onsdag 2 november 2016

När oktober blir november

Vinden viner och nu kläs träden av i rask takt. Marken täcks med löv. Gråväder, regnväder, höstväder. Stunden-innan-vinter-väder. Nyss var det en annan tid, en sensommartid med smak av höst. Så är det inte nu. Men i söndags lät jag mig nästan luras att tro att vi fortfarande var där. Solen sken och det var mildväder. Jag gick runt i trädgården och såg plötsligt att det här och där fanns... Sökte med blicken, fann några fler. Det var inte många och visst tog det emot ibland att klippa den endaste ena av någon. De valdes helt utan tanke på stil, färg och form, utan helt enkelt "bara" för att de fanns där och då. Den nästsista dagen innan oktober blir november. Idag annorlunda. Bara fyra dagar senare, men ibland betyder fyra dagar mycket vad gäller årstidernas växlingar, väder och vind. Som viner. Just det.

Då: Ruccolan blommade med små gula solar. Så söta! Strax intill gurkörten. Det är en av de vackraste blommorna som finns. 

Jag plockade mer, fler. De blir synliga då jag vrider på vasen. Den vita luktärten tillsammans med vit hängpimpinell. De små rosa inslagen är gamander. Vad mer?

Vildfänkålens fröställningar mot en blå himmel. En enstaka blommade fortfarande i gult, jag lät den hamna i buketten.

I lavendelrundeln. Bara någon, några få. Tvekan övervanns, jag klippte två.

Vrider vasen igen. Nu syns också septembersolrosen och en blekt rosa höstanemon. Man kan nästan tro att det i söndags snarare var sensommar än höst. Men höst var det redan då. Än mer nu.

Även om enstaka blommor fortfarande kunde se rätt pigga ut. Då. 

Kikar idag ut genom fönstret, septembersolrosen ser ut att vilja ge upp. Jag förstår dess känsla, att ge vika i regnet och rusket. Kura ihop sig, söka skydd och vänta in våren. Mm, nu är det november "på riktigt".

Ett annat håll. En endaste gräsfibbla i blom. Lite medtagen, men fortfarande med lyskraft. Underbara stjärnflockor tillsammans med kärleksört, två trotjänare i trädgården.

Det blir många bilder på buketten. Olika ljus, vinklar och fokus. Vänder och vrider. Betraktar det jag ser. Länge.

Kväll. Mörkt och regnigt. Jag tände några stearinljus. Så kom blommorna att lysa i ett annat sken.

Det var då det. Nu slokar buketten, de flesta blommorna har vissnat. Dags att tömma vasen, diska och ställa undan. Regnet fortsätter, men nu flyttar vinden på molnen och gör att solen kikar fram. Vattendropparna på fönsterglaset blir till pärlor. För en stund, strax blir det grått igen och dropparna ser bara blöta och kalla ut. November, som sagt.
8 kommentarer:

 1. Dina ord bildar en melodi :) Du skriver så fint och med en sån känsla ! En riktig diktsamling :) Underbara bilder också som vanligt ! Ja,tänk i helgen var det soligt och idag ligger det snö här USCH ! Snälla vår, kom fort !
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! Din fina kommentar värmer.
   Förstått att det kommit snö runtom i landet. Här i Malmö ingen. Än. Hoppas det dröjer. Är alls inte färdig med höststädningen i trädgården... Ja, och instämmer: Sedan behöver våren komma fort.... ;o)
   kram
   /Katarina

   Radera
 2. Underbara bilder och kollaget blev pricken över i. Här har snöat på morgonen. Men nu ska det lätta. Och jag ska ta tag i alla krukor som står därute...

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! Oj, har ni också fått snö... Mm, har också en "kruksitiuation" här... Måste göras denna helg!!! Hoppas du fick klart dina.
   kram
   Katarina

   Radera
 3. Men du fick njuta en kort stund av den söta buketten i alla fall...helt ljuvlig! Underbara bilder och collaget har jag njutit av till en kopp kaffe nu, tack!
  Ha en fin dag!
  Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, och tack, visst blev det en speciell stund med den lilla buketten. Saknar så att inte kunna plocka egna buketter under vintern...
   Tack detsamma: Ha en riktig härlig dag, ja, helg!
   kram
   /Katarina

   Radera
 4. Har kikat in till dig tidigare. Fina foton och underbara ord som skapar känsla. Gillade din bukett, ditt fina collage och ditt sätt att fånga sommarens och höstens kanske sista blomster. Tyckte också om att du visade ruccolablom, det har jag aldrig sett någon göra tidigare. Brukar också låta en del av den gå i blom och studera humlorna som tappert kämpar för att hålla sig kvar på de små blommorna med de höga tunna stjälkarna. En lite söt och dråplig syn. La upp mig som följare och ser fram emot att läsa mer.
  Allt Gott!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! Så roligt att du kikade in och också skrev en kommentar... Välkommen hit! Så nu har jag hittat till din sida, härligt! (Vet inte hur jag följer via google osv, men lägger till din sida på min länklista, så hittar jag tillbaka igen =o) )
   Kan se framför mig hur humlorna försöker hålla sig kvar på de små blommorna, ha ha! Ja, tänk vad trädgården bjuder många små scener, stunder.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...