lördag 26 juli 2014

Bättre efter ett hemskt före

Ibland blir det fel, det tänkta lekfulla och smått vilda blir bara rörigt. Jag har försökt vända blicken åt annat håll för att slippa se. Men häromdagen stod jag inte ut längre, jag var tvungen att ta tag i spaden: Växter flyttades hit och dit mellan här och där, då det ena gav det andra som fick det tredje...


Före

Under äppleträdet bjuds ett fantastiskt kvällsljus, men platsen är i övrigt för mörk för de dagliljor och strandirisar som aldrig blommar och vars blad lägger sig över annat. Nävor, anagramsbräckor blir rufsiga tillsammans med platsens hostor. Alunrotens stänglar är alltför höga och en vilsen ormbunke ser just vilsen ut. Men ljuset är fantastiskt, det är det.


Arbete pågår!

Det blir en flyttkarusell, där det nyss uppgrävda måste ner i jord så fort som möjligt. Det är varmt, det är svettigt. Vattenslangen används flitigt, blöter och vattnar det nyss uppgrävda och det nyss planterade. Den torra jorden blir till lera, jag till lergumma. Vattenslangens flöde svalkar, där jag står  iklädd en sliten och smutsig baddräkt. Nej, jag känner mig inte som någon Garden Girl precis... Inser att det hela inte ser klokt ut, vilket harmonierar väl med den galenskap som krävs för att göra sådant här just nu.

Är du inte klar snart? Han väntar och väntar och väntar. Till synes tålmodig. Kanske förstår han att när väl ett sådant här arbete påbörjats måste det avslutas innan dagens slut. Jodå, det hann bli kväll... Pust!


Min idé bygger på att de växter som pryder platsen under våren - såsom primulor, sippor och tulpaner - behöver följas av växter som täcker trötta och vissnande bladverk. Jag önskar att det blir en lugn och harmonisk plantering, där sedan växterna kring dammen kan få ge ett vildare uttryck. Detta innebär följande:
 • Dagliljor och strandiris: Platsen är för mörk, de blommar inte, och deras bladverk skapar bara röra. Flyttas.
 • Ormbunke "vanlig": Den ser rufsig ut bland annat och den behövs på annat håll. Flyttas!
 • Ormbunke, majoniabräken: Jag tror det är en sådan, eCyrtomium falcatum. Dess blad är så distinkta att jag provar att låta den vara kvar tillsammans med annat med tydligt bladverk. 
 • Nävor, stjärnflockor, anagramsbräcka, alunrot med flera: Bidrar inte heller till något harmoniskt intryck just här. Flyttas.
 • Hostor: Ser vackert ut här, speciellt i kvällsljuset. Förstärker detta och planterar flera hostor. En del nyköpta, medan några flyttas från andra platser.
 • Ormskägg: Här finns flera plantor, men de står under hostor och/eller för trångt med andra. Flyttas och ges bättre läge.
 • Japansk starr: Vackert tillsammans med hostor och ormskägg, en del flyttas för bättre läge. Dessutom kompletterar jag med några krukade exemplar.
 • Sockblomma: Behöver mer utrymme och får det. En till sockblomma flyttas hit.
 • Blåsippa: Stod så trångt nära ligusterhäcken, ges bättre utrymme i planteringen.
 • Vårblommares bladverk: Klipps ner och det som är kvar döljs av nyplanterade hostor.

Efter

Några bilder som visar platsen nu. Det nyplanterade har inte "satt sig" än, inte växt sig samman, men förhoppningsvis blir detta ett bättre efter ett hemskt före. Hostorna varierar i form, färg och storlek. (Sorter? Återkommer...)

Vattna, vattna, vattna

Från platsen utsikt över dammen som avslutas i ett "lundliknande" hörn. Här behövs en hel del fix och don också... Men inte nu.

Det blev en lång dag. Då jag städat undan alla redskap, tomma krukor etc är jag rejält trött. Jag slår mig ner en stund och njuter ljusspelet mot en gräsmatta som ligger i skugga. Där sitter...

...en liten tax. Med en boll. Hans tålmodiga väntan är mer värd än min trötthet. Jag reser mig upp, det blir till att kasta boll en liten stund medan vattenspridaren jobbar vidare.


