onsdag 28 september 2016

Inte riktigt än...

Vilken september!!! En sensommar att bära med sig länge. Som en värmande filt när kylan kommer och slår till på allvar. Går runt i trädgården och plockar fallfrukt. Nu börjar även bladen falla, vi är snart där. Hösten här. Men inte riktigt än. Det där med att stoppa tiden, går det? Jag gör ett försök att iallafall förlänga sensommaren och flyttar in tomatplantorna i köket. Nej, jag har inget växthus (än ;o). Men såhär i fönstret och med några lampor blir det ju nästan ett sådant, försöker och vill jag tro. Plantorna är gängliga, jag binder upp dem i gardinstången. Som "bevattningssystem" uppochnervända PET-flaskor. Det fungerar

Så skördar jag. Små söta tomater hamnar i munnen innan de når mattallrik eller salladsskål.

Jordgubbarna fortsätter att leverera! Bilden tog jag igår. Lät bären vara kvar, men ska strax gå ut och plocka dem. De hänger precis utanför dörren på kökstrappans räcke. Närodlat!

För några dagar sedan blommade höstsnöklockan - Acis autumnalis.

En annan senblommare är skogsastern, som nu (om jag förstår det rätt) ska heta Eurybia divaricata (tidigare Aster divaricatus).

Vi städar, dvs jag plockar och Viggo väntar tålmodigt på en stunds lek. Den stunden kom och blev en cykeltur ner till Ribban. Bad och lek i sand och tång (för vovve), vandring i vattenbrynet räckte för mig.

Luktärten, som är inhandlad som vitblommande, visar sig vara felmärkt. Nu gör det inget, men jag har de senaste två åren varit med om flera liknande missar från samma ställe. Det är en plantskola/växtmarknad som jag verkligen tycker om. Kanske säga till, ska nog göra det. Hursomhelst visar denna luktärt prov på såväl form, färg som dofter. Underbar!

Det är fler som blommar, en del blommar om. Som ängsnävan och lavendeln, här i en liten bukett där det annars violetta nästan blir purpur i det varma skenet. Ränderna? Det är jalusin som strilar ljuset.

I helgen släktträff i Köpenhamn. Loppisbesök och tävling om vem som handlade "bäst" för maximum femtio danska kronor. Jag vann inte (tror domarna var mutade, jäviga och ja, inte gick det här rätt till... ;o). Nåväl, jag kom hem med denna vackra glasvas som jag prutade ner rejält. Ett kap, en investering? Kanske inte i pengar räknat, men som upplevelse är den absolut ett fynd. Nu pryder den ett fönster tillsammans med septembersolrosen - Helianthus 'Carine' - och en liten dansk tax (Caj Bojesen) strax intill.

Hemkommen från Köpenhamn upptäcker jag ett kuvert på soptunnan. Vad? Det visade sig vara fröer, krolliljefröer. Vem? Tankarna snurrade en stund, men så mindes jag att det nog var... Frågade och jodå. Tack tack snälla Kristina med underbara trädgården och bloggen Kristinas oas. Dessutom ett kuvert fyllt med fröer med posten häromdagen. Tack tack Carina, som också har en härlig och inspirerande sida, se 4 Seasons by Carna.

Så så. Så småningom ses resultat. Redan nu tankar om framtid, en nästa sommar, ett nästa år. Lökar... Jag har inte köpt några. Men visst är det en god investering att se fram emot när våren gläntar på dörren. Känns avlägset, men snart skriver vi oktober. Men inte riktigt än... 
18 kommentarer:

