söndag 20 juli 2014

Underbara sommar!

Underbara sommar! Fantastiska dagar - ja, dygn... från morgon till kväll till natt till... - bjuds vi på. Ljuset väcker oss, fågelkvittret likaså. En lite yrvaken sol söker sig in i trädgården, där det mesta fortfarande ligger i skugga. Morgonkaffe. Bläddrar bland bilder och noterar att trädgården nu andas en annan ton än nyss. Den är lite tyngre, fylligare. Tröttare? Ja, på sina håll tröttare. En del gäspar, sover rentav. Medan annat vaknar till liv.

Det är sanguisorbornas tid. Alla blommar inte än, men på bilden nedan syns hur den vanliga blodtoppen - Sanguisorba officinalis - börjat dansa med den rosa - Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna'.

Jag backar med kameran, nu syns morgonsolen som når - det fortfarande nakna - planket. Ett plank som väntar på att de planterade växterna vid dess fötter ska börja sträcka sig uppåt, klättra och klä.

Längst ner till höger på förra bilden anas gamandern - Teucrium chamaedrys. Den är en trevlig bekantskap, tålig, vintergrön och insektslockande.

Nu solar sig allt fler. Gångarna mellan de olika planteringarna syns inte, det hela kan liknas vid ett hav, ett "hela-havet-stormar"-hav. Om du har anlag för sjösjuka, så bör du kanske blunda nu...

...för förutom att det är mycket av olikheter, variationer och flerfald, så dansar såväl solens strålar som växterna i den svalkande vinden. Liv och rörelse. Fridans? Absolut fridans.

Strax fångar också den ryska salvian - Perovskia atriplicifolia 'Little Spire' - solens strålar. Den kallas också himmelsspira, vilket vackert namn!

Den är en av flera som lockar insekter. Är det inte ovanligt många humlor, bin med flera i år?

Här nås stäppsalviorna av ljuset. Lavendelrundeln...

...vars blommor börjar anta tröttare toner. I bakgrunden...

...kaprifolen, som också sprider väldoft.

I häcken ringlar sig också denna lilla klematis, som jag fått som gåva. Vet inte exakt namn, men den är förmodligen en Clematis viticella. Vad tror du?

Kaprifolen klättrar upp i trädet som nu dignar av frukt.

Nu övergår den tidiga morgonen till en något senare variant av densamma. Fortfarande fågelkvitter, men kanske lite lugnare så här strax före tio. Solen når större delen av trädgården nu, men här finns också plats för inbjudande skugga. Platser att njuta ännu en kopp, läsa morgontidningen i lugn och ro, kanske vifta på en tå då och då. Underbara sommar!


12 kommentarer:

 1. Kan inte bli mer underbart! Tack för din poetiska rundvandring i din frodiga och härliga trädgård. Å ja, hos mig är det också jättemycket humlor och fjärilar. Det surras och fladdras hela dagarna i mitt lavendelhav!
  Ha en fin trädgårdssöndag
  Kramar
  Cathrine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Härligt med dessa humlor och fjärilar, speciellt i kombination av den väldoftande lavendeln.
   Allt gott!
   kram
   Katarina

   Radera
 2. Vilken fin rundtur i din vackra trädgård! Ser att du, liksom jag, har förkärlek för lavendel! Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, instämmer: Lavendeln är älskad!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Många favoriter där! Har ungefär samma blodtoppar, nu vill jag ha en låg men vinröd, måste ju växa med rosorna :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En låg och vinröd låter perfekt, skulle gärna få ta plats här. (Min vita är över två meter och det hade gott och väl räckt om den sträckt sig till en och en halv. Nåväl, nu svävar den över allt och alla...)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Tyngre och fylligare var ju en jättebra beskrivning! Visst är färgerna i många fall mer mättade, mer mörka pigment än vårens pastelliga ljushet. Vackert men annorlunda. Om jag överhörde samtalet mellan min mor och dotter igår rätt är det tydligen väääldigt torrt?? Så dagliljorna får jag kanske inte se blomma.

  Tänkte på dig häromda'n. Gick längs en bergssida med väldigt fuktiga små partier och vips så såg jag en växt jag kände igen... ..den där klövern du var så glad för förra sommaren. Annars hade jag bara sett utan att veta :) Funderade på att rycka ett skott men lät bli! bäcktisteln tror jag också jag sett. Stora, ljust gröna långt utdragna, smala blad??

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, och det är jättetorrt, knastertorrt!

   Så härligt att se kråkklöver i naturen! Visst är det så att då man vet något man kanske inte tidigare visste, så leder den vetskapen ens upplevelse. Härligt med bäcktisteln, jodå, jag kollade och det är avlånga och smala blad. Jag har - tror jag - inte sett varken kråkklöver eller bäcktistel själv i naturen, hoppad du har kameran med och tar bilder på din vandring.
   Ja, och tack för att du fick mig att kolla bäcktisteln.. ledde till en akut räddningsaktion (se inlägget från idag).
   kram
   Katarina

   Radera
 5. Det r gott att få vara med när trädgården vaknar för dagen och insekterna börjar surra. Mycket humlor i början av säsongen här, men nu är det getingar och fjärilar som tagit över.
  Vifta inte för våldsamt med tårna så du blir trött : )
  Kram Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, lovar: Viftar bara då och då, bara ibland och inte alltför ofta =o))
   kram
   Katarina

   Radera
 6. Jag älskar de tidiga morgnarna i trädgården, det är något speciellt med ljuset. Allt är så fridfullt och friskt. Vackra bilder från din fina trädgård! Jag får lite Beth Chatto-feeling när jag ser dem:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, visst är det underbara morgnar såhär på sommaren... Beth Chatto-feeling, jo, jag tackar.. och rodnar allt litegrann, så smickrande!!! =o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...