18 kommentarer:

 1. Vilket jobb i denna värme! Men flyttningen verkar helt logisk, det kommer att bli jättebra!
  En sån liten tålmodig tax! Såå söt!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ska bli kul att se hur det blir när plantorna etablerat sig... Ja, så nu "bara" att vänta. Och vattna =oP (Nej, har inte riktigt samma tålamod som den goa taxen...)
   kram
   Katarina

   Radera
 2. Vilken energi i värmen! Blir säkert fint, men vilket jobb! Sköt om dej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Inte så farligt med värmen (nu är jag en sådan som gärna njuter av många plusgrader), då mitt tempo var lågt och läget halvskugga. Plus vatten i mängder. =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Åh, vilken trofast liten vän du har! Tror det blir finemang med omflyttningen. Här smids det också planer på att flytta plantor. Snart så...!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han är riktigt go' =o)
   Tack, hoppas det... Längtat så efter att göra det, så nu skönt att få det gjort. Jodå, här finns också fler planer... Det är ju NU vi ser (o)möjligheter som inspirerar till planer och lockar till handling.
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Vilken arbetsinsats, och i denna värmen! Men det låter som väldigt kloka funderingar och det kommer säkert att bli väldigt bra när området satt sig igen.
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, nu vänta, vattna, vänta, vattna... =o))
   Som sagt, inte så farligt jobbigt ändå, men nu trivs jag rätt bra i värme förutsatt att tempot får vara lågt och vatten finns till hands.
   kram
   Katarina

   Radera
 5. Det blir jättebra! Och tänk när hostorna växt ihop, det kommer att bli väldigt fint. Men att du orkar i värmen! Det ska vara en trädgårdsnörd som genomför sina idéer när värmen är som störst. Själv målar jag mest för tillfället men väljer hela tiden skuggsidan. Ändå blir det många pauser för att orka...
  Ha en härlig söndag.
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Som sagt, långsamt tempo... Ja, och ett rätt variationsrikt arbete, så inte så farligt. Att måla i värmen är jobbigare (minns hur jag målade pergolan i bländande solsken, nej, det gör jag inte om... =oP)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Klyschiga talesätt som att 'smida medan järnet är varmt' passar liksom extra bra tänker jag :) Låter och ser ut som det kommer bli väldigt snyggt också. Visst är det så att när man är mitt uppe i det så känns inte värmen på samma sätt?? Åtminstone jag blir så indragen i mina bilder av hur det ska bli att allt annat försvinner. Ja - tills jag håller på att svimma för jag glömt att äta :) Vätska hinns med...

  Tyvärr vågar jag inte starta nåt liknande fast jag skulle behöva. Både här hemma och på åkern har jag eget vatten som får hushållas med nu.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha! Det talesättet är perfekt! =o))
   Ja, och det stämmer, mitt uppe i sysslan går det liksom av sig själv. Fullständigt närvarande i det man gör, fullständigt frånvarande för vad resten av tillvaron bjuder...
   kram
   Katarina

   Radera
 7. Åh det är nog ungefär det där jag skulle behöva göra - en liten flyttkarusell. Men jag orkar bara inte. Jag vet inte var jag ska börja... men känner jag mig själv rätt så blir det väl av snart ändå, mitt i väörsta blomningen och sämsta flytttiden...som vanligt! Det ser ut som det blev fint hos dig!

  kram louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, plötsligt händer det! =oP Då utan tanke på förutsättningar, utan spaden greppas och så är man igång. Inte trodde man att man skulle orka, inte veta var man ska börja. Men så gör man det iallafall. Ibland. För ibland vilar vi, låter blicken vandra och konstatera, men fortsätter att ta det lilla lugna. Inte så dumt alls.
   Var inne och kollade din sida, vackert! Ja, och kul att du bor i Laholm, i den staden bodde jag som barn... =o))
   kram
   Katarina

   Radera
 8. Jag gillar också flyttkaruseller och just nu retar jag mig på planteringen under vårt päronträd. Känns allmänt rörigt med hostor, pioner och jag vet inte allt. Men på våren är där jättehärligt med massor av vårlökar. Så frågan är nu om jag ska palla att gräva upp allt och flytta runt?! Vårlökarna har liksom äntligen fått till det. Jag är mer av en vårträdgårdsmänniska. Då är min energi på topp :-) så då kanske jag ska slå till...fast då är det ju det där med lökarna...Hmm jag får se...kanske i höst.
  Det blir nog jättefint hos dig när det får växt till sig. Bladgrönt är underbart!
  Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha! Ja, inte lätt det där... Låter ju som hösten är den klokaste av tider, men samtidigt är våren den mest energiska. Men så var det då de vackra lökarna, som det ju är synd att störa. Några spadtag i höst kanske? Lycka till =o))
   Ja, och tack, hoppas det blir fint så småningom. Nu "bara" att vänta, vattna, vänta, vattna...
   kram
   Katarina

   Radera
 9. Oh, what a lovely place! And all the plants I love!
  All my best from Austria and a happy happy summertime
  Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, your words made me very happy, thanks!
   All the best to you and I hope you're having a great summer as well.
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...