onsdag 30 juli 2014

Komplettera med stadga, lek och... ljus?

Nere vid planket börjar en del av det som planterades i maj att börja växa till och ihop. Murgröna och annat etablerar sig, det tar lite tid, men blir - hoppas jag - så småningom en grön vägg. Färgerna går här i vinrött, skirt rosa (nästan lite smutsig i tonen) och vitt som tonar mot grått. Jag betraktar hur växterna möter varandra. En del skulle behöva grannar som stödjer dem mera, då de gärna lägger sig ner. Dessutom står flera alldeles för trångt. Gräva upp, plantera om. Men inte nu, det får vänta till hösten. Då komplettera med sådant som ger stadga i växtsätt och som skapar lek vad gäller färg och form. Framför ett plank som är alldeles grönt...

Detta har planterats:
Fläderbuske - Sambucus nigra 'Black Tower" - Mörkbladig fläderbuske, pelarfläder. Lite osäker på om detta är rätt namn, vet att jag lagt namnlappen någonstans... Men växer rätt upprätt, mörka blad, ljusa blommor. Alunrot - Heuchera 'Obsidian', Heuchera briz. 'Schneewittchen' och en del icke namnade sorter. Glansmiskanthus - Miscanthus sinensis 'Ferner Osten'. Jungfruhirs - Panicum virgatum 'Heavy Metal'. Ormrot - Vilken sort är det jag har? Någon som vet? Vit bolltistel - Echinops ritro 'White'. Blodtopp - Sanguisorba officinalis 'PinkTanna' och den vanliga Sanguisorba officinalis. Anagramsbräcka - Tellima grandiflora. Stjärnflocka - Astrantia major, frösådder av den vanliga ljusa. Akleja - Aquilegia vulgaris, frösådder i rosa och vinröda toner. Brunnäva - Geranium pheaum. Humleblomster - Geum rivale. Jättevallmo - Papaver oreintale 'Coral Reef' och 'Patty's Plum', har planterats, men har inte blommat i år. Rosenskära - Cosmos bipinnatus.

Då jag kikar i mitt lilla förråd av växter på väg ut och in i trädgården, ser jag plötsligt att där står en som jag inte visste att jag hade. "Vem är du?" frågar jag vänligt, men plantan i krukan svarar inte. Den känner sig förmodligen åsidosatt och bortglömd, vilket den ju också varit. Tills nu. "Hur har du hamnat här?" Nej, så lätt går det inte. Plantan svarar fortfarande inte och då jag letar efter svar i det alldeles egna huvudet, svarar inte minnesenheten på tilltal den heller. Förmodligen ett loppisfynd, kanske någon småplanta som kommit tillsammans med annat. Nåväl, det kan vara en vädd, möjligtvis en jättevädd - Cephlaria gigantea. Vad tror du? Om så blir den ju väldigt hög och - vad jag förstår - rätt gänglig i sitt växtsätt. Stämmer det?

Än så länge står den i kruka och visar endast en blomma. Jag flyttar den och sätter den bland de andra växterna. Vackert med det blekgula till de andra färgerna. Formen, det lite vilda intrycket, passar också väl här. Dock, blir den kanske lite väl gänglig för platsen, men får mig att fundera på växter som har det där blekgula som skulle kunna flytta hit och vävas in bland de andra. Vad skulle kunna växa här?

Gräsmattan bildar lugn bakgrund.

Planket, hm, tänk grön vägg, grönskande vägg...

Om jag kikar mot lunden till övergår platsen i ormbunkar med flera.

Ljuset är vackert här.

Platsen i mörket bakom det som lyser i solen är det inte alltför vacker nu. Här finns nyplanterade växter som resultat av den flyttkarusell som beskrevs i förra inlägget. Ett provisorium i väntan på att jag planterar om i höst.

Som sagt, komplettera med stadga och lek. Blekt gula toner, kan bli fint. Blått, blålila, vore kanske ett givet val, just ett sådant möte som finns på flera platser i trädgården. Men, kanske något annat vore mer spännande här. Vad? Kanske brun- och koppartoner? Smutsigt orange? Vilt uttryck, dvs mer känsla av natur än kultur. Planket kommer att bli grönt, rätt mörkt grönt, vilket kommer att göra stor skillnad. Det är kanske inte mörker som behöver tillföras, utan ljus.

Tankarna leder mig vidare. Jag landar i minnet av hur ljus och mörker möts och hur rosa toner möter orange/tegelfärg... Jag letar fram några bilder som jag tog på Chelsea för några år sedan:

Bilderna visar trädgården "Human & Nature Intervention" på Chelsea 2011. Här en länk som kan inspirera till vidare tankar och planer. Ännu en länk, här med en fullständig plantlista.4 kommentarer:

 1. Vackert! Och även om det är snyggt med en grön vägg så gillar jag bilden med växterna mot planket. Harmoniskt. Men har man en bild på hur man vill ha det så tryter tålamodet... ;) Tänk att det kan bli så fint med växter som egentligen är lite lätt tillbakadragna. Har en ormrot som liknar din. Ska försöka komma ihåg att kolla vad den heter så kan du jämföra.

  Ser ut som en jättevädd helt klart. Mina är höga, resliga och, och helt av egen kraft. Men de växer fritt i ett soligt läge. När jag hade de i skugga här så tror jag bestämt de var rangligare.

  Vet inte om jag kom ihåg, känns som jag glömde... Tack för bilderna av bladskeletten! Ger en viss aning. Hoppas på frön från nåt exemplar senare i höst. Och virtuell vänskap :) Tack! Det är den fina, förunderligt dynamiska sidan av 'nätet'.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 2. Tack! Förvisso längtar jag efter den gröna väggen, men har dock lättare att njuta växterna mot planket än mot de vita väggar som finns på andra ställen här i trädgården. Toppen om du kan kolla ormroten, alltid skoj att veta namn.
  Får se hur jag gör med vädden, läget är halvskugga, så kanske blir det för mörkt för den...
  Tror nog inte du glömde, ha ha. =oD Hursomhelst, tror att jag plockade några frön tidigare i sommar, kan skicka till dig ifall du vill ha. Bara säg till!
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 3. Vackert i sin vilda rufsighet, tror det kommer att bli riktigt bra. Har precis fått en jättevädd och hoppas den uppför sig bra och inte ranglar iväg för mycket.
  Kram Kristina (som håller på att läsa ifatt hos dig)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Får se hur jag gör med den där vädden... Skulle vilja ha något i blekgult och med en känsla av natur...men som inte blev fullt så hög.
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...