fredag 27 november 2015

Som växter. I en trädgård

Vaddå? Alien? Denna blommiga fredags tema gör inte så att tankarna flyger och bilderna dansar. Alien, alien, alien. Är det inte en film? Science Fiction, utomjordingar som gör vad utomjordingar nu tenderar att göra. Jag vet inte. Såg inte filmen och har överhuvudtaget inte bekantat mig med genren. Fast, kanske har jag stött på en och annan alien ändå. Som under den tidiga morgonen, då jag kisar på badrumsspegeln: Vem där? Figuren svarar inte, suckar då jag suckar och i samma ögonblick som jag vänder mig om för att stärka mig med klunk kaffe, så gör den likadant. Härmalien!

Det är torsdag förmiddag: Ibland går tiden fort. Ibland är inte nu. Jag väntar och väntar. Vad jag väntar på? Ligister, nej jag menar liguster. Tänk vad mycket en endaste bokstav kan betyda! Liguster tillhör knappast växtrikets ligister, utan brukar vara rätt fogliga och laglydiga typer. På gränsen till tråkiga, faktiskt. Den behöver vara välklippt för att bli tydlig i konturerna, annars försvinner den bara till något odefinierbart som knappast är värt att vila blicken på. Den behöver grannar för att bli intressant, några som skapar kontraster och tillför liv. Då, först då, händer det något. 

Ännu en klunk, morgonkaffet stärker såväl kropp som självförtroende. Kanske vågar jag möta den där figuren i spegeln igen. Fästa blickan, inte vika undan. Hej du! Jag är inte rädd för dig! Ja, och du behöver inte heller vara rädd för mig. Ska vi försöka det där med fredlig samexistens? Vi nickar samstämmigt, vet båda att ensam inte är stark, så det är lika bra att "gilla läget", dvs varandra.

Det är torsdag lunch: Så plötsligt händer det något. En stor lastbil stannar till framför huset. Nu vimlar det inte precis av sådana i kvarteret, den både syns och hörs och jag vet att den är... min. Nja, inte lastbilen i sig, men leveransen. Nu vänta på att chauffören ska... Nej, det går inte. Jag går ut och knackar på förarens dörr. Otålig leveransmottagare, han verkar van. Så landar då trettio tyska liguster på trottoaren. De är ihopklämda på liten yta, tilltufsade, men inte skadade. Som jag kan se.

Nu ska det ju handla om trädgård och inte vem jag möter i badrumsspegeln, eller hur? Utomjordingar i trädgården, kanske finns de. Men jag har inte sett några, eller valt att inte se. Ibland väljer vi ju att inte se, vänder bort blicken och låtsas som ingenting, eller snarare som ingen där, hm, här. Utomjordingar leder - självklart - tanken vidare till... ovanjordingar. Trädgården vimlar av dessa. Så olika i storlek, form och färg. Texturen kan också variera, som då jag låter handen känna på den mjuka mossan, den taggiga kotten och murgrönans distinkta blad.

Det är torsdag eftermiddag: Jag bär in dem. En efter en. Så blir den totala vikten inte så tung. Som helhet och grupp såg de ungefär likadana ut, men nu då jag bekantar mig med dem på nära håll ser jag att de alla är båda lika och olika. Jag ställer dem inne på gården och låter dem stå rätt nära varandra. Inga blad? På pappret sägs att de ska vara vintergröna, så den där identitetshandlingen håller inte! Kollar med sakkunnig som berättar att de tappar sina blad vid miljöbyte, den stress de utsätts för påverkar. Åh, så den möjlige ligisten är helt enkelt en något stressad liguster. Vem kunde ana det?

Som nybliven trädgårderare hade jag endast ögon för ovanjordingar. Det var dessa som fångade blicken, intresset och - inte sällan - habegäret. På plantskolan valdes det exemplar som såg mest praktfullt ut just i stunden. Jag köpte blommor snarare än växter. Känns det igen? Nåväl, tiden går, intresse och kunskap utvecklas med erfarenhet. De som är aktiva under jord - underjordingarna - lyfts fram och ges betydelse. En växt är så mycket mer än det som syns ovan ytan. Det vet jag nu.

Det är fredag morgon: De står där och väntar. En del ska flytta vidare till en god väns trädgård i Åkarp, medan andra stannar här. Snart ska de planteras, ges möjlighet att etablera sig, bli stora och växa sig starka. Bli en del av den trädgård som förvisso redan är, men också alltid är i vardande. 

Nu har fredagens morgon blivit till förmiddag. Strax ta bussen till tåget till... Jag kommer att möta många i stadens vimmel. Aliens, främlingar, om jag vill. Eller sådana som du och jag. Med blommor och blad, grenverk och stam. Men också med rötter och berättelser om växtplatser, familjer och släkter. Som växter. I en trädgård.


För fler inlägg, klicka här!

16 kommentarer:

 1. Vilket härligt inlägg om ailiens, Jag gillar din finurliga text. Ligusterhäckar blir jättefina men det medför väl en hel del klippjobb så småningom. Lycka till med det och ha en härlig 1:a advent. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jodå, liguster innebär klippjobb, men det är hanterbart i min trädgårds lilla format...
   O tack detsamma: En härlig 1:a advent!
   önskar
   Katarina

   Radera
 2. Så bra skrivet som alltid:) Bra tolkningar!
  Trevlig första advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o))
   O tack detsamma: Ha en härlig första advent!
   /Katarina

   Radera
 3. Intressant tolkning! Det där med aliens i badrumsspegeln känner jag igen, visst är det läskigt:-)
  Trevlig helg!
  Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, och badrumsalien är en envis typ, dök upp i morse också =oP
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Så lätt och ledigt orden flyter fram, rena poesin att läsa!
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 5. Ibland får man resonera sig fram till temalösningen ;-)
  Lyckost dig som fick så fina liguster - jag älskar mina! Ser fram emot att få se hur det blir hos dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, visst är det så ibland.
   Ja, så glad att ligustern kom... Hoppas på uppehåll i regnandet, så blir det plantering. =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Aha, så det var det du väntade på! Nu fick jag min nyfikenhet stillad. :) Ligister, formklippt sådan i synnerhet, är verkligen vackert. Friväxande har å andra sidan blommor... Svårt att välja ibland. Underbar text, och den där alien med kisande ögon har man ju mött några gånger i badrummet.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, det var det jag väntade på... Liguster, mest sett den som "material" till formklippning, men visst kan det dyka upp en och annan blomma även då... Står här fortfarande i väntan på plantering, schemat har varit Mycket, så hoppas få en stund den närmaste tiden... Badrumsalien - Återkomsten, när kommer... filmen? ;)
   kram
   /Katarina

   Radera
 7. Härligt inlägg men tur att jag fått i mig kaffet före. Är precis sådär alienseg som din första spegling innan första dosen pigghet intagits. Liguster är en fantastisk växt, hade den som häck runt förrförra tomten. Första gången jag skrev det - förrförra. Tänk så tiden går :)

  Jag gjorde en sen Clematisbeställning och väntade... till slut åkte jag bort och väl hemkommen stog paketet där. Ibland är det bra med lantbrevbärare som jag har just nu :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Just nu en stund med kaffe, laddar inför morgonens alien ;)
   Tänk nu skriver du förrförra... Inte riktigt överblick, inblick, i dina flyttar... Men som jag förstått det är du nu på väg, eller hur? Eller har du funnit Platsen och landat? Underbart med omtänksamma lantbrevbärare, blir lite avundsjuk speciellt med gårdagskvällens lååååånga postkö på ICA. Spännande med clematis, ska strax vandra in "till dig"...
   kram
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...