formosa - bjuda en liten blomstängel. Jag klipper fort, så är det gjort. Låter blicken vandra ytterligare och noterar att mina nyss växtloppisfyndade plantor av bergklint - Centaurea montana 'Black Sprite' - visar många knoppar och... en blomma. En enadaste en. Fler än ingen, men ändå bara. Den vore fin i buketten, språka väl med de andra i såväl kulörer som form. Ibland gäller det att inte tänka för mycket, att - bokstavligen talat - klippa till när tillfälle bjuds. Klipp! Utan att tveka alls kompletterar jag sedan med några strån från blommande storfryle - Luxula sylvatica - och japansk starr - Carex  morrowii. Samlar ihop och sätter i glas. 

Trädgårdsbukett från här och nu.


Blommig fredag, tillägg:

Därför älskar jag... Detta är temat för denna Blommiga fredag och jag tänker, känner, kring det.  Kanske kan denna dags bukett illustrera något så stort och innehållsrikt som kärleken till trädgården och det liv som föds i och genom den. Jag försöker:
Givmildheten, växter som kommit som gåvor. Att ge och få. Så blir växterna här till minnen av människor, platser och möten. Bergklinten i buketten är inte bara en bergklint vilken som helst, det är en bergklint från i ett samtal med. Överflödet från den egna trädgården får nya hem. Så länkas ditt med mitt.
Avslut och början, växterna som försvinner kommer tillbaka för att åter ses, doftas och kännas. Nu tröttnar några, nästan sover rentav. Andra har nyss vaknat, enstaka blommor med knoppar som lovar mer. Sedan väntar sådant vi tror oss veta, fler därtill.
Att se än mer i det som redan setts, nya vinklar, möten som sker. Ljus och skugga, leken som uppstår och som plötsligt slutar. För att börja på annat håll och sedan återkomma, men inte bli densamma. Skiftningar.
Det tar aldrig slut, jag prövar, prövas, leker och lär. Jag blir inte klar, färdig. Vet inte riktigt varthän jag är på väg. Jag gör irrfärder, går nästan vilse ibland. Den inre kompassen gör att jag så småningom hittar tillbaka till... mig. Stundom ett något förändrat jag.
Stunder av stillhet uppstår inte bara då jag stannar upp vid målet och pustar ut. Att stundom vila i rörelsen, skeendena och resan som pågår. Att vara i, inte "bara" på väg.
Just därför, älskar jag.

Fler teman, se länk.
28 kommentarer:

 1. Ljuvligt resultat! Hade samma känsla när jag stog framför en grupp tulpaner förra veckan. Men nu har jag njutit av de fler timmar istället. För några hamnade i vad och några blev kvar. Den ensamma blomman hos det nysatta - då tänker jag men visst måste det vara bra att få lägga energin på att sätta rötter istället för att blomma. Så ursäkter går alltid att hitta bara man inte tänker för mycket. Ska snart ta sax och kamera och bege mig ut till planteringarna....

  Ha det härligt! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, härligt med bekräftande igenkänning. Ja, och såklart att jag ska se det så, att satsa på rötterna måste ju vara det bästa.... Ser fram få emot vad sax och kameran "skördade"...
   Allt gott!
   kram
   /Katarina

   Radera
 2. Visst är det härligt att det är dags för buketter igen! Så fin den är!
  Kram Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Underbart att det återigen är dags att plocka och sätta i vas. Plockar små små buketter av penséer och de doftar ljuvligt...
   kram
   /Katarina

   Radera
 3. Så otroligt vackert och så härligt att bara kunna gå ut i trädgården och plocka en sådan härlig bukett!
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är lyx! Att bara sisådär gå ut och klippa ditt och datt. Men just idag var inte överflödet så stort, ibland var klippet svårt, nästan smärtsamt, att göra när det bara fanns ental, fåtal, av någon, några... Men fortfarande är vi ju bara i början av trädgårssäsongen, så lättare blir det ju när det finns flera och flera av samma...
   Allt gott!
   kram
   /Katarina

   Radera
 4. Vilken härlig sommarbukett.En sån som man blir glad av att få se.
  Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Härligt att plocka buketter...
   En liten vas med några penséer står här intill, doftar fantastiskt! =o)) Så enkelt!
   Tack detsamma: Hoppas du får en riktigt härlig helg!
   /Katarina

   Radera
 5. Den buketten tar jag genast till med hjärta, helt underbar. Älskar verkligen färgerna och combon.
  Trevlig helg! /Lotta (lotbir på insta)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Nu står buketten här på bordet, drösslar lite grand... (men kan ju också välja att se det som om blomblad smyckar duken ;o)
   Tack detsamma: Hoppas du får en riktigt härlig helg!
   /Katarina

   Radera
 6. Åh, så vakkert symbol!
  Jeg må huske på å klippe mange brunstorkenebb. Mange å ta av, ja, og jeg har flere sorter.
  God helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Underbara brunstorkenebb! Nu blir jag ju nyfiken på vilka sorter du har... En promenad till din trädgård vore ju fantastiskt, får "nöja" mig med bloggen. =o))
   Tack detsamma: God helg!
   /Katarina

   Radera
 7. En vacker sommarbukett. Det dröjer ett tag innan jag har så mycket som blommar.
  Bergklinten har en helt fantastisk färg.
  Ha en fin helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Bergklinten är underbar, köpte tre plantor på loppis häromhelgen. Nu står de här och visar många knoppar... Blir nyfiken på fler sorter, här finns mer att upptäcka.
   Tack detsamma: Hoppas du får en riktigt fin helg!
   /Katarina

   Radera
 8. Fina tankar. Än har vi inte så mycket som blommar.
  Trevlig helg.
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Promenerade inom din sida och njuter underbara vårblommor, så vackert! Olika skeden, vi var ju nyss där, känns det som.
   Tack detsamma: Ha en riktigt härlig helg!
   /Katarina

   Radera
 9. Vilken fin trädgårdsbukett!

