torsdag 11 augusti 2016

Stunder, ögonblick...

(Om)växlande väderlek. Då solen visar sig känns värmen, men strax blir det kylslaget. Kanske regn, för att bli sol igen. Lättsam vind blir till kraftig blåst, som avtar. Grå himmel kan bli blå för att bli... Det där med att fånga stunden kan handla om korta ögonblick.

Den vita hängpimpinellen - Sanguisorba tenuifolia 'Stand Up Comedian' - svajar på hög höjd. Hos mig blir den över två meter, jag hade föredragit att den hållit sig något lägre och språkat mer med de andra växterna. Men nu vill den till himlen och vem är jag att hindra en sådan önskan? 

När vinden tilltar igen ser jag hur blodtoppen - Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna' - blir full av liv och rörelse. En slags fridans, förmodar jag. Det är nog en av de växter jag fotograferar mest i trädgården. Den skiftar i uttryck från juni, då blomningen inleds i rosa, till senhösten, som går i toner av brons.

Sol leker med skugga. Molnens vandring på himlen och trädgrenarnas rörelser gör att gräsmattan blir en målarduk i ständig förändring. Vaxklockan - Kirengeshoma palmata - visar i år många knoppar. En del har slagit ut. På danska heter den månestråle...

Vackra blommor - ja, växter - borde alltid ha vackra och gärna poetiska namn, som ger oss en förnimmelse av dess väsen och stärker vår upplevelse därav. Tänk, känn, se och säg: Månestråle, månestråle, månestråle. Vaxklocka, vaxklocka, vaxklocka. Skillnad, eller hur?

Som sagt, grå himmel kan bli blå. Men också tvärtom, som här.

Tvätten som nästan var torr blir blöt. 

Det är något speciellt med sol- och vindtorkad tvätt. Både i sig, men också själva pysslet. En annan känsla i själva handlingen att hänga upp, plocka ner, vika och så vidare. 

En del fångade stunder blir till minnen, som väcks till liv genom sysslor, dofter och annat. Som här och nu då jag tänker och känner kring där och då: När jag var liten flyttade alltid min mamma ut strykbräden och stod och strök på altanen. Kaffekoppen stod nära till hands och kanske Sommarpratarna hördes från radion. Eller var det någon (hm, några) av oss ungar som pratade på. Det senare är högst troligt... ;o)


8 kommentarer:

 1. Doften av soltorkad tvätt är oslagbar. Kanske man skulle prova på att stryka utomhus, nä det blir nog inte av.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm visst doftar sådan tvätt underbart!
   Stryka utomhus... Dagen verkar inte riktigt bjuda sådan väderlek. Ja, och om den gjort det så hade jag nog inte valt att stryka ändå, fniss... ;o)
   kram
   /Katarina

   Radera
 2. Jag torkar också tvätt ute när det går, doften är så härlig, kanske en doft från barndomen på landet. Du har så rätt angående namnet på vaxklockan, månstråle är mycket vackrare. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det nog, dofter bär minnen... Ja, och namn föder känslor, så månstråle får den heta hädanefter ;o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Månestråle... känns ju bra att jag satt just den i rabatten med namnet månskensdröm. Kanske ska slänga det svenska namnet också. Älskar bilden med handdukar på tork. Sätter så många tankar i rörelse. Sanguisorban kanske har lyssnat på Timbuktu.. Hos mig lägger de sig ner, väller ut över alla andra och blir liksom oregerliga. Vet inte vad jag gör eller inte gör. Jord? Har du lerjord?

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah! Så passande med just den där... om man talar danska vill säga ;o)
   Tack, handdukar på tork. Sådant kan väcka minnen, känslor. Lite som doften av en viss maträtt osv.
   Sanguisorban och Timbuktu, förstår kopplingen, ha ha! De är rätt olika i växtsätt sanguisorborna, men visst kan de behöva stöd. Om någon gren/del väljer att lägga sig ner så är det rätt ofta att jag helt enkelt klipper av den (blir ju fina i bukett). Ja, så jag begränsar deras framfart, stöttar en del och tänker att omgivande växter också kan hjälpa till med det senare. Dvs omge dem med lika höga växter som stoppar. Vet inte om det handlar om jorden alls, däremot verkar läget - soooool! - vara viktigt! (I halvskugga gick det inte alls bra, försökte...)
   kram
   /Katarina

   Radera
 4. Jösses ! Nu förstår jag vad du menar med min bild !! Ta bort den ! Vet inte hur jag kan påverka den, har själv inte gjort något annorlunda :D Kanske något för supporten ? Där har du ju bilder på fina Blodtoppar ! Kul att det finns många olika ! Men två meter hög låter lite väl..Hihihi...någon ska ju alltid vara värst !
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha! Nu har jag - tyvärr - tagit bort din sida, men ska försöka igen o se om det löser sig.
   Ja, älskar dessa blodtoppar/pimpineller. Enligt "uppgift" ska min vita inte bli mer än sisådär 150 cm hög, men i min trädgård växer sig allting mycket högt och stort...
   kram
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...