tisdag 15 juli 2014

Bagateller ges plats

Här några nedslag i datorns album,  några bilder från den senaste tiden som blivit över medan andra valts till inlägg eller hamnat i papperskorgen. Några bagateller som nu ges plats. 

Anomali
Ibland beter sig växterna inte enligt plan, de följer inte de givna instruktionerna utan tar egna initiativ och visar prov på nya möjligheter. Så gjorde rosen Winchester Cathedral, som är en helt vit ros vanligtvis, men som nu visade något annat.


Här en bild hur den "ska" se ut.

Hjärta
Kikade mig omkring Såg plötsligt. Kanske är det ett blomblad från rosen ovan som landat i det lilla fågelbadet, kanske från en annan ros. Hursomhelst, ett hjärta flyter bland rost och sten.

Smått
Strax intill fågelbadet, bland småsingeln växer trampnarv - Sagina subuluta.

Dess blommor är nog de minsta här i trädgården. 

Problemlösning
Kanske inte ett jättestort problem om man tänker på vilka problem som faktiskt finns. Nej, verkligen bara en bagatell, men ändå. Ljuslyktor utan lock/tak samlar lätt vatten och annat vid regn och rusk. Gamla konservburkar i glas har lock som enkelt tas av och på. 

Namnlapp
Denna pelargon är ny för i år, den heter...

... P. iocastum, något jag vet då den - av någon i pelargonsällskapet - prydigt skrivna namnlappen är kvar. Att veta namnet på trädgårdens invånare kan verka onödigt för en del, men för mig - och andra - skapar vissheten ett betydelsefullt mervärde.

Kalas
Dessa glupska typer har kalas på trädgårdsstormhattens knoppar. Förmodligen mjölkar de löss, men jag vet inte säkert. Borde jag veta något som jag inte vet?

Nåväl, trädgårdsstormhatten - Aconitum x cammarum - verkar inte ha tagit någon skada, utan lyser vackert blå. 

Den är underbar den där stormhatten, väl värd ett eget inlägg då den nu klär platsen med flera plantor och stänglar som lyser i solen. Ja, för idag lyser solen efter några dygn med grå- och regnväder. Det kommer förmodligen att hända rätt mycket därute nu då växterna druckit sig mätta och solen ger dem ny kraft. Det blir ännu en runda med kameran, där nya skeenden blir till bilder. Bilder som direkt pockar på att användas, visas och berättas om. Ja, och så en del som läggs på hög, bagateller i väntan på att någon (hm, jag) tar tag i dem och låter dem få ta plats. Som här.
16 kommentarer:

 1. Hei! Vakre bagateller.
  Du må gjerne låne bildet av det åpne vinduet. Kulører er spennende. Gleder meg til å se flere innlegg av fargekombinasjoner. Det er inspirerende og man får nye ideer. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, och ännu ett tack för att jag får låna bilden. Ser i er fasad ett möte som tilltalar mig. Ska samla på mig fler bilder, kanske blanda lite med pigmenten och prova på. Återkommer. =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Vilken enastående ros! Så fin! Det rosa stänket i allt det vita.
  Tack för att du delar med dig av dina fina bilder. Må så gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, en endaste en bland annars helt vita. Ett misstag eller... underverk =o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Gillar dina bagateller! Häftigt med rosen! Det verkar vara ett år då växterna ändrar utseende, kan det bero på vädret eller något annat? Har sett liknande fenomen på mina klematis. Så fint med det hjärtformade bladet i vattenblänket/ Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Kanske är det vädret, vem vet? Eller arvsanlag som plötsligt dyker upp, kanske då plantorna börjar anta en viss ålder. Ja, jag vet inte.
   Det lilla bladet låg där plötsligt så stilla och fint..
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Bagateller är bra! Tror på stunden och skulle jag inte se bagateller har jag för bråttom. När sen bagatellerna är så vackra som här då är de något stort. Älskar också stormhattar... ..så mycket att jag alltid beställer fröer av sorter jag inte har i hopp om att det ska komma nåt som är ännu vackrare eller aningens annorlunda :)

  Rosen var spännande! Tror det var precis den sorten som jag satte hos mamma i höstas. Den och en mörkt violettröd som lyser vackert lång väg - en riktig primadonna den där.

  Är det trampnarv jag så idogt rensar då?? Trodde det var något man köpte dyrt och inte att den fanns och sådde sig själv i mina grusgångar... Då kan jag vila från det renset :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 5. Tack!
  Jag har också försökt med olika sorters stormhattar, men alltid misslyckats. Förutom med denna vanliga blå och en vit "likadan". Men de mer speciella... nej, inte lyckats. (Än... =oP)
  Jag rensar och rensar, det vanliga ogräset försöker ta över och ersätta den lilla trampnarven, som gärna får sprida sig.. Hoppas på frösådder, inte sett några. Får väl tillägga ett än även här. =o))
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 6. Bagateller eller ej. Vackra ändå!
  Trampnarv har jag KÖPT för att ha mellan mina betongplattor. Förra året märkte jag att de finns på flera platser här. Helt gratis. Perfekt. Bara att flytta och sätta mellan de plattor som ännu inte har någon marktäckare. Visst är blommorna söta? De ser ut som knappnålar med vita "pluppar". Sen gillar jag att de är så tåliga. Går hur bra som helst att gå på utan att de tar skada. Praktisk liten bagatell den där trampnarven.

  Ha en fin helg!
  Tamara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Så härligt att hitta trampnarv i den egna trädgården. Tyvärr finns bara mina köpta här, men förhoppningsvis sprider de sig. Jättesöta blommor och tåliga, instämmer! Ja, vad vore livet utan alla dessa bagateller som går att uppskatta om man bara ser dem... =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Underbara bagateller om man säger så... vackra bilder!
  Ha en skön kväll!
  Sommarkram,
  Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Hoppas du njuter härlig sommar!
   kram
   Katarina

   Radera
 8. Det är tydligt! Vad vore livet och våra trädgårdar utan de små underbara bagatellerna! Så fina bilder du tagit!
  Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o)
   Ja, instämmer: Vad vore livet och trädgårdarna om det bara innehöll storslagenhet, skrivet med versaler och fet rubrikstil. Nej, det "småputtriga" behövs också, kanske mer ändå..
   kram
   Katarina

   Radera
 9. det var virkelig en nydelig rose! Å ha øyne for små detaljer er en fin gave, da kan man finne hjerter eller andre overraskelser! :-)
  Hilsen Anne-Kristin, ganske ny på blogging, fra Bergen, Norge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, trädgården bjuder på stort och smått, en del vet vi innan blicken landat, en del överraskar. Härligt!

   Välkommen hit! Nu blir jag - såklart - nyfiken och ska genast traska över till din blogg. =o))

   Allt gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...