fredag 4 mars 2016

Vårtecken

Så dags nu! Att just denna fredag bjuda oss att visa vårtecken känns inte speciellt roligt, tänker och känner jag då dagen förvisso bjuder temperaturer över nollstrecket, men inte mycket mer än så. Jag fryser, jag nyser. En vårförkylning på gång? Kanske. Kanske inte. Hursomhelst, bjöds mildväder för några dagar sedan, solen sken och fåglarna kvittrade. Fågelkvitter, det är ju ett vårtecken, eller hur? Ljuset är också annorlunda, dagen börjar tidigare, slutar senare. Men idag kallt. Jag frös i väntan på buss och tåg i tur och retur. De kom i tid. Inget vårtecken i sig, men värt att nämnas. Och uppskattas. 

Nu hemma igen. En snabb runda i trädgården, ska jag kanske fotografera något därute? Bilder som kan visa vintergäck, snödroppar, snöklockor, julrosor, enstaka irisar och krokusar.... Men, då jag ska  fånga det jag ser, svarar inte kameran. Batteriet är urladdat. Först ett: Va?!?! Men sedan ett - insiktsfullt (för sådan är ju jag) - Aha! Ännu ett vårtecken! Den flitiga användningen av kameran, lusten att föreviga det utomhus bjuder. Just det. Flera bilder finns i inlägg från den senaste tiden, men här några som är då, men också rätt lika nu.

Vårblommorna är många, det känns ok att plocka in och sätta i vas. Som här:

Häromdagen på hundpromenaden i kvarteren såg jag hur alla dessa välfyllda trädgårdstunnor stod på trottoarerna. Min ska tömmas på måndag. Den allra första tömningen av trädgårdstunna är ju ett vårtecken. Om och om igen kommer detta att ske, varannan vecka hörs ljudet av bilen och strax gapar tunnan tom. Fingrarna kliar, huvudet snurrar, jodå, snart står jag där med sekatör, räfsa och annat. Tunnan fylls. Töms. Fylls. Töms... I en, till synes, oändlig tid pågår detta, men visst, säsongen tar slut, det görs ett uppehåll, ett vinteruppehåll. Men det ska vi inte tänka på nu, nu är det återigen en tid som börjar snarare än slutar. Även det ett vårtecken. Tunnan kan anas på bilden, liksom ett annat vårtecken: Fika utomhus!

Min tunna är rätt välfylld. Lite till kommer att få plats, så hoppas någon av helgens dagar bjuder väderlek, trädgårdslek. Jag klipper det som är dött, men låter annat vara, såsom gamander, perovskia och lavendel. Det känns som det är för tidigt än. Jag får traska försiktigt i det gula och vita havet.

Allt "skräp" hamnar inte i tunnan, utan blir till något annat för en stund. För en vecka sedan klippte jag perenner, samlade dem och gjorde dem till något som till påsk ska prydas av fjädrar. Tills dess, bara ett ris. Men rätt vackert ändå, i mina ögon.

Många bilder av samma, men i det lika ryms också olika. För oss som känner de växter vi klippt syns nog variationerna lättare. Strandirisen har fröställningarna kvar, dessa är också väl synliga hos stockrosorna. Olika blodtoppar, anisisop, stormhatt med flera står framför den slitna uthusväggen, som väntar på målning. Riset väntar på fjädrar. Vilken färg, eller färger? 

Alla dessa val! Snart, kanske mycket snart, eller lite längre ändå, ska penséerna väljas. Jag väljer gärna småblommare, men kulörerna varierar.. Det är alltid lika kul, förvisso kan beslutsångest inträda, men mest är det lust. Lust att föra in färgerna, formerna. Lusten att fylla krukor och andra kärl. Lusten att... Aha! Lusten, ännu ett vårtecken, eller hur? 

Fler inlägg, se länk

26 kommentarer:

 1. Så fint med alla härliga vårblommor, dem får vi vänta på ett bra tag till.
  Ha det fint.
  Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, våren har kommit en bit här... Fast oavsett var vi bor och hur vi har det, så inträder den där otåligheten, lusten efter... mer.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Så härligt det är med de gula vintergäcken som lyser så fint mot oss.Hoppas min blir så där många någon gång.
  Ha nu en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Mina har spridit sig i och med (tror jag) många förflyttningar av plantor (och därmed jord och därmed vintergäck) i trädgården... =o)
   O tack detsamma: Fortsatt god helg!
   kram
   /Katarina

   Radera
 3. Lusten att fotografera är helt klart ett vårtecken. Kamerabatteriet signalerade rött här också.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha! Ja, detta vårtecken känns nog igen av många... =o))
   kram
   /Katarina

