lördag 20 augusti 2016

Sensommarbord (att ses kl 17 idag)

Igår: Jag flyttar runt växter och föremål, en del hamnar på bordet. Sedan länge - jag minns inte när - har sedum planterats i olika krukor, som här en rostig gjord av gamla bildelar. Nu har grönskan växt till sig och fyller, ja, svämmar över. Den annars så milda - och inte sällan frånvarande - solen väljer att stråla en stund, som blir till en hel dag. Sensommarkänsla på bästa vis. 

Tager vad man haver... Jag plockar från här och där. Inser efter ett tag att sensommarbordet får en känsla av höst. Flyttar hit några krukor med mer färstarkt innehåll. Plockar bort dem igen, då de dödar skiftningarna som det mer lågmälda bjuder. 

Mot planket några stänglar av ditt och datt. Bland annat en liten loppisfyndad planta violkungsljus, jag tror den heter Verbascum phoeniceum på latin. Jag vill ha koll på fröna, plocka dem för att flerfaldiga.

Så en del smått vissna och rätt trötta inslag blir det, men i det kan också vackert rymmas. Om man nu vill. 

Den lilla...

...grodan har "varit med" länge nu. Ett litet ting som är mer än så, då det minner om utflykt och härliga möten. Murgrönan ritar en linje, som får ett slut. Dess början döljs av någon annans skugga.

På den första bilden i inlägget ges skuggorna utrymme, får ta plats och därmed synas. Men strax ställer jag annat intill. Annat som lockar blicken att vandra vidare från ting till ting snarare än att titta på det (ingen)ting som skuggan bjuder. Det där med tomrum som kan fyllas av ögonblick, något att fundera kring.

Klipper några blommor från kärleksörterna som står ute i trädgården och låter dem stå och dricka vatten på/i ett fat.

Så många knoppar! Undrar vad som händer när fler slår ut...

De kommer ju knappast att få plats allihop, eller? Men viljan att blomma finns där, så de gör nog vad de vill och så får jag vara beredd med större fat eller vad som nu kan behövas. Som alltid... i deras tjänst ;o) .

I skrivandets stund disigt väder, ingen sol. Inte heller någon skugga. Jag kikar ut genom fönstret och ser bordet med bara ting och några växter därtill. Ingen lek, inga ögonblick. Rätt tråkigt, ärligt talat. Kollar väderprognosen och ser att solen (och skuggan) inte kommer att visa sig förrän kl 17 idag... 

8 kommentarer:

 1. Vackert och samtidigt lite vemodigt.. det är hösten, Plantering av nya perenner och senare lökar ger hopp om en ny säsong..en ny vår.. nytt liv..tur är väl det för den långa vintern vil jag vara utan !
  Ha en fortsatt trevlig helg !
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just så, både vackert och vemodigt. Lökarna ger hopp, samlar frön och det är ju också en syssla som lovar mer. Så småningom... Nej, inte tänka på vintern än, även om vi vet. ;o)
   Tack detsamma, och nu: Go' måndag!
   kram
   /Katarina

   Radera
 2. Så vackert, höstens fina färger.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Höstfärgerna är vackra. Ännu har trädens blad inte börjat brinna, men det dröjer nog inte länge. Augusti har fått smak av september...
   Tack detsamma, men får nu önska en riktigt härlig måndag!
   /Katarina

   Radera
 3. Vilket underbart inlägg och så vackra planteringar med höstfärger. Fint. Ha det bra. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack!
   Ja, nu kliver höstfärgerna fram och tar plats. Vackert på sitt vis.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Så vackra krukor med Sedum. Vackra färger och arrangemang allihop. Jag har alltid undvikit de låga sedumsorterna för jag tycker det blir ogräs i tuvorna i rabatten. Men krukade... helt nya möjligheter där. Tack för det!

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kul att mina bilder kan leda dig vidare... Ja, för här finns möjligheter! En del växter blir bättre i krukor, speciellt om de kan lyftas upp en bit. Såg i England en gång en klematis planterad i en stor och hög urna som sedan "hängde ut" över keramikens vackra form. Ett annat sätt att uppleva klematis... Det mörka ormskägget, som jag har i rabatt, såg jag på någon blogg vara planterat i kruka, en annan grej än mina som nästan drunknar bland hostorna... ;o)
   kram
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...