fredag 25 mars 2016

Några ögonblick

Jag spejar, kikar mig omkring. Blicken vandrar medan fötterna står still, för att strax gå vidare. Jag promenerar. Det kommer en man, också han har hund. Han pratar om ditt och datt, han pratar mycket. Det är helt OK, jag lyssnar, men låter ibland tanken fara iväg en liten stund. För att återvända. Aha, just det, oj oj. Mannen har många Åsikter som behöver komma ut, men som inte behöver mitt - eller kanske ens någons - svar, kommentar. Ibland är monologer förklädda till samtal, det kan vara tröttsamt. Jag frågar om vilket håll han ska gå, han pekar. Jag säger att jag ska åt det andra och tar farväl. Viggo är lite undrande, nu går vi tillbaka därifrån vi kom. Så brukar vi inte göra. 

Små vågor på vattnet skapar mönster, varje stund ger nya skiftningar. Gråvädret gör att tillvaron kan kännas svartvit, men bilden är i färg. Det kan vara svårt att tro.

Jag rör mig, som så ofta, nere vid vattnet, vid Öresund. Här är jag hemma. Fortfarande i staden, men med inslag av natur. Inte för mycket av det senare, jag är inte van. Som sagt, vi går vidare. 

En av bryggorna har som ett lapptäcke av brädor. Jag undrar om det är ett medvetet val eller om det bara blivit så av en slump. Hursomhelst är det vackert. Köpenhamn kan anas genom diset, det ser ut som om solen lyser där. 

Häromdagen, då sen eftermiddag blir till kväll, lekte ljus och mörker med varandra.

Varje stund, ja, ögonblick, skapades nya bilder. Som här:

 Bara blått. Nästan.

Hemma igen. Viggo vill leka med sin smutsiga boll. Först ser han lite bestämd ut: "Lek med mig!" Men sedan förändras hans min, hållning, ögon. Ser du? Just det, svår att motstå nu.

Temat för denna Blommiga fredag är överblick, men om det har jag ju alls inte skrivit. Kanske snarare om ögonblick. Nästan samma ord.

Klicka här så kommer du till...

24 kommentarer:

 1. Åh, vilket underbart inlägg och som jag känner igen mig i monologkonversationen och tankar som vandrar iväg. Ibland kan jag komma på mig att tänka om helt andra saker när någon drar igång en monolog och jag måste lyssna. När jag inte har valt det själv.
  Ha en underbar påsk!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! Ja, och precis så, ibland är monologen och lyssnandet därtill på sin plats...
   Tack detsamma: Ha en riktigt härlig påsk!
   kram
   /Katarina

   Radera
 2. Gillar bryggbilden skarpt - tänker spontant på en flytande trasmatta. Släng dig i väggen flygande matta. Jag vill ha en flytande :)

  Oinkännande monolog människor är kanske inte det jag vill mötas av en morron eller dag förresten. Men smart av dig och kanske att Viggo förstår en dag. Fast undrande - ja det ser han ut att vara.

  Ha en underbar Påsk! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, och nu ser jag också trasmattan, såklart att det är en sådan!!! Här finns utvecklingsmöjligheter, varför görs inte luftmadrasserna i just trasmattemönster?
   Ibland övergår det mer lättsamma "oss-hundägare-emellan"-snacket till något annat. Det kan vara trevligt, givande, ömsesidigt. Men inte alltid... Nåväl, rätt harmlöst och inte så farligt. Men att gränssätta kan vara, hm, är viktigt.
   Tack detsamma!!! Hoppas solen visar sig...
   kram
   Katarina

   Radera
 3. Så vakre bilder! Flott utsikt der du bor, og jeg liker de som ser ut som svart/hvitt men som ikke er det. Viggo er bare så søt!

