fredag 20 mars 2015

Underhåll (ande?)

Jag läste fel. Nu ser jag att Blommig fredag bjuder upp till temat Den största trädgårdsdrömmen, nyss trodde jag att det var Sommarens projekt. Förmodligen läste jag på flera ställen samtidigt och så blev det som det blev. Kanske bara total förvirring eller är det ett sådant där läge, då ett plus ett blir mer än två. 

Hursomhelst, det får det bli som det blir. Sommarens projekt, sommarens ambitioner och önskningar. Det kan ju också vara en dröm, en trädgårdsdröm, tänker jag. Då jag vandrar runt i trädgården nu, inser jag att drömmen som ska bli sann i det där sedan, är något som kan påbörjas redan idag. Det handlar om en mängd aktiviteter, ofta små och odramatiska, men som ändå skapar skillnad i det stora hela. Mitt projekt, min dröm, blir...

Underhåll

Det är ett förrädiskt ord, vid första anblicken enkelt, men då jag kikar närmare är självklarheten inte lika... självklar. Några in- och utgångar: Underhållning och underhållande klingar positivt, det är trevligt, roligt och givande. Underhållsfritt blir således ett löfte om rena rama tristessen, man kan vara helt trygg i att inget kul kommer att dyka upp. Det låter kanske tråkigt och inget att eftertrakta. Men, ibland kan det vara skönt med underhållsfritt, som då jag väljer tyst avdelning på tåget och slipper underhållas av andra människors prat och andra ljud. Den underhållning som bjuds blir inom den egna och inre sfären. Kanske en bok för ögonen, musik i öronen. Oftast bara tankar som flyger eller kanske inga tankar alls. Jag är... underhållsfri.

Men underhållsfri kan betyda annat. En trädgård som är underhållsfri behöver inte pysslas om. Den klarar sig själv. Den behöver inte dig och mig. Förvisso kräver den inget och ingen, vilket kan låta lockande och bekvämt. Och tråkigt. En del sysslor är trivsamma och har kvaliteter i sig. Resan är kanske inte allt, men mycket. Fast ibland är det ändå målet som hägrar mest. Det varierar det där. Men oavsett, ibland drömmer jag om en trädgård som är mer städad och tillvaratagen, ja... underhållen. Här finns en del att göra redan nu. Jag går en runda i trädgården och njuter av småfåglarnas sång och lekfulla närvaro. Underhållning på hög nivå.

Jag har en stund över och räfsar bort skräp från den lilla uteplatsen. Det är kvickt gjort och skillnaden är märkbar, här ser nu rätt prydlig ut. Några lite längre grenar från beskärningen ligger kvar, de ska samlas in och sedan ska jag göra något med dem. Något kreativt. Något väldigt... ja, jag vet inte än.

Det ser förfärligt ut vid dammen. Här behöver rensas såväl i som omkring.

Kanterna behöver verkligen fixas till, men jag ser ju också...

 ...att den lilla vita kabbelekan Caltha palustris var. alba - visar livskraft. En del växter underhåller min lust att vilja underhålla.

I gräsmattan lyser krokusar.

Rättare sagt, i mossmattan lyser... Dessutom ligger klippet från fruktträden kvar. Ett stilleben? Några grenar till ben och de ligger ju still. Faktiskt. Är detta konst?

På håll ser det ändå lite grönt ut. Men jag hade gärna sett en gräsmatta som var underhållsfri. Hur göra?

Flera ropar på hjälp, bland annat i pallkragarna, som huserar diverse vilsna vårblommare tillsammans med övervintrande perenner.

Det är mycket i trädgården som behöver ett handtag nu. Även nära huset råder... Låt oss se det som ännu ett förbättringsområde. En plats i vardande, som förvisso redan är, då stolen står där och solen värmer. Jag slår mig ner.

Du, jag kan underhålla! 
Lille Viggo kikar på mig och verkar veta vad han vill. Jag undrar och får till svar.
Ett medley med feeeeeeling och wailing.... Get the Blues within the Soul, yeah!
Oh, yeah! Svarar jag, lite tagen av hans plötsliga Barry White-röst... Here we go!

