söndag 11 september 2016

Så blir några till något

Trädgårdsliv, trädgårdsglädje, trädgårds... lycka rentav. Att gå runt och plocka för att sätta i vas, glas, krus eller vad som nu finns tillhands. Mina buketter är enkla, påminner nog mer om sådant som lite på måfå samlats på ängen än den skickliga floristens medvetna val och hantverk. Nej, jag ursäktar mig inte. Det är så här jag vill ha det! Njuter av såväl vandringen - med sitt sökande - som stunden som följer. "Fångsten" betraktas, kanske klipps till för att sättas i vatten. Då kommer jag nära såväl blommor som blad. Upplever likt och olikt i växtsätt, såsom stjälkarnas vekhet och stadga. Så blir några till något, som av sig själv. Betraktar, vänder och vrider. Justerar kanske. Men låter ofta det vara som det är. Som här. Så fint ljuset leker...

Nu ljuger du allt? Mm, det är sant! Efter att bilden ovan togs stack jag ner ännu en blå gräsfibbla - Catananche caerulea - och en liten månskensnepeta - Nepeta goviana 'Zaskar Dragon' - precis under den ljust gula septembersolrosen - Helianthus 'Carine'. Ljuset hann förändras från nyss till nu. Så blir uttrycket ett annat då hostans blommor ligger i skugga. Här tillsammans med blodtoppen - Sanguisorba officinalis 'Japan'- som är en rätt lågväxande och senblommande sort.

Inget ljus alls? Jo, där till höger, ovanför ängsnävorna - Geranium pratense - som är lite trötta. Alltför trötta? Nja, ibland kan det gäspande och nästan vissna vara vackert.

Så ett annat ljus. Ser att blodtoppen - Sanguisorba 'Blackthorn' - också får ta del av glansen.

Vilka finna här mer? Rysk salvia - Perovskia atriplicifolia 'Little Spire', anissiop - Agastache foeniculum, bergklint - Centaurea montana 'Black Sprite', brunnäva - Geranium phaeumflenört - Schrophularia nodosa, lavendel, stjärnflocka - Astrantia major - och... Den där rosa, nästan utblommade till vänster ovanför blodtoppen. Den heter, vad heter den. Jag vet ju det...

Ibland ska man sluta tänka på frågan för att få veta svaret. Så nu tänker jag på annat, på ljuset och skuggorna. Tänka tänka. Inte tänka. Hm.

Buketten står på bordet på den lilla platsen nära pergolan, vars linjer och blåregn nu syns på väggen.

Vasen och buketten blir också till bilder.

Så förändras tillvaron igen, ljuset strilar genom jalusin. En del av buketten... Väggen blir en tavla, som fångar blicken. Men buketten i sig är nu också en annan, eller hur?

Rosa blåverbena!!! Jag visste ju det. På latin Verbena hastata 'Rosea'. Just det!
6 kommentarer:

 1. Poesi! Trodde inte man kunde läsa ut så mycket av en vacker blombukett. Jag tycker egentligen inte om blommor i vas eftersom jag alltid glömmer att byta vatten och till slut hela buketten. Står alltid med en stinkande sörja och försöker skrapa bort det värsta. Tur att man kan få njuta av andras buketter. :)
  Ha en fin vecka /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Känner igen mig en del i det där med att ta in buketter... Tricket är kanske att ha de allra mest drösslande utomhus. Men visst, de flesta "flyttar" inomhus, en del glöms bort.. som sagt, känner igen mig.
   O tack detsamma: Fortsatt fin vecka!
   önskar
   Katarina

   Radera
 2. Vackert! Det grafiska mönstret av blåregnets skugga i solrutan och den skira lilla buketten till det grå... underbart :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Så roligt att du uppskattade och såg det jag själv tyckte mig se och - med hjälp av dig - se än tydligare. Så tack igen.
   kram
   /Katarina

   Radera
 3. Fniss! Det där med att jaga namn som nästan ligger på tungan tror jag vi alla känner igen. Tänk så mycket som blommar fortfarande och det kan vi väl tacka det sköna sensommarvädret för. Vilken helg det har varit!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha! Vi är nog många som känner igen oss... Det stod verkligen still! Fantastisk helg, vädret verkar fortsätta Tack, tack, tack! Såg ditt sms, men inte riktigt hunnit landa i sprången mellan ditt och datt. Alla växterna ser ut att må bra, så härligt! Hör av mig snart..
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...