fredag 24 april 2015

Bästa vänner!

Jag pysslar med växterna i mitt lilla trädgårdsskafferi, som finns där mellan ligusterhäck och plank.

En del har övervintrat här, medan andra fick vara i pallkragarna. Nu planteras växterna om, får ny jord och näring. Det tar tid, får ta tid. Jag hälsar på dem alla.

På hyllorna står frösådder av nävor, blodtoppar och annat. Småplantor av lavendel är värdefulla, då jag ibland behöver fylla på tomrum i rundeln. Här finns också sticklingar av den gröna helgonörten - Santolina rosmarinifolia.

Jag tog dem då jag tidigare i år beskar plantan. De verkar ta sig bra. Vårdar dem ömt, för jag älskar denna helgonört som bjuder vaniljgula knappar.

Nedan några hinkar med sticklingar från den rödbladiga flädern, brokschersminen - Philadelphus lemonine - och fikonet, som förmodligen är ett bornholmsfikon. 

Jag är rätt bra på att ta sticklingar. Jo, faktiskt! Det finns en massa saker jag inte är bra på, men sticklingarna lyckas jag oftast med. Varför? Kanske är det rådet jag en gång fick att sätta de små pinnarna längs kärlets kant, dvs inte mitt i krukan. Det sas att motståndet som väggen gav skulle stimulera tillväxten mot jorden. Ja, jag vet inte. Men hursomhelst lyckas det oftast. Sedan får de stå såhär i halvskugga, vattnar lite då och då. Lämnar dem annars i fred.

Murgröna, så lätt att flerfaldiga. Liksom vildvinet.

Variationer av alunrot. Rätt medtagna plantor fyndades till billig peng under senhösten och stoppades ner i pallkragarna. De ser rätt eländiga ut, har nu fått flytta till ny jord och återhämtning. Jag ska göra om en plantering och då hoppas jag dessa vill vara med och leka.

Är det en malört?

Mjuka sammetslena blad. Vem är du?

Allt får inte plats på hyllorna. Oliven, som jag trodde var död, visar liv nere vid foten. I den svarta hinken växer något, jag vet inte vad. Kanske är det ogräs jag göder. Kanske inte. Nedan skymtar också bäcktisteln - Cirsium rivulare 'Atropurpurerum' - som jag räddade från en plantering i somras. Bladen var nästintill uppätna av något, någon. Förmodligen några. Liksom söndrade, inte alls som efter sniglarnas måltider...

Så här såg den ut då jag grävde upp den, stackars bäcktistel! Vad/vem kan det vara som angripit plantorna så? Vet du?

Jag är där i skafferiet och pysslar. Tänker att en del av det som står där på hyllorna ska hamna i den egna trädgården, medan annat flyttar till andra trädgårdar. Så hamnar nytt här. En del som gåvor, såsom jordgubbsplantorna från A...

...och den lilla plantan kråkklöver - Potentilla palustris - från B. Den ser onekligen klen ut. Men lever. Tack och lov! (Snöret? Ett försök att spjäla ett "benbrott" förra sommaren =oP)

Då jag vandrar runt ser jag alla dessa gåvor, men också alla fynd från loppisar och marknader. Flera kommer från Alnarp. Som sockblomman med blekgula blommor - Epimedium x versicolor 'Sulphureum'...

...Sjömanshjärtat - Dicentra cucullaria - och...

...fingertandroten, som jag verkar ha två sorter av. Namn som figurerar är Cardamine ritaibelü och Dentaria enneaphylla. Plantorna ser lite olika ut, nej, om detta gör jag nog ett eget inlägg.

Hursomhelst, alla dessa växter! Variationerna! Nya upptäckter samsas med gamla bekanta. Ovanligheter med vanligheter. Allt och alla värdefulla på olika och lika vis. 

Fler inlägg på temat, se länk.


