tisdag 5 augusti 2014

Blodröd ängstrollslända, hane

Ny kunskap ger nya upplevelser, det där är ju självklart och ingen nyhet alls. Det jag varseblir är baserat på det jag tror mig veta. Just det. I början av förra veckan visste jag hur en trollslända ser ut. På ett ungefär, sisådär. Inget som retade nyfikenheten, inget som lockade vetgirigheten, nej, inget som upptog mig alls. Jag ägnade inte trollsländor en tanke. Det var då det, för senare i veckan mötte jag några trollsländor som såg väldigt olika ut, se inlägg. Möten som fick mig att inse att en trollslända inte bara är en trollslända...

Ny kunskap ger, som sagt... Så står jag där i trädgården och plötsligt dyker han upp. Han? Ja, jag vet på direkten att den här filuren förmodligen är en hane och även att han bör vara en blodröd ängstrollslända. Vilken häftig upplevelse, det är verkligen inte bara en trollslända jag ser, det är så mycket mer. Jag springer in och hämtade kameran, lite orolig över att han inte ska vara kvar, men jodå, han är där. Det verkar nästan som om han vill bli fotograferad, där han sitter och svajade lätt på lavendeln, som vinden leker med. Den röda färgen lyser i solen.

En annan vinkel.

Vingarna rör sig.

Ny kunskap och upplevelse kom sig av att jag sökte och fann namnet på honan i förra veckan. Enligt wikipedia finns det 5.680 kända arter i världen, 64 har påträffats i Sverige. Denna - för mig nya - vetskap berättar nu mer om allt jag inte vet, men också om allt som finns att upptäcka. Nej, en trollslända är inte alls "bara" en trollslända och med det i åtanke är inte en humla bara en humla, en fjäril bara en... Fast, för att någorlunda stå stadigt och inte tappa fotfästet i alla möjligheter och variationer, kan det vara skönt att låta en myra vara just en myra, som kittlar då den traskar på min fot.12 kommentarer:

 1. Fantastiske bilder!!!!! Hvordan får du tatt de? Det er noen her også, men de sitter ikke stille et sekund en gang...

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Han satt där och blev sittande rätt länge. Så var det även då jag tog bilder på honan. Vid båda tillfällena soligt och varmt väder, mitt på dagen och platsen lavendelrundeln. Ett mönster eller kanske bara två tillfällen med väldig tur?
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Tänk de där spetsgardinerna till vingar passar bättre som egenparasoll än flygdon. Tänk att de kan bära nån överhuvudtaget. Röd och grann var han den där gynnaren. Tur han satt kvar! Jag har ökat på mitt sländkunnande med flera hundraprocent nu :)

  Det där inlägget med kryddiga färger var konstigt. Statusen hos mig på WP var 'draft' och 'opublicerat'. Likväl så hade det hamnat på facebook och tydligen också till följare... När jag insåg det så struntade jag i Agastachebilder och la ut det andra. Men ändå... konstigt var det... Så inte konstigt du fick problem.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, även mitt sländkunnande har ökat radikalt den senaste tiden, från 0 till 3, dvs en hisnande utveckling. Som kanske fortsätter, vad vet jag...

   Ibland strular den där tekniken, men det löste sig ju till slut. =o)

   kram
   Katarina

   Radera
 3. Å vilka fina bilder! Nu SER jag ju verkligen hur vackra trollsländorna är! Men den färgen har jag aldrig sett på en trollslända, eller också har jag inte tagit mig tid att titta efter.

  Det är precis som du skriver, världen och upplevelserna vidgas av kunskap. Förr var en småfågel bara en fågel för mig men jag har börjat lära mig de vanligaste arterna, och det blir mycket roligare!
  Du skriver väldigt bra!
  Kram Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! O tack! =o))
   Visst är det härligt! Ju mer vi vet, ju mer vi ser... Jag har också börjat intressera mig för småfåglarna, dock kan bara några få. Ännu.
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Visst blir saker så mycket mer spännande ju mer man vet. Läckra bilder på sländan! Här har vi sällan sländor. Vet inte riktigt vad som lockar dem. Ängen faller dem i alla fall inte i smaken. Man måste kanske ha ett gäng lavendel att erbjuda.
  Kram
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, och vad lockar dem? Vad gäller ängstrollssländan borde väl ändå en äng duga... =o))
   kram
   Katarina

   Radera
 5. Underbart! Och grattis till att du lyckades fånga finingen på bild :) Själv har jag jagat en grön flodtrollslända (en raritet här i Skåne) med kameran här hemma, utan att lyckas. Jisses vad de är snabba!
  Kram Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag var tvungen att bildgoogla och oj, den var verkligen vacker! Hoppas du lyckas med jakten!
   kram
   Katarina

   Radera
 6. Helt fantastiska bilder....
  Kram,
  Titti

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...