lördag 29 september 2012

Lökar... o drömmen om en narcissäng

I färd med att hämta ut paket från Holland. Tänker att beställningslistan förvisso var rätt lång, sambeställde ju med några andra, men lökar är ju inte så stora, det blir nog små och lätta paket. Så bra, kan ju passa på att göra andra ärenden också. Expediten kommer pustande med ett stor låda, säger att hon måste gå två gånger för de är så tunga. Oj! Återkommer med en minst lika stor låda till. Oj, oj! Jag får också gå två gånger, försöker balansera den tunga lasten på cykeln. Det går. Det ska gå. Osannolikt, men det gör det. 

Vid hemkomst öppnades lådorna och en mängd bruna påsar med vita etiketter visade sig. Aj då, inga färglada och vägledande bilder här inte. Nu skulle det sorteras och fördelas. Vem beställde vad och hur många lökar ska plockas ur vilken påse? Ett pyssel.


Min andel visade sig bli allt större ju längre kvällen gick... Insåg att det nog blivit några extraklick för egen räkning då jag fyllde i minna vänners beställningar. Förutom denna leverans vill jag ha fler tulpaner, ser framför mig att jag fyndar senare på säsongen.


Och vem är du då?
...undrar jag när jag ser den ensamma löken på bordet. En som rymt från sin påse och nu kan dess identitet endast gissas. Ska bli spännande och se vad som kommer upp till våren.

En "äng" av narcisser
Tänker och hoppas lyckas med att skapa en "äng", ett område där flera olika narcisser präglar platsen. Olika höjder, färger och former. Olika blomningstid. Ett första försök, som säkert kommer att behöva kompletteras. Men det ser jag ju först till våren. Kanske samplantera med några tulpaner, vita och gula.  Får se, vill att det är narcisserna som är huvudnumret. Platsen blir nere vid gräsmattan, framför syrenhäcken och också i dammens närhet. Eventuellt skulle mycket tidiga sorter kunna planteras ute i gräsmattan. OBS! Bilderna i collaget nedan är lånade från Eurobulbs hemsida.
Smalled cupped narcissus: Poeticus Recurvus (pingstliljor) bild
Narcissus Cyclamineus: February Gold bild
Narcissus Cyclamineus: Lemon Drops bild
Narcissus Jonquilla: Bellsong bild
Trompetnarcissen: Mount Hood bild
Narcissus Jonquilla: Jonquilla Simplex bild
Narcissus Jonquilla: Hillstar bild
Narcissus Jonquilla: Odorus Minor bild
Daffodils - Troumpetnarcissen: Rijnvelds Early Sensation bild
Daffodils - Troumpetnarcissen: Elka bild
Narcissus Jonquilla: Tripartite bild
Narcissus Jonquilla: Sailboat bild

Övriga lökar som inhandlades:
Narcissus Triandus: Thalia bild
Crocus Chyrsanthus Cream Beauty bild
Single early tulips: Christmas Dream bild
Single late tulips: Renown bild
Fosteriana tulips: Purissima bild
Double flowering tulips: Exotic Emperor bild
Double flowering tulips: Mount Tacoma bild
Single late tulips: Maureen bild
Darwin hybrids tulips: Golden parade bild
Fosteriana tulips: Yellow purissima bild
Small flowering allium: Caerulleum (Azureum) bild
Camassia Leichtlinii Coerulea bild
Large flowering allium: Atropurpureum bild
Small flowering allium: Spaherocephalon bild
Small flowering allium: Roseum bild
Small flowering allium: Unifolium bild
Frittilaria: Meleagris mixed bild


Orange/brunt?
Vet inte riktigt hur jag tänkte här.... såväl iris som tulpan kan visa sig vara väldigt vackra, eller inte. Får väl se.
Iris Bronze Beuty bild
Single early tulips: Prinses Irene bild

4 kommentarer:

 1. Oj, så mycket fina lökar! Så trevligt det ska bli med en lökäng - men du, var har du köpt trädgårdstöjaren? ;-)). Sa du inte "en liten trädgård"?

  Skämt åsido! Har du tänkt att något ska dölja de vissnande bladen sedan?
  Imponerad över alla bildlänkar du jobbat fram!
  Ha det gott! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha...lever såklart i total förnekelse, men tror att en sådan där trädgårdstöjare skulle bli en storsäljare =oP (Dessutom en liten runda på Plantagen igår, halva priset på lökar... blev några påsar, men mest till husets framsida. Tänker mig att det kan vara lite fint med glada färger där (annars växer där en rad med daggkåpor och stockrosor).
   De vissnande bladen är ju för tråkiga: En del sena lökar döljer ju de tidiga, men annars så planterar jag där perenner finns. Ja, och de döljer ju en del. Kan ju vara värt att notera vilka perenner som är bra på att täcka över.
   Kram!

   Radera
  2. Den som är min absoluta favorit när det gäller att täcka över är faktiskt Brunnera Macrophylla 'Jack Frost'. Fast den blir ju ganska storvuxen, så den behöver litet utrymme.

   Radera
  3. Bildgooglade.... ska kolla vidare. Ja, och narcissängen får nu till viss del ny plantering av jättevallmo, några gräs, lite olika heucheror etc etc. Får väl se hur snabbt de kommer upp och täcker... Kanske så några sommarblommor, tidiga sorter...

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...