 1. Tomater på kjøkkenet er en god idé når en ikke har veksthus! Håper du kan ha tomater helt til jul :)
  Flott vase!

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, hoppas på tomater iallafall ett tag till (även om det nog inte blir ända till jul, fniss ;o) )
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Fiffigt att ta in tomaterna! Vi har ju våra i växthuset men de är nu färdigskördade och det blir nog inte fler tomater i år. Blev så förtjust i höstsnöklockan, har aldrig sett den förr. En riktig liten skönhet.
  Hälsningar Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Får se om det blir tomater någon längre tid, ännu visar den frukter, men vet inte om den vill blomma mer... Höstsnöklockan är så liten att den nästan inte syns om man inte vet. Ett av alla dessa fynd gjord på STA's marknader.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Praktiskt när man kan ta in tomatplantorna och krama ur det sista och roligt att ampeln hänger med. Gubbarna ser delikata ut! Här blir det ett par nävar om dagen och de är guld värda.
  Vasen jättefin och gör sig så bra i sällskap med tax och solrosor.
  Kram
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jodå, ampeln hänger med. Jordgubbar till frukostens yoghurt. Inte jättemånga bär, men så fantastiskt söta och goda. magi!
   kram
   /Katarina

   Radera
 4. Verkar vara många överraskningar i samma inlägg. Några bra dagar har passerat alltså. Har rensat bort mina tomater nu, de gav inte mer. Men man har ju lite mer sommarkänsla om de får fortsätta leverera, liksom jordgubbarna.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just så, det blev lite från nu och en del alldeles nyss. Många bra dagar. Vet inte om tomaterna kommer att leverera så mycket mer, men hoppas på lite till. Men några större mängder blir det ju inte. Fast känslan att skörda eget... Något speciellt.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Varsågod! :) Kul om årets fröer kommer någon annan till glädje och nytta.
  Snygg och ovanliga vas du hittade och vilken kul 'tävlingsuppgift'.
  Den här hösten är sannerligen ingen vanlig höst inte. Idag regnade det. 2 mm...
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack igen!
   Ja, det var en rolig lek, som "fick igång" såväl äldre som yngre. Dessutom rätt bra argument vid prutning då gränsen var satt "av andra". ;o)
   Inget regn här alls. Torrt, torrt. Men känns mer höst nu än några dagar tidigare, så visst är den på gång.
   kram
   Katarina

   Radera
 6. Vem har inte haft tomater i köksfönstren... :)) Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ätbara gardiner, eller iallafall gardiner som bjuder ätbarheter, borde bli nästa grej... Tror och vill jag tro. Nåväl, får väl se hur det går... =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Härligt med både tomater och jordgubbar. Min tomatsäsong är snart över, finns några plantor kvar i växthuset. Tyckte ditt fynd var fint.
  Ha det fint / Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, inser väl att snart är skördesäsongen över, känns som riktig höst idag. Vasen står här och lyser upp. Dags att tända några ljus... =o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 8. Vilka jättefina fynd där på fönsterbrädan :) Även om det som du skriver inte blev det pengamässigt kanske ;) Lyser upp ditt höstfönster gör de i alla fall ! Mina perenna solrosor har i princip torkat bort i år där utmed vedbodväggen...så mycket att vattna har visst missat dem :( Nåja,de är tåliga och kommer kanske igen nästa år.. Underbara bilder som vanligt ! Hur går det med din kärleksbok du ska skriva med utgångspunkt ifrån trädgården ? ;) Vintern är väl en bra tid för författande :) Ha en Trevlig Fredag ! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hoppas solrosorna kommer åter nästa år... Mina blommar för fullt, ett överdåd av ljust gula solar. Kan behövas idag, en gråvädersdag. Höst.
   Den där boken, ha ha ha! Ja, vem vet om och när, fniss =oP
   Fortsatt trevlig helg, nu hunnit bli... söndag! OJ!
   kram
   /Katarina

   Radera
 9. Ja det är bara att njuta nu...för oktober kan verkligen leverera! Magiskt att kunna skörda jordgubbar i oktober, bara det!
  Önskar dig en skön söndag.
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är det så, njuta när utomhus bjuder... Idag är det inomhus som gäller, riktigt mysigt med soffhörn, ljus, äppelkaka osv. En tvättmaskin som går medan man själv sitter still. Lyx! ;o)
   kram
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...