onsdag 6 juli 2016

Efter regn kommer...

...solsken. Så säger man ju, men i skrivandets stund undrar jag. Det är grått, mörkt och...blött. Ett regn som inte verkar ha något slut. Utomhus lockar inte, men det känns onekligen rätt mysigt att från soffhörnet höra hur dropparna slår mot fönsterrutorna. Något njutbart i detta också. 

Kikar på bilder tagna den senaste tiden...

...och känner smaken av smultron. På engelska heter jordgubbar strawberries, smultron wild strawberries. Stråbär, bär på strå, så måste det ju vara, eller hur?

Snöret tog slut. Luktärten behöver hjälp att klättra och klä. En kanske inte så vacker, men praktisk och flexibel, lösning är att använda en tvättklämma. Försiktigt omsluts den ömtåliga stjälken för att nå och fästa mot armeringsnätet. Det fungerar.

I buketten, som visades i förra inlägget och som nu pryder bordet härinne, finns styvfingerört - Potentilla recta sulphurea 'Citrina'. En av trädgårdens (flera) favoriter. Den ljust gula kulören, något starkare än vanilj, men ändå inte riktigt gul... Det är något särskilt med den.

Försommar har blivit sommar, högsommar. Så känns det då blodtopparna inleder sin blomning. Först ut är Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna'.

Bland de mörka är Sanguisorba (officinalis?) 'Chocolate Tip' den första.

En bagatell, kan tyckas. Men så glad jag blev då jag häromdagen upptäckte den tidigare försvunna fyllda ängsnävan - Geranium pratense 'Plenum Album'. Den införskaffades sommaren 2013, planterades "någonstans", en plats som glömdes bort. Jag har saknat den, men trott att den inte överlevt och vant mig vid tanken. Så plötsligt visade den sig bland ormrotens blad. Fel plats nu, men kanske rätt då när växterna fortfarande var små och inte så yviga. 

Det råder växtglädje - eller vad detta nu ska förstås som - i trädgården. I gråvädret kan det kännas rätt trist, bara mycket och inte så vackert precis.

Men då solen lyser skapas liv som andas lätthet.

Lavendelrundeln blommar i violett. Trädgårdsstormhatten - Aconitum x cammarum - är vacker redan nu.

Här finns den blå gräsfibblan - Catananche caerulea - som också fick vara med i förra inlägget.

Plantan bjuder såväl enkla som dubbla blommor.

Regnet fortsätter. Mörkret likaså. Men stunden därefter kan vara magisk, som här då flenörten -  Schrophularia nodosa - klätts i droppar som fångar ljuset och...

...växterna - lätt druckna - leker i solen. 

Men, som sagt, där är vi inte än denna regnvädersmorgon, som nu blivit till förmiddag.8 kommentarer:

 1. Nej det är väl alls inte barnsligt, det är bra att bli så där barnsligt glad. Särskilt när somt man trott är borta är tillbaks. Och den där mörka blodtoppen - jösses så fin den var. Här har varit regnigt hela dagen - åskskurar. Nu börjar jag bli lite rastlös. Annars tycker jag det är rätt skönt att krypa upp och njuta av det också.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, vad vore vi utan stunder av barnslig glädje... Den mörka blodtoppen är ny här, ett av dem som fyndades förra sommaren. Vid köpet var den rätt utblommad, så upplever den egentligen först nu. =o))
   Förstår den där rastlösheten... Soffhörn är ju mysiga en stund, men inte alltför länge. Hoppas på bättre väderlek - och trädgårdsdito - idag.
   kram
   Katarina

   Radera
 2. En underbart vacker näva, tur att den inte har försvunnit. Min söta rosa som blommade så rikligt förra året, är bara en skugga av sitt forna jag. Blodtopparna har jag inte sett, måste på spaning i morgon. Så fina bilder. Smultron på strå, det är sommar.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, jag blev så glad och nu ska den få en bättre plats och absolut inte glömmas bort. Angående din näva, knepigt det där. Ett år kan någon frodas, nästa blekna, för att kanske komma tillbaka följande sommar. Hoppas din piggar på sig. Ja, och blodtoppsspaning... Kan det bli bättre?!?! ;o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Hei!
  Vakre sommerbilder. Nå er vi midt i den. Deilig
  God sommerkveld! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, nu är vi mitt i och hoppas på väderlek som bjuder att njuta utomhus...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Här regnade det äntligen i helgen :) Det var såå välbehövligt ! Det ska tydligen komma mer i morgon ..Älskar din Styvfingerört :D Har du några småplantor vill jag gärna köpa ? Frön kanske men de kanske inte är färgäkta ? Vet du ? :) Skulle göra sig väldigt fin mot allt mitt lila, precis som smörbollen Cheddar på försommaren :)
  Ha det så bra !
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland behövs regn... Men perfekt vore om det blöta kom under natten, fniss....
   Styvfingerörten är underbar, just den där blekgula tonen. Pratar väl med lila och blå toner, så förstår din tanke. Jag tror jag har några småplantor "på vänt", så mejla mig på katarinaATkasam.se så ser vi... Kanske har du något att byta med, det fixar sig.
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...