torsdag 11 september 2014

Premiär

Fredag kan ses som veckans slut, men också som helgens början. Denna fredag, som är härligt blommig, bjuder upp oss till en ny resa, en nystart som förvisso också rymmer avslut. Sommar har blivit sensommar, kanske skriver någon höst. Nu inleds en tid när vi fortfarande kan njuta ett nu, för att strax minnas ett då och längta till ett sedan. Den första blommiga fredagen för säsongen är i sig en premiär, vilket också är det tema som valts: Premiär. Jag funderar och försöker översätta till trädgården. Kanske en början som blir till fortsättning, men inte upprepning av exakt detsamma. Den första gången som leder och lever vidare. Jag provar.

Annorlunda

Att möta något - eller någon - på ett nytt vis kan göra upplevelsen annorlunda. Bättre? Nja, kanske inte alltid bättre, men inte helt säkert sämre heller. En första gång i sökandet efter nya vinklar och variationer inspirerar till en fortsättning. Kanske vore det än mer spännande om jag börjar använda makrobojektivet som ligger där på hyllan och samlar damm. En premiär att se fram emot!

Upptäckter

Den första upptäckten av en växt, kanske en familj eller ett släkte. Ja, ni som känner mig vet vad som kommer nu, för det blir - naturligtvis - en bild på en blodtopp. Den allra första var den vanliga - Sanguisorba officinalis - som jag planterade den första sommaren med trädgård. En sommar som i sig var en premiär, som blev starten på en fortsättning som varar än. Detsamma med blodtopparna, som har fått sällskap av andra. Det har alltid funnits en allra första i sitt slag, en första som ofta inspirerat och lockat till fler.

Kunskaper

Något kittlar nyfikenheten, något gör att jag letar efter kunskap och plötsligt ser att den där inte bara är en trollslända vilken som helst, utan att det är en med speciellt namn och särart. Den inledande nyfikenheten möter kunskap som i sig retar viljan att veta än mer. En resa som fick sin början den 10 juli och som sedan fortsatte den 31 juli och den 5 augusti. Kunskap förändrar, nu vet jag att jag aldrig mer kommer att se en trollslända som "bara" en trollslända igen. 


Upplevelser

Att uppleva något som väcker längtan, sedan efter att ha länge letat äntligen kunna finna och få. Känns känslan igen? För den oinvigde bara några krukor med plantor, men för oss som vet handlar det om mycket mer än så. Upplevelsen inträffade på Chelsea 2011, dvs det var då Växten gjorde premiär i mitt liv. Fortsättning följde i ett inlägg 2012, som ledde vidare till nya vänskaper. Mer om detta i ett inlägg från i år daterat den 14 maj. Äntligen kunde bäcktisteln - Cirsium rivulare 'Atropurpureum' - välkomnas till trädgården. På bilden nedan samtalar den väl med rosen Charles de Mills på andra sidan gången.

Möten

Det första mötet som leder till flera, bekantskaper som kan bli till vänner. Dörren tillhör ett hus här i Limhamn och får mig att tänka på hur ofta en början kan ske i all enkelhet. Det kan vara ett besök på någons sida, en kommentar som skrivs och läses, en växt som ges och fås. Frön som gror.

Premiär... en första gång som får en fortsättning: Hej!
För fler inlägg på temat, klicka länk! 58 kommentarer:

 1. Det går alldeles utmärkt att länka som du har gjort :-) Man behöver inte länka heller men det är roligare. Vilken fin tolkning du har gjort och jag gillar verkligen din ton när du skriver.
  Kram Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Blir glad över dina ord. Tycker det är trevligt att detta "blommiga fredag"- är ett forum som sprider och lockar vidare... ja, så hade gillat om själva bilden länkade också... men vet inte hur man gör. Kanske något väldigt enkelt som jag inte vet. Än...
   kram
   Katarina

   Radera
 2. När man har en trädgård så händer det nya saker hela tiden, nya insikter och kunskaper och nya premiärväxter. Det är väl det som gör det hela så härligt! Jag älskar dina bilder på trollsländorna. Själv har jag försökt fånga vår Mosaiktrollslända "Pekka" på bild hela Augusti utan att lyckas. Hur gör du? Drogar du dem först, eller? För Pekka sitter inte still en enda sekund. Kanske lider han av överaktivitets-syndrom, vem vet:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jag säger med bestämd röst: "Sitt!!!" Och då sätter dom sig.
   Nej, ärligt talat, så hade jag en attans tur. Lavendelrundeln verkar locka de små och de blir sittandens en stund. Pekkas kompis var svårare, den flög runt, runt, runt och hovrade likt en helikopter. Men så plötsligt satte den sig, precis så att jag han klicka, för att strax flyga igen. Ja, så Pekka är nog - tyvärr - en alldeles normal en =oP
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Blodtopp er kjempefine, og du må definitivt ikke la macroobjektivet samle støv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, och nu ligger makroobjektivet här på bordet och väntar =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Vilket fint inlägg. Jättefina bilder på sländorna. Blodtopp är en växt som jag skulle vilja ha i trädgården.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Om du vill kan jag se om där är någon liten frösådd - isf den vanliga officinalis - och skicka dig. Hojta isåfall.
   kram
   Katarina