   Radera
 4. Så mange herlige vårblomster du har! Det er utrolig herlig å se sånne bilder her i snøføyka ;)

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, början av mars är väldigt olika beroende på var vi bor. Snö känns avlägset, men ännu kan det snöa även här även om det inte brukar bli lika vintervitt...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Det er jo vår :o Vil ha!!
  God helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, förstår att lust och längtan efter vår känns än mer hos er som fortfarande har det vinterlikt.
   Tack detsamma: Fortsatt god helg, hoppas ni får sol som värmer (o smälter snö)... =oP
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Åh vilken underbar matta av vintergäck och snödroppar. Det skulle jag med vilja ha:)
  Ja tänk när det är dags att välja penséer, undra vilken färg man ska välja i år:)
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja, den mattan är ett välkommet vårtecken som återkommer - och utvecklas - varje år
   Vilken färg? Hm, alltid lika svårt... och roligt val =o))
   kram
   Katarina

   Radera
 7. Vilken blomsterprakt, det är onekligen vår hos dig. Tömning av trädgårdstunna är obekant för mig men låter som en bra service.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja, nu blommar en del därute. Väntan på annat inleds, för så är det ju...
   Det där med trädgårdstunna, vet inte hur vanligt det är. Men här i Malmö, där de flesta har rätt små tomter och inte utrymme för egna komposter, erbjuder sophanteringen även trädgårdstunnor, där avfallet blir till en gemensam kompost. Sedan kan den jorden köpas, så det är ett rätt klokt system här i stan. Som sagt, första tömningen imorgon så om en stund ska jag ge mig ut i grå- och blötvädret och fylla på tunnan till brädden, gäller ju att passa på =o))
   kram
   /Katarina

   Radera
 8. Märks ändå att våren har kommit längre hos dig. Mattan av vintergäck är helt underbar. Undrar hur länge det tar innan mina små ruggar spridit sig så...
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!, Ja, den mattan är jag glad för... Tror att den blivit så då jag flyttat om plantor (o därmed jord o vintergäck). Ser också detta hända med snödropparna...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 9. Hei! Det skal bli så deilig når bakken blir dekket av vårblomster, sånn som hos deg. Vakkert.
  God helg! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det är ju väldigt olikt beroende på var vi bor... Men snart så, hoppas jag.
   O tack detsamma: Fortsatt god helg!
   /Katarina

   Radera
 10. Det ser ljuvligt ut med alla soliga vintergäck. Tunnorna töms inte förrän i April hos oss, men den är redan fullproppad. Längtar efter vårtecken i min egen trädgård, men det dröjer nog:-(
  Trevlig helg!
  Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Min var välfylld redan för några veckor sedan, nu ska jag försöka pressa in lite till... Gäller ju att passa på =oP
   Hoppas du också snart får vår, att solen värmer och smälter, lockar upp det som finns där och väntar...
   Tack detsamma: Fortsatt trevlig helg!
   /Katarina

   Radera
 11. Oj vad härligt att ha bar mark och redan se blommande vårväxter! Lite avundsjuk är jag allt, men på ett positivt och hoppfullt sätt! :)
  /Kitty

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fniss, ja, en sådan avundsjuka är snäll och välkommen =o)) Men så klart att jag hoppas att ni också snart får barmark och blommor.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 12. En gulvit matta att varsamt trampa på... Det låter så härligt. Jag tänker på din matta när jag försiktigt spanar in de små groddarna runt vintergäcken nu. Har fördelat knölar från förra tomten på många ställen. Mångfald! Annars kan jag hålla med dig om att den gångna veckan inte direkt inbjöd till vårtecken. Det har snöat nästan varje natt och töat nästkommande dag. Kan man tänka att det är alla vårens bakslag i ett paket?

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, så måste vi ju tänka och tro: Alla bakslag i ett paket! Effektivt, skönt att ha det gjort. Nej, jag låter allt solstolen stå kvar där den står. Men, plockar INTE undan snöskyffeln, för vem vågar utmana Krafterna, Ödet eller vad och vem som nu styr...
   kram
   Katarina... som tror att ditt sätt absolut skapar en gulvit matta.

   Radera
 13. Helt otroligt vad långt våren har kommit hos dig! Här känns allt fruset och hårt, inte ut och klippa på långa vägar!
  Ha det bäst!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, våren har kommit in bit här. Men nu lite bakslag, kyligt och rätt rått. Idag regn- och gråväder, men sådan är ju våren här, det vet vi ju. Men all vetskap behöver ju inte gillas... Våren kommer, den kommer. Men visst känns "så småningom" jobbigt i praktiken ibland.
   Allt gott!
   kram
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...