20 kommentarer:

 1. Vilket skafferi! Och vilken skön inställning till sina kompisar, att självklart spjäla när den vek sig :) Kan dina "matrester" kanske vara någon vädd? Trevlig vårhelg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, den där "sjukvårdsinsatsen" gick väl sådär... men viljan fanns där iallafall =oP
   Ser nu att jag formulerat mig otydligt, ändrat nu. Det var inte växtens identitet jag söker, utan skadegörarnas...
   Ha det riktigt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Oj så många vänner som övervintrat i ditt "skafferi". Härliga bilder och tankar.
  Jag har just grävt bort ett trädgårdsland som under många år tjänat som ett sådant. Mina vänner fastnade liksom där, eftersom jag hade för mycket annat att ta hand om i trädgården. Men nu äntligen, denna vår har jag lyckats plantera ut allihop....
  Önskar dig en skön helg! Kram Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Härligt när väntrummet töms... I mitt fall fylls det dock snabbt på igen. Kan liksom inte låta bli att fynda på loppisar, flerfaldiga eget osv. Som tur är hamnar inte allt i min egen trädgård. =oP
   Ha det riktigt gott!
   kram
   Katarina

   Radera
 3. Oj Katarina, vad duktig du är! Och vilket underbart skafferi!! Du är lite som jag ser jag. Vill ha mycket och testa på. Finns det hjärterum...
  Jag har lite perenner som jag sådde i ifjol som måste krukas upp. De ser faktiskt riktigt fina ut. Men sticklingar...det är inte min starka sida.
  En riktigt skön helg!
  Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Precis, finns det hjärterum.. Och variationerna i växtriket lockar, en upptäcksresa...
   Härligt med fina frösådder, där ligger jag i lä... Vattnar för mycket, för lite, gör överhuvudtaget fel... (utom spontana självsådder, som sköter sig själva. Där har jag absolut en "talang" =oP)
   Ha en härlig helg!
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Blev nyfiken på dina hyllor. Ser jag fel eller är de i aluminium eller dylik metall?
  Var köper man sådant?
  Trevliga, vårliga bilder du bjuder på !

  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Hyllorna är från IKEA, se här: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/00278578/
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Virkelig fine hyller, og du er virkelig kommet langt ! Det er deilig å komme i orden.
  Flotte vårbilder:-)
  Vi har fått plantebordet på plass, så nå er det bare å starte..
  Ha en fin helg :-))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Härligt med planteringsbordet klart för... Action! =o))
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Så fiffigt med ett trädgårdsskfferi, ett sånt skulle jag nog behöva för källaren och matsalen är fulla och snart växthuset också. Många små trevliga vänner du har i gömmorna:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som du har flera härliga skafferier redan, men man kan nog inte ha för många... =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Kul! Och fint! Men du, malört? Med bruna stjälkar? Törs du så smaka en liten bit, det går ju inte att ta miste på . . .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Nä, kanske är det inte malört. (Inte smakat, vet inte om jag vågar =oP) Nåväl, kanske blir det tydligare med dess identitet då den piggnar till och växer till sig.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 8. Oj så mycket fint i krukorna! Så kul att ha och placera ut!
  Trevlig vecka, kram Ewa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, några ska ut i den egna täppan... men det mesta flyttar nog till andras trädgårdar, dvs mina "filialer" =oP
   Ha en härlig vecka du också!
   kram
   Katarina

   Radera
 9. Wow, vilken Gottekiosk du har! Jag älskar att driva upp perenner... såna som man bara sprider ut i krukor och ställer undan. Kan inte bli enklare!

  Jag har hittat massa småplantor som jag sådde förra hösten. Och hälften har jag glömt att jag sått och om alla plantor tar sig så har jag definitivt för många av mycket ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Spännande med alla dina småplantor... Att ha mycket av mycket kan aldrig vara fel =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 10. Vilket underbart skafferi du har! :) Jag borde testa sticklingar mer än vad jag gör. I år testar jag 'går det så går det' och körde ner kvistar av fjärilsbusken rakt ner i sparrislandet... Din bäcktistel ser lika ledsen ut som en av mina nävor för två år sedan. Massor av små gröna larver kalåt den. Fick klippa ner den totalt, men den kom igen (som tur var).
  Ha en fin vårvecka!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! En fjäril bland sparrisen.... =o)) Små gröna larver, jag ska plantera ut dem igen på samma plats men ska försöka ha koll...
   Ha det riktigt gott du också!
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...