torsdag 26 maj 2016

Grönskan behövs för att det vita ska lysa

Små vita blommor, jag går runt i trädgården och letar. Klipper, samlar. Sätter i glas. 

Plötsligt känns det vita löjtnantshjärtat alldeles för stort och kraftfullt för att samsas med de små och nätta. De vars uttryck antar en mer försiktig och - kanske - trevande hållning. Enstaka av flera, då blomningen precis börjat eller håller på att avslutas. Nyss vaknat har trädgårdsnattviolen och den vita brunnävan, medan fänrikshjärtat, förgätmigejen och fingerörten gäspar alla tre. Några av samma, då trädgården bjuder många av myskmadra och silverfryle. Den vita gräslöken visar knoppar, en har öppnat sig. Jag klipper den också. Betraktar det hela och inser att det behövs något mer, något annat. Fjälldaggkåpan har inte riktigt slagit ut, ännu kan de limegula blommorna bara anas bland bladen. Det är speciella blad, de kantas av en tunn vit linje. Jag plockar och ser att grönskan behövs för att det vita ska lysa. Nu står blommarna i det gamla glaset, som så ofta får vara vas till trädgårdens minsta buketter. Som här under tidig vår. Nu så här. En bild tagen utomhus, i bakgrunden blir de vita tulpanerna till diffusa prickar.

Jag bär in buketten. Det mjuka eftermiddagsljuset, som strilar in genom fönstret, bidrar också. Jag vänder och vrider, snurrar på glaset, upplever olika vinklar, fokus och möten. Skiftningar. Det blir många bilder, men jag struntar i "kill your darlings", "less is more" och annat som är såväl förnuftigt som klokt. Nu vill jag leka med nästan likt men ändå olikt...

Så står den lilla buketten där då eftermiddagen blir till kväll. Nu...

...morgon. Jag ska strax öppna fönstret och släppa in luften, dofterna efter en natt med regn.


I glaset: Trädgårdsnattviol - Heaparia matr. 'Alba', vit brunnäva - Geranium phaeum 'Album', fingerört - Potentilla alba, äkta förgätmigej - Mysotis scorpioides, myskmadra - Galium odoratum, vit gräslök - Allium schoenoprasum 'Album', vitt fänrikshjärta - Dicentra formosa 'Aurora', silverfryle - Luzula nivea samt fjälldaggkåpa - Alchemilla alpina.14 kommentarer:

 1. Så vacker liten sommarbukett! Det är så fint med vita blommor och visst står de sig snyggt mot det gröna. Det känns lite lyxigt att bara kunna gå ut och hämta in buketter att sätta på bordet när man vill. Härligt när det doftar sommar både ute och inne. Speciellt så här efter regn då dofterna blir extra starka. Ha en fin vecka!
  Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, visst är det en lyx att kunna plocka och sätta i vas. Något som jag verkligen saknar under vintern, men njuter stort av.
   Fortsatt trevlig helg, önskar
   Katarina

   Radera
 2. Fina blommor och fin bukett! Visst är det så ibland att en blomma som nyss kändes rätt plötslig blir fel. För stor, för liten, fel färg... Tur det finns fler vaser. :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, den fick hamna som solist i en alldeles egen liten vas... ;o)
   kram
   Katarina

   Radera
 3. Hvor ser det smukt ud, det er dejligt at blive mindet om at klippe blomsterne i haven, så man får skønne buketter. Tak!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Att gå runt och söka med blicken och saxen, att uppleva trädgården på ännu ett vis. Sedan njuta blomning inomhus (också), något speciellt med det... =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Så vackert , vitt mot grönt. Vilken lycka att kunna plocka in egna blommor i en fin bukett. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, det är lycka... trädgårdslycka! =o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Har inte varit så aktiv i bloggvärlden på sistone, men när jag ser ditt inlägg tänker jag, det är ju helt fantastiskt, att bara kunna klicka sig in på en blogg, och känna att man är med om en konstutställning – med poesi därtill! Och detta helt gratis, hur lyxigt är inte det!
  Tack för det!
  Må så gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack, tack!
   Lyxigt är också att njuta snälla kommentarer, som din. Blir glad!
   Ja, och det är ju sant, tänker jag då jag vandrar runt bland olika sidor, bloggar. Så mycket det bjuds - generöst, inspirerande, fantastiskt!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Enig, grønt må til for at det hvite skal lyse. Vakker bukett :-)
  Nyt forsommeren.
  Eirin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   O tack detsamma: Hoppas du njuter du med!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Små vita blommor som så lätt försvinner bland storblommiga och färgstarka grannar. Och jag såg direkt en måste växt för dig... Ranunculus platanifolius en variant som jag sett i bäckraviner och liknande i Norge. Men hemma hittade jag namnet och frön och nu blommar den underbart vackert.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, kollar... Så fin!!! Vill ha!!! Ser att den kallas vitsippsranunkel, vore roligt att se bilder på hur den växer hos dig...
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...