tisdag 26 juli 2016

Livet utomhus

Livet har flyttat utomhus. Inte riktigt, men nästan... Ja, och steget mellan inne och ute är inte så stort, Fönster och dörrar är öppna, gränserna blir flytande. Gårdagens lunch är delvis egenodlad, som denna lilla sallad. Dock, matjessillen hämtades inte från dammen...

...inte heller nypotatisen, då mina fortfarande står kvar i sina hinkar och inte verkar redo än. Gräslöken, från egen täppa, både blandas i och läggs ovanpå. (Jag har insett att det finns olika "skolor": I och/eller ovanpå och/eller vid sidan om. Eller... ingen alls. Den sista varianten verkar onekligen trist.) Sommarmat i värmen. 

Den lilla skålen är vacker, en gåva jag fått. Tunn glaserad keramik från Bäx krukmakeri i Göteborg. Salladsskålen? En emaljerad tallrik inhandlad i en butik med kinesiska ting i Köpenhamn. Jag tror jag betalade sisådär femton kronor, förvisso danska... ;o) 

Som sagt, livet har flyttat utomhus. Tvätten torkar fort i solen. Stockrosorna börjar se smått risiga ut, men bjuder fortfarande blomning.

På gatsidan för några dagar sedan. Det är som om husets fasad blommar. Varje år likt, men också olikt. Några försvinner kanske, medan en del kommer nya. Så skiftar festen från år till år, men genomsyras alltid av glädje och lekfullhet. Den lilla svarta "ploppen" är...

...Viggo, som är på väg att hälsa på grannarna.

Jag tycker om variationerna och brukar varje år plocka frön från stockrosorna här i kvarteren. Jag strör ut på trottoaren och så dyker det kanske upp någon alldeles ny nästa sommar. Om de vill, för det känns som dessa stockrosor är egensinniga typer. 

Så blir trottoarerna längs gatorna en del av trädgårdarna. Och tvärtom. Både och.

Tvätten har torkat. Ny hängs upp. Kaffe bryggs, koppar sätts på bricka. Livet levs enkelt sådana här dagar, dygn.


6 kommentarer:

 1. Ja enkelt blir det när det är varmare ute än inne. Eller lika varmt. Härlig miljö hos dig. Älskar stockrosor.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Dock... nu ser stockrosorna riktigt risiga ut, varit alltför varmt o framförallt torrt.
   Men visst blir livet enkelt när inne och ute hänger ihop, flyter samman. Nu morgon efter regn, fantastisk luft!
   kram
   /Katarina

   Radera
 2. Du bor ju i en miljö som gjord för stockrosor! :) Härliga färger på dem också de kompletterar teglets olika kulörer så bra.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja, stockrosornas färgprakt och variationer språkar väl med teglet... Har förmodligen gjort så i "alla" nåja, långa tider.
   kram
   /Katarina

   Radera
 3. Härliga sommarbilder! Stockrosor, en liten skål med lerröd kant, tegelhus - allt andas skånsk sommar. Gräslöken - börjar fundera på hur gör jag? Kom fram till att den hamnar på, i eller vid sidan av utan någon som helst tanke eller måste. Det liksom bara blir...

  Satte ut en frösådd med frön från stockrosor från Ystad igår. Håller tummarna för att de ska blomma åtminstone en sommar :) Och små plantor av frön från din gula digitalis :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ditt förhållande till gräslöken är synnerligen oproblematiskt, ha ha! Ett sådant där samtals- och funderingsämne som marmeladen ovanpå eller under osten på mackan eller varför inte vilken sida av knäckebrödet brer du smör och dylikt på? Den med djupa "gropar" eller den mer släta sidan? Hm... ;o)
   Håller tumme för stockrosorna! Ja, och så kul med digitalisen, hoppas att de tar sig!
   kram
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...