lördag 18 februari 2017

Detta vill jag inte vara utan

Att klippa och sätta i vatten. Under trädgårdens rika blomningstid ett överflöd. Vandra runt och lockas plocka den och den. Och den. Pryda inomhus med utomhus. Till vardag, till fest. Oväntade och - stundom - omöjliga möten. Nu kan den som trivs bäst i skuggläge samsas med en soldyrkare. För en stund. Färger och former, många av samma eller kanske någon av flera. Som jag saknar denna lek under trädgårdens vilotid. 

Så kom de första vintergäcken. I början av februari var de många, jag plockade några som fick bli gula solar i en vas, se inlägg. Jag har väntat och väntat på snödropparna. De har känts lite för få och små, men igår var det dags...

En liten glasflaska blev lagom i såväl storlek som uttryck. Jag ställer den i fönstret. Utanför råder en disig väderlek. Inte ljust, inte mörkt. Som om solen gömt sig, men ändå är närvarande.

Sen kväll, nästan natt. De ljusa prickarna? Det är ljusslingan på stockrosorna utanför fönstret.

Jag flyttar lampan närmare. Nu reflekteras buketten i fönsterglaset.

En del plockar jag inte! Som julrosorna, då de alls inte verkar trivas som snittblommor inne i värmen. Men i torsdags fann jag en liggandes på marken. Stjälken var knäckt och blomman medtagen. Jag tog in och satte i glas, dess kant blev ett stöd. Försiktigt öppnade hon sig. Men ändå alltför klen för att riktigt orka dricka vattnet och njuta ljuset. Så livet fortsatte bara en stund. Som var vacker, men kort.

Att komma nära.

Lite närmare ändå. 

Det har varit en rätt lång tid - känns det som - då inget funnits att plocka därute. Men för en tid sedan, se ett inlägg från januari, blev det vissna bli en bukett. Här blodtoppens lek med ljuset.

Bilden är tagen i trädgården den 14 februari. Det var snö då. Den har smält nu, vilket säkert känns skönt för både vintergäck och snödroppar. Och mig, som gärna ser att vintern håller sig borta och våren fortskrider. Så kommer den och den och den... Det blir många rundor i trädgården. Upptäckter blandas med förväntan, nej, det är inte alls som vanlig väntan. En del är så små och få att de får stå kvar där de är. Men några plockas till buketter. Så skänker trädgården också liv inomhus. Jag kikar på den lilla vasen med snödroppar, den står här strax intill. Mm, just så. Detta är något jag inte vill (kan?) vara utan.

Fler inlägg, se länk.18 kommentarer:

 1. Vilket vackert inlägg...helt ljuvliga bilder som andas VÅR!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack! Ja, stunder av vår... Nu gråväder, vårgråväder. Regnet ett vårregn. Såklart ;o)
   kram
   /Katarina

   Radera
 2. En liten vitaminkick till bukett det där. Spanade efter vintergäck här men inte ens tendens ännu. Däremot börjar snödropparna komma upp både dubbla och enkla. Har samma erfarenhet av julrosor inne. Visst är det synd.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Så märkligt att dina snödroppar är tidigare en vintergäcken. Tvärtom här. Förmodligen olika lägen... eller. Ja, och visst är det synd att de vackra julrosorna inte alls vill trivas inne i rumsvärmen. Nåväl, egensinniga typer som föredrar kyla och vinter framför värme och sommar.
   kram
   /Katarina

   Radera
 3. Om dagar eller veckor är det min tur. Väntar och längtar. Tack för smakprovet.
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hoppas nu det inte dröjer så lång stund innan dina blommar. Såg på din blogg hur de redan visar stadigt grönt. HEJA!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Visst är det tjusningen med en trädgård. Att kunna plocka in. Här finns det inget liv än förutom noga förskrämda julrosor. Så det får bli kvistar och blåbärsris.
  Trevlig helg
  Luna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kvistar och blåbärsris är också vackert. Ska nog försöka ta in några grenar efter beskärningen av fruktträden. Hopps på blomning...
   O tack detsamma: Fortsatt trevlig helg!
   önskar
   /Katarina

   Radera
 5. Jag bara älskar dina underbara bilder! Trevlig helg! Kram /Charlotte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack! =o))
   O tack detsamma: Fortsatt trevlig helg!
   önskar
   /Katarina

   Radera
 6. Du målar upp en bild, med din text. Jag kan se dig gå omkring i trädgården medan du letar något att plocka med in. Det blev en fin bukett, dröjer ett tag innan vi ser dem, men njuter av dina bilder så länge.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack! Härligt att du gjorde mig sällskap på promenaden... =o)
   O tack detsamma: En härlig söndag!
   önskar
   /Katarina

   Radera
 7. Lycka är att plocka in snödroppar och sedan krypa nära med kameran som du gör i dina fina bilder!
  Vintergäck har jag inte tagit in men forsythiagrenarna blommar i sin vas - så underbart med dessa vårtecken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Att komma nära, det är fantastiskt!
   Så vackert med forsythian inomhus...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 8. Det är de allra första små buketterna som är oss som allra kärast. Kan det vara för att man minns barndomens små kortskaftade buketter tro? :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det så, de allra nya som väcker förundran och glädje. Barndomen? Kanske så. Något väldigt familjärt och tryggt med de enkla små buketterna som våren bjuder. Mm, vi "går nog i barndom", ha ha!
   kram
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...