   Radera
 5. Vilket härligt premiärreportage! Har tittat på den där Charles de Mill rosen ett par gånger, men än har jag inte köpt någon......måste ju hitta en plats för den...och kolla om den klarar min zon. Trollsländebilderna är helt fantastiska. Själv är jag nöjd med att jag har lyckats på fjärilarna att sitta still ett tag ;) Ha en fin helg. /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Charles de Mills är vacker, men bra att veta kan vara att de rätt veka grenarna gärna gör så att blommorna nickar. Ingen riktigt stadig typ det där. Men så vackra blommor i form o färg.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Så fin tolkning av premiartemat. Älskar dina blodtoppar och den jag fick av dig blommar så fint.
  Ha det så gott i helgen
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Så roligt att höra att blodtoppen trivs. =o)
   Ja, och tack detsamma, ha en härlig helg!
   kram
   Katarina

   Radera
 7. Du har verkligen fått till ett fint premiärinlägg! Och vilka bilder! Att fördjupa sig i fler arter i trädgården än bara de som växer i jorden är i sanning berikande.Njut av helgen och dina sländor och blodtoppar:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Mm, trädgårdslivet berikar...
   Ha en härlig helg!
   önskar
   Katarina

   Radera
 8. Bilderna du tagit på Trollsländor är ju underbara.Så fina dom är när man kommer riktigt nära..
  kram/gunsan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Visst är de fascinerande små djur... Rena konstverken!
   kram
   Katarina

   Radera
 9. Så många trevliga premiärer och vackra bilder.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Vilken fin tolkning av temat! Många fina premiärer!

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 11. Vilken fin och eftertänksam tolkning på temat! Intressant med dagsländorna, de är ju verkligen olika! Bäcktisteln var en premiär för mig, den gillar jag verkligen! Ha en fin helg! :) Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! Sländorna är fantastiska, när man väl ser dem. Jag har - ärligt talat - inte tänkt så mycket på dem förrän i somras, så premiär var det ju...=oP Bäcktisteln, ska försöka så från frön jag plockat, hoppas på fler... ja, mångfald.
   Ha en härlig helg!
   /Katarina

   Radera
 12. Eftertänksamt och underfundigt - skönt och gott att läsa. Och sen måste jag säga - som vanligt :)

  Tänk jag har en kompis som blev erbjuden blodtopp och som tittade på den och bara viftade undan den som tråkig. När jag klippte ner den idag så tänkte jag på vad hon går miste om.

  Ha en skön helg! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! =o))
   Att inte förstå blodtoppen... ja, jag har också mött sådana som just inte alls begriper, ha ha! Så fin därute och underbar i bukett...
   Allt gott!
   kram
   Katarina

   Radera
 13. Kul att läsa dina funderingar. Fina bilder på trollsländorna. Det har varit ovanligt mycket trollsländor i år hos mig men jag har faktiskt inte ens tänkt på att jag skulle ta foto. Det kan jag ju ångra nu.
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Det kan ha varit ett trollsländeår även hos mig, för tidigare har jag inte precis lagt märke till dem. Hoppas på fortsättning och att du har kameran framme. Roligt att se variationer.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 14. Hittade precis hit till dig och måste bara säga att jag verkligen gillar ditt sätt att skriva, väldigt trevligt att läsa. Mycket fina bilder på trollsländorna, blodtoppen är en favorit även för mig.

  Hälsningar
  Sofie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen!
   Tack för ditt snälla bidrag, blir glad!
   Ja, och nu tänker jag att en sådan där slingerstormhatt som du visar på din sida... en sådan måste jag ha!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 15. Utrolig flotte insektsbilder! Jeg skal sjekke ut blodtopp - den har jeg ikke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jag ska leta efter spontana frösådder av blodtopp i trädgården, finner jag några lägger jag ut det här på sidan och så skickar jag om någon vill ha. Hojta isåfall.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 16. Kul inlägg och vackra bilder.....tack för det.....=)

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 17. Så fint inlägg du gjort.Jag läser och lägger på minnet. Att fånga en trollslända är inte lätt bra gjort
  Ha en fin dag
  Kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   O tack igen! Jag hade stor tur, för det var som om just dessa trollsländor var lite av linslusar, ha ha!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
  2. Så många tänkvärda ord och så många vackra bilder!