  Jag stannar upp när jag läser ditt inlägg, får lite dåligt samvete, jag som hela tiden är på väg, hela tiden vill göra mer, hinner inte stanna upp och njuta av det som är gjort, skyndar vidare med nästa sak på listan. Hmmm, försöker få ekvationen att gå ihop. Skall försöka ta det lite lugnare, bara jag är klar med... Trevlig helg! /Charlotte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ler då jag läser din kommentar... Jag skulle nog - iallafall ibland, ofta - behöva lite mer av det du präglas av. För här väntar ditt och datt på att bli gjort, "bör" helst vara klart i helgen. Men så... Nej, den där Balansen I Tillvaron är inte alltid så lätt att uppnå, vi får försöka vara lika snälla och generösa mot oss själva som vi är mot andra.
   Tack detsamma: En riktigt härlig helg - med såväl handling som lugn ;o) - önskar jag dig!
   /Katarina

   Radera
 10. Hej!
  Jag är också en sådan som går med saxen och knipsar här och var och "målar" mina tavlor med vad jag hittar och som får plats i min tanke om en bild...Blommorna och växterna växer till min egen glädje och kanske kan jag även glädja någon annan med det jag hittade.
  Trevlig helg!
  Hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Ja, visst är det väl härligt att "måla" på detta vis. En kreativ lek, såväl i tanke som handling. Egen glädje, andras. Sådant smittar på bästa vis.
   Tack detsamma: Trevlig helg!
   /Katarina

   Radera
 11. Varje gång jag läser dina tankar om din relation till trädgården känner jag en glimt av längtan efter att dricka kaffe med dig vid ditt cremegula cafêbord, lära känna dig och bli din bästa vän för livet....., för det går rakt in i hjärtat allt du skriver. Jag inser hur himla onödigt praktiskt lagd jag är som tänker på snigeljakt det första jag gör när jag slår upp ögonen på morgonen, och inte bara tänker, utan verkställer, i tofflor och morgonrock, utan att ha sett den lilla irisen som håller på att blomma över. Att jag missar skuggspelet och alla lyckliga fåglar som håller till här, men lägger timmar på att spruta bort löss från nyutslagna unga träd. Du lär mig mer om trädgård än alla andra bloggar tillsammans, på ett sätt som inte går att sätta fingret på, genom ditt språk, som bara kan jämföras med Karin Berglunds. Och allting är "hennes fel", i mitt fall.
  Ha en bra helg, hoppas ni också fått lite regn....(Du ser. Jag är hopplös.)
  Marta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! Tack, tack! Vilken underbar kommentar du bjuder! Blir glad, ja, rörd, av dina snälla ord. Ser hur du slår dig ner här, vi språkar om ditt och datt. Tänker och tycker likt, men också olikt. Vilken härlig lek det blir... Jag får kanske en liten knuff, rentav spark i baken, och blir - något mer - benägen att handla. Det kan behövas. Du utmanas å andra sidan att vara något mindre och något annat mer, iallafall några stunder om dagen... Men viktigast - tror jag - är att vara snälla och toleranta mot oss själva. Vara överseende med allt vi skulle kunna göra annorlunda, om vi nu inte vore dem vi är.
   Karin Berglund, en av mina första trädgårdsböcker "Din trädgård"... Åh, länge sedan jag öppnade den, nu lockas jag att återvända. =o))
   Hoppas nu du får en riktigt härlig helg!
   /Katarina
   (Jo tack, vi fick lite, men bara yttepyttelite regn.)

   Radera
 12. Mycket fin bukett du fått ihop. visst är det så att man blir så glad av blommbuketter på bord och bänkar.
  Jag njuter av det
  Ha en fin söndag
  kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är härligt att kunna plocka, såväl litet i all enkelhet (som några knipsade penséer som står här intill), som lite mer av mycket...
   Tack detsamma: Ha en härlig vecka!
   kram
   Katarina

   Radera
 13. Men va härligt att redan kunna klippa in till buketter!! Somrig och härlig känsla fick du till.
  /Kitty

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, visst är det härligt att kunna klippa och ta in, nästan sommarkänsla...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 14. Vacker bukett och vacker tolkning! Som du beskriver trädgården blir det en upplevelse där alla sinnen får medverka. Mindfulness av stora mått. Kanske går du barfota också och känner de olika temperaturerna och strukturerna under fötterna, morgondagg mellan tårna.
  Ha det så gott och kram
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Nej, jag går inte barfota så ofta i trädgården, är nog inte sådär "mindful" fullt ut... ha ha! Men rätt intressant hur det taktila spelar större eller mindre roll i våra liv som trädgårderare. En del växter, såsom lammöronens blad, måste kännas på...
   Allt gott!
   kram
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...