lördag 20 september 2014

Sommarplåga!

Så här när fredag blivit lördag, så här efter en intensiv gårdag, då - och jag noterar med viss förvåning, men mest tacksamhet och glädje - X2000 tuffade på och var i tid såväl i tur som retur, denna gårdag som blev en bra dag även om den inte blev blommig, undrar jag när denna mening egentligen borde få en punkt. Där kom den! Äntligen! Nåväl, strax ska jag vandra runt och kika på andras inlägg, men tänker att jag kanske också skulle kunna göra ett. Temat är Sommarplåga. Vad har plågat denna sommar? Plockar några bilder från sommaren, jag går vetenskapligt tillväga (naturligtvis) och plockar tre bilder från månadsskiften som gått.

April blir maj: Värme och sol. Torka. Vattenspridarens flitiga användning. Plågsamt? Nja, jag vet inte, snubblar förvisso på slangen titt som tätt, men det är rätt skönt att själv traska in och ut bland dropparna och svalka sig i den värme som bjuds.

Nybygge rör till det, men hanterbart då röran är övergående. Nya möjligheter bjuds.

På förra bilden anas den, nedan låter jag den vila i en oskarp bakgrund. Vad? Gräsmattan! Nej, ingen rolig syn.

Maj blir juni: Jag hastar hem från Danmark, slänger mig på cykeln och hinner till Malmö Garden Show innan stängningsdags. Det kan vara rätt plågsamt att cykla i motvind längs Öresund. Fast kanske var det medvind just denna dag...

Jag funderar på om jag ska måla om trädgårdsmöblerna och inleder mitt sökande efter kulör. Det finns väldigt många och förvisso är det en aning plågsamt... Nä, nu ljuger jag! Det var - och är - mest roligt.

Gräsmattan...

Juni blir juli: Kryp kan vara besvärliga, fast inte alltid. 

Någon kanske upplever detta som rufsigt, rörigt, plågsamt i sitt slag. Inte jag.

Gräsmattan... Fast Viggo verkar inte plågas precis.

Juli blir augusti: Att om och om igen göra fel kan vara plågsamt. Här planterar jag purpursporre i ett läge av halvskugga-skugga. Fel, fel, fel! Gör om, gör rätt!

Tålmodig väntan på att den omgjorda planteringen växer till sig och ihop kan vara på gränsen till plåga, men bara på gränsen, då förväntan och hopp gör otåligheten mer hanterbar.

 Gräsmattan...

Augusti blir september: Vi blir plågsamt medvetna om att för mycket vatten är... för mycket. Men, som tur är, rinner det undan bra här på tomten och i grannskapet.

Vädret växlar. En del har plågats av värmen, jag har mest njutit. Nu känns luften klar, lite kallare om kvällarna. Jag blir medveten om att vi sakta går över till en annan årstid, men efter denna fantastiska sommar känns det rätt bra ändå.

Men gräsmattan, den gräsmattan.


Dags att utse årets sommarplåga: 
Gräsmattan! 

Då jag bläddrar bland bilderna är där nästan inga som ägnas åt just gräsmattan i sig. Den skymtar fram och oftast då jag försökt fånga Viggo på bild, det är hans lek- och sovplats. Jag önskar en tät och grönskande rundel, en mjuk och vacker matta, en som inte bara finns där i bakgrunden utan kanske till och med kan få vara i fokus och förgrund.


För fler inlägg på temat, klicka här!

20 kommentarer:

 1. Så fine bed du har! Hos oss er det mannen som er plensjef, og han gjødsler med fullgjødsel i mai/juni og kalksalpeter i august. Gerssplenen blir grønn, tett og fin :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Kanske testa det där kalksalpeter... =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Du verkar ta plågorna med jämnmod och många fina bilder har det blivit. Hade också velat ha en perfekt gräsmatta utan små gropar efter mullvad och höns. Gärna även maskrosfri, men inte till priset av att använda gifter eller stänga in hönsen. Hur kul är det förresten att hålla på med gräset. Jag blir i alla fall inte särskilt upphetsad av kalkning, gödsling, mossrivning, klippning och att gå med ogräsjärnet. Nej, kort skärpedjup tycker jag är en utmärkt lösning : )
  Ha det så gott i helgen
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, och du har helt rätt, kort skärpeljus är lösningen! =oD
   Ja, för förutom allt som man måste göra, fixa och dona med den där mattan, så ska den även lämnas ifred och inte traskas på... Nä, det håller inte.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Vilket härligt inlägg i plågoande-debatten! Det ser ut som om din gulliga Viggo ändå njuter av gräsmattan! Ha en skön resterande helg! :) Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o)
   Ja och visst är det så: Viggo älskar sin gräsmatta, med eller utan ogräs, mossa och håligheter...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Så fina bilder och visst är det mysigt med en trogen trädggårdsvän på gräsmattan, usch håller med. Trist med att hålla på med gräsmatta, här har den varit brun och förstör alla kort.
  Trevlig vecka! Hälsningar Ewa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, och mysigt med Viggo på den inte så vackra mattan... I år har nog många gräsmattor varit brunbrända, tyvärr.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Attans härliga bilder du bjuder på!
  Ha en fortsatt skön och solig helg...
  Kram,
  Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o)
   Bjuds regn såhär på söndagsförmiddagen, men ett rätt mysigt sådant. Hoppas du njuter en härlig söndag!
   Kram
   Katarina

   Radera
 6. Gräsmattan nonchalerar jag till den grad att jag inte har ägnat en endaste tanke åt den hela säsongen - tills nu. Jag beställer klippning hos min man, det är hans enda ansvarsområde i trädgården och får beställningen oftast levererad. Men den ser "kom och hjälp mig ut, särskild efter denna torra sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just i år har nog gräsmattorna varit extra hårt utsatta för värme och torka... Att nonchalera, titta bort, hjälper, ha ha!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Ja du, gräsmattan, den är inte alltid det roligaste. Men den kan ju bara bli bättre. Om man nu bryr sig! Jag gör det oftast inte, det får vara lite halvrufsigt och med en hel del ogräs i den, jag fokuserar på det som blommar. :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detsamma, jag bryr mig oftast inte, men i år känns den värre än vanligt. Mossa i halvskuggiga lägen, en del ogräs och håligheter som inte växt igen i värmen och torkan. Ja, ja... fokus på det som blommar är en lösning =o))
   kram
   Katarina

   Radera
 8. Det blev ju en härlig återblick bland sommarens och vårens sköna månader :) Och tänk - gräsmattan hade kunnat åka upp på min plågalista. Inte så mycket för utseendet som iofs är eftersatt utan för att det är så himla, himla tråkigt att klippa.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Nu har jag bara en liten rundel, så det går rätt snabbt med klippningen... O så känner jag mig lite duktig efteråt, så det är trevligt. Men visst finns det roligare saker att göra därute i trädgården...
   kram
   Katarina

   Radera
 9. Haha! Kul skrivet! Och jag fattar precis... Men inte är gräsmattan högsta prio? I år så gödslades gräsmattan och jäklar vad den växte! Så den behövde klippas varannan dag. Men det blev inte tätare eller snyggare! Och inte fick den mindre ogräs heller ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! O tack igen!!! För jag har också gödslat och hållit på, men stråna växte bara på längden och det blev inte alls en tätare matta. Och ogräset, just precis! Ibland så skönt att få veta att den där erfarenheten är delad =oP
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 10. Tack för alla vackra bilder! Inte ett dugg plågsamt att titta på dem, tvärtom:-)

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...