   Radera
  3. Tack snälla!
   Såg först nu, kommentaren gömde sig som ett svar bland annat...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 18. Hej kul att du hittade in till min sida! :) Vilka otroligt vackra bilder och fina tankar o ord!
  Ha det gott och Trevlig Helg!
  Hälsningar Ewa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! =o))
   Och roligt att finna nya härliga sidor och trädgårderare...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 19. Jag blir helt förundrad! Vilka bilder! Så vackra...
  Jag inser att jag måste skaffa ett macro till kameran!

  Och det är så märkligt.... Jag verkligen älskar Blodtopp men har inte en enda i trädgården. Sådde för ett par år sedan och fick mängder med plantor. Skickade många av dem till bloggvänner och de jag behöll dog allesamman i frystorkan för ett par år sedan.... Nu ska jag så nya :)

  Ha en skön fortsatt helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack, tack!
   Ja, och jag måste börja använda mitt macro... Men blir ofta så att jag tar kameran med det objektiv som är monterat och sedan rätt snabba klick, klick...
   Lycka till med blodtopparna, en nypremiär!!! =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 20. Fina bilder och en härlig text. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o)
   Ja, o tack detsamma: Fortsatt god helg!
   önskar
   Katairna

   Radera
 21. Hej Katarina! Dina bilder på sländorna är fantastiska - fast du har ju alltid så fina bilder så det kanske inte var någon premiär för just det...:-) Hoppas allt är bra med dig! Här går allt i ett så jag hinner inte med så mycket trädgård just nu, trist!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Vad kul att höra av dig!
   Tack för dina snälla ord =o)) Allt bra här, tack!
   Ja, så kan det bli ibland, mycket av mycket och trädgården får stå tillbaka. Men den är där ju och väntar tålmodigt. Det som var tänkt att göras nu kan ju faktiskt göras en annan gång när det gäller just trädgården, medan annat inte alls låter sig väntas på. Ja, så ta hand om dig o de dina... o glöm inte att andas.
   kram
   Katarina

   Radera
 22. Bra tolkning och väldigt bra bilder på insekterna! Nu måste jag ut och fota insekter hoppas det blir sol i morgon/Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Insekter är fascinerande... speciellt i solens sken, något speciellt med det.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 23. Nydelige bilder av de øyenstikkerne. De gjennomsiktige vingene er så vakre :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Vingarna är magiska, tänk vad skapelsen bjuder på!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 24. Tack för din kommentar hos mig! Jordgubbssorten jag visade heter Romani. Hoppas du har det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack för att du traskade in här och berättade. Romani, jag antecknar!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 25. Underbar premiär hos dig. Vacker och tänkvärd.
  Fortsatt skön söndag
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! =o)
   Och nu plötsligt måndag: Ha en härlig vecka!
   hoppas
   Katarina

   Radera
 26. Underfundigt med fina bilder!
  Ha det!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 27. Tycker så mycket om att läsa dina inlägg och sättet du skriver på. Jag hör din röst, men utan att texten blir "pratig". Gillar. :) Ibland ska man ha en attans tur med fotograferingen, men regel nummer ett är ju att ha kameran med sig. Utan den inga sekundsnabba bilder på trollsländor som behagar landa mer än en millisekund. Min blomstejkande blodtopp är numera flyttad till sooolen i Stäpprabatten. Hoppas den kommer igen.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack, tack! Blir så glad av dina snälla ord. =o)
   Det där med att ha kameran med sig kan verka enkelt, men min systemkamera är inget man precis stoppar i fickan. Funderar på att skaffa en liten smidig sak för just snabba klickar i stunden. En "alltiredo"-kamera, en scout!
   Blodtopp älskar sol, så det kommer säkert att bli jättebra. (De jag haft i halvskugga har varit mycket klenare.)
   kram
   Katarina

   Radera
  2. Ja, systemkameror är bra, men inte så smidiga alla gånger. Jag har en liten Canon powershot som jag gillar. Lätt att ha med och jag kan göra alla omställningar jag vill. Enda minuset är att man inte kan byta objektiv, men den har helt okej makro.
   Kram Kristina

   Radera
  3. Åh, först nu ser jag detta svar...Intressant! Ska kollas på, för skulle vara bra med ett enkelt alternativ som man kan ha i fickan... Förvisso inte allt en mer avancerad kameran bjuder på, men för att fånga stunden, på promenaden osv.
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...