onsdag 27 augusti 2014

Sensommar

Det är augusti! Fortfarande, om än i slutet av denna månad. Nej, det är inte höst än, inte riktig höst. Om hörnet väntar september, som kan bjuda på värme och sol. Brittsommar? Nja, Britta och Birgitta har inte namnsdag förrän den 7 oktober, så det är lite tidigt att tala och längta efter en sådan. Något att se fram emot. Sedan. Nu kanske du protesterar och noterar att det var varmare nyss än nu. Jag instämmer. Men vi har egentligen gått från en alldeles fantastisk och - rätt ovanlig, tror jag - lång period av nästintill tropisk sommar. Nu har vi den vanliga svenska sommaren här och den inkluderar såväl bomullsklännning och solglasögon som ylletröja och regnjacka. Sommar har blivit sensommar.

Jag går en runda och blicken landar på kärleksörterna - Hylotelephium telephium - som är med och fångar ljuset. Jag noterar att den låga buxbomshäcken behöver beskäras.

Strax intill kermesbäret - Phytolacca americana - under päronträdet.

Vandrar vidare mot gräsmattan, nere vid planket ser jag hur blodtoppen - Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna' - lutar sig mot ormroten, som är fantastiskt stadig och blomvillig.


Nere vid lunden har grönskan växt till sig, dammens vatten syns nästan inte på bilden. De blekt gula blommorna på vaxklockan - Kirengeshoma palmata - ser lite trötta ut efter regn och rusk.


På den lilla uteplatsen ser jag att Sedum 'Betram Andersen' fått sällskap av fallande blad, frukt och en liten självsådd, en näva kanske.

Här behöver städas, fixas och donas. Nåväl, ljuset är fantastiskt. Bordet? Det är bara en trave gamla och överblivna betongplattor. Kanske få till mer mossa, pensla med filmjölk eller vad är det nu man ska göra? (Mossa finns mellan en del av gatstenen, så platsen verkar ha bra förutsättningar.)

Det ser inte så märkvärdigt ut för någon annan, tänker jag, men för mig är detta roligt att skåda. Förra året var nästan alla blad bland de mindre hostorna söndertuggade av sniglar. I sommar har jag plockat, plockat och plockat. Strött ut gift, plockat igen. Det har lönat sig. Tänk, nästa år - om jag fortsätter så här - kanske dessa plantor ges en chans att växa till sig och bli till den där gröna mattan mellan trädets stam och stenläggningen, som jag önskar. Bara att vänta och se. Ja, och plocka...

En av hostorna på andra sidan trädet visar blomning. En trädstam kan verkligen tillföra något, i mina ögon, då den möter grönska och blomning. Ett samspel av olika tyngder, färger och former.

Jag noterar också hur det svarta ormskägget - Ophiopogon planiscapus 'Niger' - nu lämnat blomstadiet. Blir det några frön som kommer att gro? Någon som vet? (Jag har endast delat plantor av ormskägg, aldrig sått.)

Plötsligt börjar det att regna. Jag drar mig mot grusträdgården och tar skydd under uteplatsens tak. Solen fortsätter att lysa, jag ser mig om efter en regnbåge, men finner ingen. Det är ett stilla regn, ett riktigt sommarregn, förlåt, sensommarregn.

En droppe studsar på den vita hängpimpinellen Sanguisorba tenuifolia 'Stand Up Comedian'.

Jag försöker fånga regnet med kameran, men det lyckas inte riktigt. Jag försöker skildra hur trädgården glittrar, men det är svårt. Nedan olika myntor framför blodtopparna - Sanguisorba officinalis och Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna' samt den ryska salvian - Perovskia atriplicifolia 'Litte Spire'. 

Regnet slutar strax. Solhattarna - Echinacea purpurea 'Magnus' behöver stöd. Grusgången behöver krattas.

Jag hittar en gammal julklapp som Viggo fått. Den låg undanplockad och bortlömd i en korg. Jag ger figuren till Viggo, som betraktar den nyfiket. Han biter, den piper. Han biter igen. Jodå, den piper igen. Nu minns jag varför jag plockade bort den... Han ser, ja, kanske snarare känner, att det finns en risk att jag ska ta denna roliga leksak för hus- ja, ljudfridens skull. Han ger mig blicken. Och ett Piiiiiip!


Sensommareftermiddag går mot sensommarkväll. Viggo och jag "kommer överens om" att den där pipande figuren är bra att leka med då och då och inte alltför ofta... =oP14 kommentarer:

 1. Väder, ja! Här i Wales är det kallt och regnigt, fast det egentligen ska vara högsommar här nu! Tiden är ur led eller är det bara typiskt brittiskt väder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske typiskt brittisk väder ändå? Fast än kan sol och värme komma...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Vilken timing du fick till med droppen som splasch splittras och blir till många :) Vet du förra gången jag hade ormskägg så skickade det ur revar efter ett par år. Revor som jag plockade, delade och flyttade. Någon flytt tyckte den mindre bra om och tackade för sig. Så den kommer nog förmera sig men ska nog få lite mer varsam hantering. Nu har jag satt ett nytt som växer sig fint men inga revor än.

  Har gått över ett par planteringar; rensat, klippt ner pioner och tvättat sekatören emellan, gödslat med sk höstgödsel och det känns så nöjd och så färdigt för höst. Men ogräsfrön kommer nog inte se det så :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rena turen med droppen, tänk så många sådana splasch som ett regn skapar...
   Ormskägg kan nog vara känsliga typer, namnet lite till trots för det kan ju verka nog så kaxigt.
   Bra jobbat! Ja, behöver nog höstgödsla här också, lite mer kraft inför det som komma skall. Ogräsfrön är verkligen duktiga på att... bejaka livet. :P

   kram
   Katarina

   Radera
 3. Hei! Det er så vakkert lys i bildene dine, og det skaper en fantastisk stemning.
  Jammen, har du en fornuftig hund.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag märker så stor skillnad på miljöerna utifrån ljuset och dess växlingar. Något kan verka rätt dött, ja, intetsägande. Så kommer då ljuset och skapar något annat. Min hund är mycket förnuftig. Och väluppfostrad. (Nja, det där sista ska du nog ta med en nypa salt... :P )
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Tack för att jag fick följa med på din lilla promenix! Ormskägg självsår sig hos oss de år hösten är mild så fröna hinner mogna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv!
   Åh, då finns det kanske hopp om sådder i år! Hoppas...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Jag gillar sensommarlunken, färgerna, ljuset och spindelväven man får i ansiktet när man går genom trädgården till bilen på morgonen. Vad härligt du har i din trädgård!
  Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Så på pricken du beskriver det! Det där med spindelväv som plötsligt möter ansiktet... åh, känns igen...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Så vakre bilder fra hagen din. Det er virkelig frodig fortsatt. Fine dråpebilder du fanget da regnet kom på besøk. Godt at du og hunden kom til enighet:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Droppen var rena turen, men tänk så många sådana sprängningar ett regn bjuder på utan att vi ser det med blotta ögat...
   Jodå hunden och jag är eniga. Tror jag, ha ha.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Tack för sensommarpromenaden. Du beskriver så fint att jag nästan kan känna hur regnet doftar och tänk att du fick med en exploderande droppe! Äpplet som landat hos 'Betram Andersen' ser ut som en liten skulptur och kermesbäret så vackert. Det ska skrivas upp på önskelistan.
  Nu ska min trädgård få ett par timmars omsorg. Växter delas och flyttas.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o)
   Anette, om du vill kan jag förmodligen skicka en frösådd planta kermesbär, kan kolla om där finns någon. (Mailar dig också ifall du inte läser här...)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...