söndag 13 juli 2014

Smycka inomhus med utomhus

Gå en runda med saxen i hand, se vad som som kan låta sig fångas. Ta in, föra samman likt och olikt, se vad det blir. Sätta i vas och glas. Att smycka inomhus med det som utomhus bjuder gjordes inför denna helg, då långväga kära gäster väntades. De har nyss åkt. Saknad, men också en skön känsla av lugn och ro efter några dygn med härliga möten, prat och skratt. Regnväder därute, nu vila i soffan och i bilderna.

Denna bukett står nu på matbordet och här möts blodtopp - Sanguisorba officinails, ljus blodtopp - Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna', grön helgonört - Santa rosmarinfolia och månskensnepeta - Nepeta goviana 'Zaskar Dragon'. Här finns också lavendel, mynta och stäppsalvia.

Liten bukett i glas till gästrummet innehåller ljus blodtopp - Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna', lavendel, grön helgonört - Santa rosmarinfolia, månskensnepeta - Nepeta goviana 'Zaskar Dragon', indisk fingerört - Potentilla hep. 'Helen Jane' (eller är det Potentilla nepalensis 'Miss Willmott, tycker de två fingerörterna ser likadana ut) och mynta.

Lite överblivet från de andra buketterna på kökshyllan.

Väldoftande kaprifol hamnade på en fönsterkarm. Kaprifolen är i sig så uttrycksfull med flera färger och former. Får stå själv och inte samsas/krocka med andra.

I ett annat fönster, jättedaggkåpa. Den samsas väl med andra, men också härlig så här.

Små glasvaser fylls och sätts samman i grupper...

...som här. En bild tagen nyss. 

Viggo på soffryggen blickandes på lavendel och två sorters blodtopp. Nja, det där är väl inte riktigt sant, det är nog inte blommorna som fångar hans intresse. Han undrar förmodligen var de härliga gästerna tog vägen och om de inte kommer åter snart... Vänta och se, ha koll, vänta, se, ha koll... Gäspar. Ögonen sluts. Öppnas. Sluts. Nu har han somnat. Jag gäspar.


15 kommentarer:

 1. Beautiful bouquets and wonderful pictures.
  Have a good weekend.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you for your nice comment! =o)
   I hope you have a great summer
   /Katarina
   Radera
 2. Ja, det är gäspigt väder idag och de sena kvällarna på sistone börjar ta ut sin rätt. Skönt med befriande regn. Tunnorna är påfyllda och jag önskar att jag hade fler.
  Så välkomnade dina gäster måste känt sig med alla fräscha buketter. Den ena härligare än den andra Visste inte att det finns en ljus blodtopp och helgonörten helt ny för mig - fin!
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det finns så många olika sanguisorbor (skriver jag med en längtande suck, kan liksom inte få nog =oP). Den gröna helgonörten är riktigt trevlig, jag skulle gärna ha många fler av den, vacker i sig och pratar väl med andra.
   Härligt gäspig söndag, nu måndagsmorgon som verkar gå i gråton. Nåväl, dagen har bara precis börjat...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Jamän vilken blöt natt och dag det varit. Men i ärlighetens namn, välbehövligt. Snustorrt i rabatter och odlingslådor. Det blir ett fasligt springande med vattenkanna och slang.
  Visst är det underbart att göra olika buketter! Jag har blivit som min egen mor. Hon har alltid plockat! Särskilt vilda blommor. Kommer man hem till henne idag (hon är 80 år nu) så säger hon alltid:" Du får komma här och titta vilka vackra blommor jag plockat!" Så äpplet faller inte så långt:-)
  Ha det riktigt gott och njut av de välbehövliga dropparna.
  Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer även här... jag har blivit min mor =o)) I mitt barndomshem plockades alltid blommor och sattes i vas. Ofta var det väldoftande luktärter, små buketter med olikfärgade som sattes i små glas, minns jag nu när jag läser din kommentar.
   Regnet behövdes verkligen, även här snustorrt. Måndag morgon, verkar bli en gråvädersdag då jag kikar ut. Helt OK. Men gärna sol imorgon om jag får önska..
   Ha det riktigt gott!
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Vilka underbara buketter! Kan inte bestämma mig, så jag tycker alla är vackrast. :-)

  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha! Nu vet jag!!! Då jag läser din kommentar inser jag vad som är speciellt med att plocka buketter i egen trädgård: Man behöver inte välja. I butiken välja en endaste en, möjligtvis - om det är något väldigt speciellt - välja två. Men här och nu, i den egna täppan, är det bara att plocka, plocka och plocka. En verklig lyx där alla kan få vara vackrast och ingen behöver väljas bort!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Så vackert! Är det helgonörten som är den lite gulgröna diskliknande blomman? Måste komma sköna doftpustar från buketter med salvia och mynta. tyvärr har jag blivit himla allergisk igen att jag har svårt att ha blommor inne :(

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, och det är just den som är helgonörten.
   Buketter med kryddväxter sprider väldoft. Tråkigt med allergin för annars är kryddväxternas doft på "lagom" nivå. (En del liljor etc tycker jag doftar alltför mycket inomhus, det kan bli kväljande.)
   kram
   Katarina

   Radera
 6. Dina buketter är verkligen fina. Härliga bilder, speciellt de där man skymtar den blå himlen i bakgrunden...ser så somrigt ut/ Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Blå himmel och solsken bidrar onekligen till sommarkänslan. Saknar den lite nu efter några dagar, ja, dygns, ihållande grå- och regnväder...
   kram
   Katarina

   Radera
 7. Supersnygga buketter! Blir riktigt inspirerad, vilken härlig blandning, måste dofta så gott inomhus av alla örter. Måste nog gå ett varv med saxen till helgen när jag är hemma och hinner njuta av blommor inomhus (1,5 veckor till semester).
  Du som har blodtopp, jag har en men den bara står och stampar. Flyttade den för tre år sedan, innan var den enorm, nu bara precis liv i. Har du en aning vad som kan vara fel? Den står inte lika soligt, men annars kan jag inte fatta vad som hänt.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Blodtoppen, den vill nog helst ha full sol. Jag har provat i halvskugga, men den var mycket klen och ville inte. Lite som du beskriver, stod och stampade. Sedan, tror jag, att de behöver tid att etablera sig, men det har ju gått tre år sedan du flyttade din, så borde ändå visa en del växtkraft. Blodtopp kan nog vara lite kinkiga, en del som fått plantor av mig har svårt att få dem att etablera sig. Mina - mycket kraftfulla - står alla i full sol i skyddat söderläge. Hoppas det löser dig, för det är ju en underbar växt.
   kram
   Katarina

   Radera
  2. Ah, då blir det nog till att flytta den, för nu står den halvskuggigt. Eller, "fötterna" är i skugga och toppen i sol. Tycker den är lite lurig att placera när den är så hög, innan flytten stod den mot en staketspaljé och gick att binda upp mot den. Och jag håller med, den är seg att etablera, men nu borde den ju ha tagit sig. Tack för svaret, nu ska jag fundera på ny plats.
   Kram Kristina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...