Han kommer in i känslan. Mmmmmmm mmmmmm mmmmm

Sången börjar rätt lågmält. Mmmmmmm Ooooooh. Mmmmm

WOW!

Tillbaka in i det lågmälda. Ooooooh. Mmmmmm.

Avslutar i den inledande känslan. Mmmmmm.

I love you all! Han tar emot applåderna.

Han är underhållande. Inte underhållsfri. Detsamma gäller trädgården, förvisso på ett annat vis. Men vad vore vi utan dem och det som pockar på omtanke och pyssel, vad vore livet då? Fast så kommer det där "lagom" traskandes och pockar på sin plats. Jag välkomnar, men tänker att lagom är relativt för var och en, från stund till stund. Just nu är mossmattan inte riktig inom min lagomsfär, inte heller den där tålmodiga väntan på att klättrarna ska klä trädgårdens väggar av murar och plank, för att inte tala om... Men tänk om, tänk när... Dream on!


Fler inlägg, se länk.

27 kommentarer:

 1. Underhållsfri; nej tack, tack för underhållningen!
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Härligt, UNDERHÅLLANDE inlägg - kan passa mycket väl in, tycker jag! :) Önskar bara det fanns en ljudfil från VIggos koncert! Ha en skön helg! :) Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, var lite osäker, hur passar detta in? Men kul att du förmedlar OK. Blir glad.
   Viggo och ljudfil. Är du musikalisk? Då kanske avsaknaden av en ljudfil ska ses som en gåva.... fniss.
   Allt gott!
   Katarina

   Radera
 3. Du kan verkligen konsten att underhålla med dina tänkvärda inlägg! Såå trevligt!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 4. Verkligen ett underhållande inlägg :-)!

  Trevlig helg!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o)
   O detsamma önskar jag dig: Hoppas på sol!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Vilket härligt inlägg. En trädgård kan vara väldigt underhållande men inte underhållsfri tycker jag. Jag kan inte bara sitta still och titta på i en trädgård. Lille Viggo är ju så fin och verkligen underhållande. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Nej, inte heller jag önskar underhållsfri... Vad vore trädgården - och vi - då?
   Lille Viggo hälsar och tackar. :o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Härligt inlägg! Nej inte vill man ha en underhållsfri trädgård. Ha det fint!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Nej, det vore så tråkigt... (förutom mossmattan då, fniss)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Ja... det var underhållande! Underhåll syns inte, men om man skippar det syns det verkligen. Som hushållsarbete. Vilken otroligt fin och skinande päls Viggo har.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, det är sant, så är det. Handlar underhåll om att hålla undan? Såsom dammtussarna som nu dansar här på golvet =oP
   Viggo har en vacker päls "av sig själv". Eller är det rullandet i rutten tång som är tricket?
   kram
   Katarina

