tisdag 2 september 2014

En lättnandets suck

Det massiva åsk- och regnvädret tog så småningom slut, på måndagen möts jag av en trädgård där marken på ett mirakulöst vis svalt stora mängder vatten. En hel del växter är böjda och ser medtagna ut, jag hoppas de reser sig då de torkar. Några grenar har brutits och ligger där tillsammans med fallfrukt och löv. Varje hink, skål, fat, kruka, ja, allt som kunnat samla vatten har gjort det och är till brädden fyllt. Det är blött och luften andas fukt. Nej, det ingen vacker syn. Trädgårdsvännen som skulle komma på besök, något som jag sett fram emot, fick ombokas. Jag ser fram emot en annan gång. En bättre gång. Ja, och visst är det med en del suckan och klagan jag tar hand om trädgården . Men mest drar jag ändå en lättnandets suck då jag befarat värre. Blir glad då jag ser att rosen Winchester Cathedral bjuder såväl blommor som knoppar.

Kaprifolens bär ser ut som lingon. Svävande lingon.

Jag undrar om spindeln och dess nät klarade ovädret eller är detta ett verk som skapats nyss?

Åkersniglarna är aktiva och glupska. De är små och vanligtvis rätt svåra att se, men nu rätt synliga i blötan. Jag plockar många och strör ut gift.

Jag samlar fallfrukt, räfsar löv. Viggo väntar på lek.

Marken är blöt, efter några dygns torka ska jag ta tag i dammens kanter. Sopar, plockar, städar. Fixar och donar. Rullar ihop vattenslangen, det känns inte som den behövs på ett tag. Målar ett bord som ställs under tak. För säkerhets skull. Tvätten, som hängde på tork i blötan, åker in i maskinen igen. Omstart, nystart. På något vis ger luften och ljuset efter ett riktigt oväder en känsla av lättnad, ja, rentav glädje och tacksamhet över att skadorna inte var större. Glädje och tacksamhet över att måndagen blev en alldeles vanlig dag med en alldeles vanlig väderlek. En måndag som säkert inte hade rönt sådan uppskattning om det inte vore för att det var dagen efter dygnet före. 10 kommentarer:

 1. Tänkte på dig i regnet. Inte för att vi fick några sådana mängder här som ni fick, men undrade just hur det var med din trädgård. Skönt att den verkar ha klarat sig hyfsat trots allt. Så vacker rosen Winchester är! Jag stod och funderade på att köpa en sådan när jag var på en trädgårdsdag i söndags och så plötsligt hörde jag säljaren säga "den står här" och så rycktes plantan bort ur min åsyn till en annan köpare... Så går det när man inte håller i krukorna.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tanken! Ja, det var förfärligt, men kunde ha varit värre. Vi är små när vädrets makter visar vad de kan. Winchester är en trevlig ros, frisk och glad. Blommar länge. Så typiskt att "din" försvann. Känner igen det där, så snopet!
   kram
   Katarina

   Radera
 2. Skrattar lite... ..dagen efter brukar ju liksom kännas tvärtom. Bra att allt lugnat ner sig och att du kan få återställa igen. Märker att det är väldigt lätt att rensa nu när det regnat rejält länge och nu börjar torka upp. Lätt att rensa och att luckra :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ogräset nästan flyger upp, märkte jag då jag tog ett tag en stund igår. Kanske göra en del höstförflyttningar, omplanteringar i blötan. Flyttkarusellerna verkar aldrig ta slut, växterna är nomader. Eller är det - rättare sagt - jag som inte kan låta bli den där spaden...
   kram
   Katarina

   Radera
 3. oj, vilket regn det måste ha varit! Så fina bilder du fångat, rosen är underbar, spindelnätet är ett underverk! Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Tänk ett vanligt ösregn och så flerdubbla det, det var galet! Fantastiskt hur trädgården ändå återhämtar sig nu då vädret visar värme och sol igen.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Oj, att det blev ett sånt oväder. Det missade mitt hörn av Småland. Alltid med ett visst vemod man inventerar skadorna dagen efter. Skönt att det ändå gick skapligt bra.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värsta åsk- och regnvädret jag upplevt någonsin, hu! En del skador i trädgården, men de flesta växter verkar nu resa sig upp då vädret nu bjuder stillhet, sol och värme.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Så trist att ni fick oväder när du skulle få trädgårdsbesök. Det är ju sådant som man inte kan styra över. Här har vi fått ett härligt sensommarväder med 24 grader och sol. Känns nästan overkligt efter allt regnande. Så söt Viggo är där han sitter med sina leksaker:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns väl egentligen ingen rätt tid för oväder, men detta var helt fel... Även här vackert sensommarväder nu, underbart! Viggo, jodå =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...