lördag 2 augusti 2014

Efterfest

Nu är det augusti. Högsommar har blivit sensommar, eller? Ja, trädgården känns onekligen lite trött, men det kanske inte bara beror på kalendern. Det kan också vara det vackra och varma sommarvädret som gjort sitt. Det blev en rivstart som följdes av en explosion av växtkraft och blomglädje. För att nu bli till något annat. Fortfarande kraft och glädje, men också rufsigt, risigt och torrt. Lite som känslan som infinner sig efter en fest som varit lyckad. En fest som inte vill ta slut riktigt än. Kanske en efterfest... I örtplanteringen sjunger den ryska salvian - Perovskia atriplicifolia 'Little Spire' - med blodtoppen - Sanguisorba officinalis.

Nedan stämmer den ljusa blodtoppen - Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna' in i kören tillsammans med olika salvior och myntor.

Blodtoppen Sanguisorba officinalis  'Backthorn' har ett stadigt växtsätt, snart kommer det att lysa rosa här.  Ja, augusti bjuder inte endast avslut och tillbakablickar.

Den rosa blåverbenan... Vilket motsägelsefullt namn! På latin heter den Verbena hastata 'Rosea'. Här sjunger den på sista versen framför en trött lavendelrundel.

Annars är det nog mest solhattarna som lyser i trädgården nu. Vad säger ni, solhattar och/eller rudbeckior? För de är väl alla echinaceor, eller? Nåväl, detta är Echinacea purpurea 'Magnus'.

Stockrosorna är trötta. Grannen bjuder rosenblomning över muren. Blåregnet klättrar på pergolan och börjar äntligen klä vägg och nå tak. I bakgrunden skymtar fikonet, som bär flera frukter.

Dagen bjuder upp till att klippa perenner såsom daggkåpor, nävor och stjärnflockor, så att visset kan försvinna och ge plats för nya blad och kanske blommor. Vattna, vattna, vattna. Rensa, rensa. Plocka en del frön. Kanske tillföra lite nytt, känns som trädgården skulle behöva förstärkning av sådant som äger lyskraft nu. Några tillskott som ger den här efterfesten lite mer energi, även om det inte behöver vara "fullt pådrag" såsom under juni och juli. Vilka? 

Det blir till att vandra runt hos er, se vad ni lyfter fram. Besöka plantskolor och annat som inspirerar. Fundera och fundera lite till...

- Du! Skulle inte vi åka till C, R och K idag? Visst var det väl idag?

Hm, jo, just det. Det är idag och oj, klockan tickar... Mitt sökande efter växter som förgyller Nu får fortsätta Sedan. För denna lördag var nyss morgon, som blivit till förmiddag och strax lunchtid. Solen skiner, vinden svalkar perfekt. Vilken sommar!14 kommentarer:

 1. En melodi dyker upp när jag läser; vår bäääästa tid är nuuuu! Phloxens tid är nu. De har slagit ut och doftar som bäst. Gräsen - alla underbara gräs - de tar över här nu med sina vippor och gröna toner. Det var ett par spontaner... Och så dagliljorna förstås :) För naturligtvis vill vi stanna på efterfest.. och den får gärna vara länge.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nynnar =o)) Och fattar, såklart... jag har endast något gräs (som dessutom flyttades i våras), en endaste flox (som står för mörkt o behöver ljusare läge), ja, och dagliljorna som flyttades härom veckan och är få till antal. Behöver absolut komplettera till en lång o härlig efterfest!

   Blev nyfiken på ditt inlägg om kryddiga färger... men får tyvärr inte fram något då jag klickar på länken här. Har även försökt googla, fick fram länk men blev nada då jag klickade... (Testat både Safari och Chrome.)

   kram
   Katarina

   Radera
 2. Ja, lite efterfest är det på sina ställen, men blodtoppen är en riktig partypingla som inte ger upp i första taget.
  Här blommar sena och remonterande klematis, liksom olika liljor.
  Kram Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är sant, blodtopparna är efterfestens energikickar!
   kram
   Katarina

   Radera
 3. Ruffsig, risig och torr är en lämplig beskrivning på min trädgård också. Dubbelt upp efter en 10 dagar lång resa. Men efterfest ska vi ha...
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åska, regn, störtregn, åska, regn, stört...
   Lite av en nystart därute, men en del ligger ner pga stora vattenmängders tyngd, men de reser sig nog igen...
   Efterfest? Jodå, det blir det nog... =o)
   kram
   Katarina


   Radera
 4. Här i UK är det fortfarande högsommar med sol och regn, kan förstås passa in på alla ârstider här,men sommaren är i allmänhet längre här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din blogg får mig att vilja resa till Wales. Igen. Ja, varit där, men bara en liten pytteliten del... Så nu väcker du reslusten med dina härliga och intressanta reportage.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Ja, nu känns det att sommaren går mot sitt slut. Lite torrt och risigt här och där och träden har börjat fälla blad i torkan. Jag var på Zetas Trädgård idag för att få lite inspiration, för min hjärna funkar inte så bra när det är 35-grader varmt...nu längtar jag efter lite svalka. Vackra bilder du bjuder på/ Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Åsk- och regnväder. Massor av vatten, verkligen! En del tyngt av dropparna, hm, duschen, men blötan ger onekligen nytt liv och energi till trädgården.
   Härligt med Zeta, aldrig varit där, men hoppas få tillfälle.
   kram
   Katarina

   Radera
 6. Vi har nog fått mer regn hos oss. Ett tag vattnade jag lite men det behövs bara i växthus och krukor nu. Här har det inte varit katastroftorrt, snarare har nån slags djungefuktig filt lagt sig över trädgård (och kropp !) 30 grader + åskregn var och varannan dag och det växer så det knakar. Därtill en söndag då det kom 90mm och veckan efter 50mm. Har aldrig haft så stora hostor och rosorna måste jag tukta. En av mina favvisar nu är praktrudbeckian 'Goldsturm'. Men jag gillar gult och det gör ju inte alla.
  Lycka till med letandet😊 Hoppas du hittar nåt nytt kul att plantera i din fina trädgård!
  Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu varmt och fuktigt, åska i luften, regnet kommer och går. Efter sommartorkan sätter trädgården ny fart. Den gula rudbeckian är vacker, men skulle döda sina grannar här, känns det som. Var inne på din sida, vackra och inspirerande bilder. Vita echinaceor, just det =o))
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...