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Viggo hälsar och tackar, han tycker du har mycket god smak, fniss! ;o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Härliga kloka hund. Man blir liksom ständigt lite uppfostrad av dem. Att de talar om för en hur man bör göra. Vackra bilder, det känns alltid lite dramatiskt när vädret skiftar.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, vädret kan vara dramatiskt och just då eftermiddag övergår till kväll kan det bli till ett skådespel.
   Viggo är klok, säkert klokare än vad jag anar ibland. Plötsligt står jag där och kastar bollen om och om igen... ;o)
   Fortsatt trevlig helg!
   kram
   /Katarina

   Radera
 5. Vilka vackra bilder - ser ut som där jag växte upp (till höger om bron). Det är otroligt vad en svag liten skiftning kan göra med ett hundansikte - och att till och med jag, som sitter framför dataskärmen, känner att jag blir ledsen om Viggo inte får leka med sin smutsiga boll genast!
  Ha en härlig påskhelg /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o)
   Visst är det fascinerande att små skiftningar kan förmedla så olika budskap.... Vi är ju oftast inte medvetna om vad vi sänder ut och tar emot... Jodå, bollen kastades en stund ;o)
   Tack detsamma: En riktigt härlig påsk!
   önskar
   Katarina

   Radera
 6. Härliga bilder från strandpromenaden! Häftigt hur det kan vara soligt, ljust, mulet och mörkt samtidigt!
  /Kitty

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det var ett skådespel där ljus och mörker verkligen skapade nya uttryck hela tiden...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Jag fastnade för den vackra bryggan, håller med Carina att det ser ut som en trasmatta. Vackert. Och ljuset som får torson att lysa, vilken fin promenadväg ni har Viggo och du.
  Glad påsk!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu ser jag också trasmattan... Ljuset kan verkligen vara fascinerande, lyfta fram och dölja efter behag... Malmö bjuder många promenadvägar, grönområden och stränder längs Öresund, fantastiskt att ha allt detta i staden.
   Tack detsamma: Glad påsk!
   kram
   /Katarina

   Radera
 8. Har ni haft sol? Här orkade den inte ta sig genom molntäcket. Det har minsann regnat och varit grått hela dagen.
  Hoppas du och Viggo får en riktigt skön påskhelg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långfredag helt utan sol, men solen kom igår. Idag lyser den här på morgonen, men vinden viner... Vårvind, såklart ;o)
   Tack detsamma: Ha en fortsatt härlig helg!
   önskar
   Katarina

   Radera
 9. Fine oversikter på vegen!
  God påske videre!

  SvaraRadera

 10. När jag jobbar i trädgården långa stunder på helgerna staplas massa tankar på varandra och aldrig eller sällan kommer ut, testas inte och kanske förvrider min verklighetsuppfattning på sikt. Man vill ju inte bli den som bara pratar och aldrig lyssnar.
  Men jag tänker samtidigt att även människor som vi har svårt för lär oss något, eller nästan mer än de som vi älskar.
  Spännande brygga, jag skulle vilja ha ett hemmasnickrat trädgårdsbord som ser ut som bryggan, som en trasmatta. Jag skulle ställa bordet vid utkanten av vår trädgård, mot skogen till och göra installationer för att njuta och fotografera. Bara återvunna material och lätt tillrättalagd natur. Men jag har inte tid.
  Ha en god fortsättning på påskhelgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I trädgården - och på promenaderna - kan tankarna leka rätt fritt. Våra verklighetsuppfattningar är nog alltid lite skeva, eller är iallafall inte exakt samma som den andres. Den som jag uppfattade talade som i monolog hade säkert en annan upplevelse av det hela. Ja, och på så vis berättar min upplevelse mer om mig, det som "triggar mig" kan - om jag vill, leda till att jag nyfiket (och välvilligt) betraktar mig själv och undrar varför/varför inte. Kanske kommer jag fram till något, inser något jag inte tidigare sett. Kanske bekräftas jag i att det är viktigt att sätta gränser för hur jag låter andra "ta" min tid och energi, men också får mig att tänka på hurdan jag själv är då jag råkar hamna i monolog. För det gör jag säkert ibland, det tror jag vi alla gör.
   Underbar idé, tänk att göra ett trädgårdsbord liksom bryggan. Så vackert! En härlig tanke, ja, och alla tankar behöver ju inte förverkligas, det kan vara... vackert så.
   Tack detsamma: Fortsatt härlig helg!
   önskar
   Katarina

   Radera
 11. En härlig överblick över fina ögonblick!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 12. Härliga bilder, jag älskar när vädret bjuder på mörkt och ljust på samma gång. Väldans snygg brygga också, den borde fler anamma :-) Kram Katarina

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...