   Radera
 8. Vilken fotogen hund, men det har jag nog konstaterat förut.
  För mig går trädgårdsmysteriet, åtminstone delvis ut på att känna mig behövd, precis som du skriver, vad vore livet utan dem som pockar på vår omtanke. Det är också skillnaden mellan natur och trädgård, naturen är vacker ändå.
  I år har jag också planer på att engagera mig i gräsmattan lite. Den är sliten, mossig och är full av ogräs. Häromhelgen grävde jag bort mörkbladig revsuga som började breda ut sig. När gräsmattan inte ens är grön längre, då har gränsen ändå passerats, tänker jag. Som sagts, det finns att göra och det gäller att göra de rätta prioriteringarna. Hoppas du, i motsats till mig, hinner med bloggen, för läsarnas bästa. För dina inlägg vill man inte missa.
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Viggo är uttrycksfull och van vid kameran.
   Sant, däri ligger skillnaden mellan natur och trädgård. Vi behöver naturen, trädgården behöver oss och vi trädgården, en annan relation.
   Vi får hoppas vi lyckas med våra gräsmattor och annat. Bloggandet är för mig en lek med tankar, men också ett sätt att via kamerans bilder se den egna trädgården på ett annat vis. Men måste känna lusten, annars blir det inget. Nåväl, tack för dina väldigt snälla slutord. Jag läser dem om och om igen. Blir glad!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 9. Härliga bilder på Viggo:-)) Underhållande inlägg och att underhålla trädgården är väl helt underbart...längtar och drömmer!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Ja, en del underhåll(ning) är rena drömmen! =o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 10. Viggo, vilken härlig hund! Jag älskar taxar sen vi hade normalstor strävhårig för en massa år sen. Brasse som blev hela 18 år!!
  Han var världens snällaste, kunde inte önskat mig en bättre och lydigare hund - som t.o.m fick gå lös när vi bodde i Älvsjö i Stockholm och som alla hundar gillade, även hanar. Ja, ja - det var tider det! Sen hade vi Penny, en Lancashire Heeler-tik som var betydligt tuffare, men som jag också älskade och som blev 16,5 år. Nu har vi Santos, en liten Podengo Portoguese som vi tog över för 3,5 är sen när han var 4,5. En helt fantastisk snäll och söt liten busråtta, där hade vi otrolig tur!
  Och sen det här med underhållsfritt, där triggade du igång en käpphäst hos mig. Vadå underhållsfritt!? Varför skaffar man sig trädgård om man inte vill vara i den! Då kan man väl bo i ett radhus med minimal tomt!!
  Dom värsta exemplen är dom som har en vacker kuperad vildtomt som dom spränger och planar ut och sen sår gräs och sätter tujor runt om. GRÄS - det mest underhållskrävande som finns om det ska se snyggt ut. Varför inte istället låta trädgården få vara en skogsbacke om man nu inte gillar trädgårdsjobben. Men det vimlar av såna trädgårdar i villaområdena nu för tiden.....
  TREVLIG HELG
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt med hundar... Ja, och tänk att Brasse blev så gammal. Underbart att få ha kvar dem så länge. De är sådana personligheter.
   Jag tror att många idag ser sina trädgårdar som vardagsrum utomhus och inreder också på detta vis med plana ytor med gräs och sten, soffgrupper och grill. Stilen inomhus och utomhus är densamma, ofta minimalistiskt, svart o vitt med en accentfärg och så någorlunda lättskött. Här råder inget större växtintresse, det är tingen som är mer intressanta. Då blir det lättskötta eftertraktansvärt. Ja, och det är - enligt mig - helt OK, folk får göra som de vill. Fast synd på de vackra vildtomterna... (och instämmer, gräsmattor är INTE underhållsfria =oP)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 11. Du är klurig du när du skriver:-) Och duktig! Vilken underbar hund du har och vad härligt att bli underhållen så där elegant i solskenet.
  Må så gott!
  Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Viggo är underbar, det kan jag ju inte låta bli att tycka själv, fniss... Men någon skönsångare är han nog inte direkt, även om han låtsas. =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 12. Viggos serenad smälter hjärtat och drar i smilbanden... Tur han har en klurig matte som tolkar åt mig. Kan tänka en underhållsfri fasad i vackert, patinerat tegel. Man kan välja att lämna trädgården underhållsfri en period men en för alltid underhållsfri trädgård nej tack. Åkte förbi en stensatt öken häromdagen...

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Tegel åldras vackert... Överhuvudtaget fascineras jag av material och tekniker som kan bli gamla på vackert vis och där underhållet snarare handlar om omvårdnad än att göra om. Kanske strävar jag efter detsamma i trädgården... omvårdnad i all enkelhet. Stensatt öken... jodå, finns här också.... Förmodar att du trampade på gasen. Eller saktade in, för ibland gör jag det. Blir ståendes och blickar förundrat och förskräckt. Men kan inte låta bli att fascineras ändå...
   kram
   Katarina

   Radera
 13. Åh, vilket underbart och underhållande inlägg!! Och vilken serenad Viggo bjuder på! :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! Ja, och den där serenaden... oss emellan (så inte V hör & ser utan får vara kvar i ren och kär sångglädje) så se det som en gåva att ingen ljudfil infogades i detta inlägg =oP
   kram
   Katarina

   Radera
  2. Ja, det var kanske bäst... ;)
   Kram Kristina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...