onsdag 24 september 2014

Rosenskära

Jag köpte några småplantor till en ringa peng i anslutning till ett trädgårdsbesök. Rosenskära, sa damen, och stoppade ner en extra kruka i min påse. Det är olikt det där, tänker jag. En del som säljer plantor från den egna trädgården är drivna säljare, som talar för varan och kanske priset inte alltid är lågt, men oftast rimligt. Andra ser generade ut, verkar nästan skämmas för att överhuvudtaget erbjuda någon annan något från den egna täppan och dessutom våga ta betalt. Den här damen är en sådan och jag får försäkra henne flera gånger att detta är bra, mer än bra. "Inte ska väl jag..." Jo, det ska du! Det är inte förrän jag försäkrar henne att slantarna jag ger kan bli en kaka till kaffet. Den tanken verkar göra det hela lättare för henne, då enkelt fikabröd knappast kan vara tecken på högmod.

Nu gläds jag åt dessa rosenskäror som fick följa med mig hem. Den dansar i sol och skugga, bjuder lekfullhet framför planket. 

I år är det bara en liten samling, som står där och vajar i vinden bland ny- och omplanterat. Inte den vackraste av platser nu, men så småningom... försöker jag att tålmodigt tänka och känna. Rosenskäran ser allt lite tilltufsad ut efter regnovädret som slog ner så hårt. Detta till trots verkar den rätt glad ut ändå. Glädje smittar, jag blir också glad. Nästa år vill jag ha många, jättemånga. Ett hav att njuta av därute och att kunna plocka in i bukett som sätts i glas på bord. Rosenskära - Cosmos bipinnatus - en ettåring som sägs blomma tills sena hösten. Läser mig till att den kan sås inomhus i april för att sedan planteras ut när risken för frost är över.

Frön, det är möjligt att jag kan plocka en del från dessa här. Kanske komplettera med att köpa några. Vilka? Googlar och inser att det finns massor av sorter. Jag vet att jag vill ha dessa enkla, som för mig ger en känsla av lätthet. Välja bara vita? Funderar på ett ställe där just det kunde vara vackert. Jag lånar några fröpåsar från Frökungen:

Vackert med vitt, men samtidigt är det roligt med färger också. Just där framför planket kan det gott  råda lekfullhet och variation. Som här:


Har nu någon favorit? 

16 kommentarer:

 1. Heisann! Cosmos Sunset Yellow synes jeg er nydelig! Ellers synes jeg både hvite og rosa hører med. Hvis det blir frø av Sunset Yellow, kan jeg sende til deg hvis du vil. Send meg i så fall adressen din til denlykkeligehagen@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, bildgooglar och Sunset Yellow är ju helt underbar! Visst inte att det fanns de i kräm- och gultoner fanns ens... Men åh så fin! Om du får frön över, så gärna gärna, tack. Ja, och om jag har något som kan skickas till dig i fröväg, hojta!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Ja, den som er under den hvite til venstre er min favoritt! Den er utrolig vakker! Jeg har fått helt dilla på disse vakre blomstene :)

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förstår jag! Jag fattade det inte alls tidigare, men nu! OJ! Variationerna, de är fantastiska! Ja, och så svävar blommorna över den lätta grönskan. Så fina de är!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Underbart kollage! Gillar verkligen rosenskäran och den ska vara enkel och hög. Sväva över allt annat gärna mellan svartkålen. Vita är ju väldigt snyggt men det är en humörsak.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kan tänka mig vackert där mellan svartkålen. Vitt är vitt, säkert kort. Men - tänker jag nu när höstkylan börjar komma - att de som går i färg behövs lite extra nu. Men allt efter tycke o smak. O humör. :o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Her var det virkelig mange flotte Cosmos! Jeg har bare hatt noen rosa hos meg, men jeg ser at jeg må utvide horisonten litt. Har også sett lys gule, de synes jeg var nydelige! I år hadde jeg bare en som hadde selvsådd seg, men jeg fikk tatt frø, så da har jeg noe å begynne med til våren. Ha en fin septemberkveld!
  Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, och detsamma för min del, hade ingen aning om att det fanns så många olika. De ljust gula, fått tipset i tidigare kommentar, men om dem hade jag ingen aning... Så fina!
   Ha det riktigt gott du med!
   hoppas
   Katarina

   Radera
 5. Hei! De er så vakre de enkle du har, men jeg er svak også for de doble. Jeg må ha begge deler.
  Ha det godt! anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. De enkla är så vackra. De dubbla, tror inte jag sett dem i den där så kallade verkligheten, så bör väl se dem innan jag "dissar" dem. Men, än så länge, nöjer mig med de enkla. Men säger inte ett absolut NEJ till de dubbla...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Oj, så vackert collage. Rosenskära är vackra i alla former och färger! Här självsår den sig så jag behöver inte så den längre./ Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Låter lovande med självsådder... =o))
   kram
   Katarina

   Radera
 7. Oj som jag känner igen mig i damen du beskriver... Tänker allt som oftast jag ska sälja av överskottet men det slutar oftast med byte eller att de åker ner i ett land igen. För inte ska väl jag... ;) För övrigt har jag gjort samma notering.

  Cosmos är fina! Istället för att välja så väljer jag bort en färg. Den där allra mörkaste magenta eller rosa hur man nu vill se på saken. Men det är tycke och smak och sådant förändras, kanske är det grannarna som stört - vem vet....

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, funderar också på att sälja överskott ibland, är nog inte helt olik damen jag köpte rosenskärorna av, fniss...

   Funderar på vilka färger och tänker att de skira helt vita och de med rosa inslag är vackra ihop. Intressant med dina tankar och stämmer med mina funderingar då jag tidigare betraktade fröpåsarna, då tanken slog mig att de rosafärgade (liksom enfärgade) kanske dödar de andra. Andas inte samma lätthet.... Ja, och det är just dess lätthet jag söker.
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...