måndag 19 augusti 2013

Månadens favorit: Lite väsen för någonting

Jag ska välja månadens favoritväxt och - som vanligt - är inte valet enkelt. Men så känns det plötsligt bara helt rätt, det är klart att det är just denna som förtjänar att lyftas fram. En som talar tyst bland de mer högljudda. För en del gör mycket väsen för ingenting. Eller kanske någonting. Men så finns de där andra. De där som lätt glöms bort, sällan nås av kamerans fokus utan står där lite vid sidan om eller kanske i bakgrunden. De är inte så offensiva, på fotbollsplanen skulle de knappast göra några mål. Men de skulle passa till målgöraren, som ibland tar åt sig hela äran. Jaja, för så är det ju. Men vi som vet, vi vet. Eller hur? Dags att lyfta fram en av trädgårdens doldisar, nämligen... Trumvirvel!!! Låt mig presentera:

Anisisop - Agastache foeniculum


Jag är osäker på vilken sort jag har. Mina plantor har jag sått med frön från AoT-forumets fröbibba. Tror att det stod 'Liquorice White' på kuvertet, isåfall är det en koreansk anisisop - Agastache rugosa. Vad tror du?

I mitten av juli så syns den knappt. Men den finns där, kan anas till vänster på bilden nedan.

Sommaren vandrar vidare, anisisopen växer till sig.

Men den hamnar fortfarande inte på bild så ofta eller, som här, får bara skymta i kanten. Kanske bara en "plupp" som skärs bort i bildhanteringen.

Inläggen handlar om annat och när jag bläddrar bland bilderna jag tagit den senaste tiden ser jag att anisisopen ofta finns där. Men har jag sett den?

 Nej, dags att lyfta fram den och dess kvaliteter. Den lockar insekter.

 Den trivs med andra.

 Den skänker lugn i ett fyrverkeri.

Det som nyss sprakade av färg börjar nu dämpa sig så smått. Anisisopen tar mer plats och det var en av de växter som lördagens gäster mest kommenterade och undrade över. Jodå, frön ska plockas så den kommer förhoppningsvis att flerfaldigas och smycka många trädgårdar. Önskar du också frön så meddela mig. Har jag skickar jag gärna.

Kikar ut och ser att solen lyser. Kan bli en härlig dag. Öppnar fönstret och tar några bilder. Nu med fokus på anisisopen. Hej där!

Vidgar blicken och ser fler möjligheter för denna månads favoritväxt. Kan behövas någon mer i den plantering där den redan finns, men skulle också kunna pryda platsen nedanför rosornas fötter, där det nu fattas något. Var? Ungefär i mitten till höger, strax bakom anisisopen, där det "bara" är grönt nu. Ja, det blir bra. Då kan de prata med varandra över den lilla grusgången. Inget högljutt tjatter, utan ett gott samtal mellan goda vänner. Ja, vad var det jag sa? Lite väsen för någonting. Precis så.

Mer om anisisopen kan läsas här.

Fler favoritväxter  kan du se om du klickar här.

12 kommentarer:

 1. Ja det var då en betraktelse värdig en pastor i en landsortskyrka!! ;-) Jag har den i blått, och på mina foton hamnar den också sälla i blickfånget. Varför då, kan man undra? Här har den väl ett litet dåligt rykte, genom att den frösår sig så ymnigt, men sådant skall man väl egentligen inte fästa sig vid, vacker är den!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
  Svar
  1. =o))
   Nu ser jag fram emot att du visar bilder på din blå, blir ju nyfiken såklart. (Jag har två frösådda blå, eller kanske blå-lila. En mycket ljus och den andra något mörkare. De köpta 'Black Adder' och 'Blue Fortune' har inte överlevt, tyvärr.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Den är en sån trevlig, stadig, duktig och insektsdragande sensommarperenn väl värd att lyftas fram. Vacker!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna, roligt att du också tycker den är värd att få lysa bland de andra favoriterna.
   kram
   /Katarina

   Radera
 3. Gillar också anisisopen, ett bra val tycker jag. Kram Kristina

  SvaraRadera
 4. Vilket kul inlägg!
  I ärlighetens namn så betraktar jag dem mer som ett fint ogräs...
  Dock lätt att hålla i chack!
  På sina ställen passar de in men de "tar över" på andra så senast i helgen tog jag bort några som höll på att kväva rosor!
  Jag gillar de gulbladiga med lila blommor mest och jag verkar ha 3 sorter här hemma. De ovan och sen gröna med både lila och vita blommor! Har ingen aning vart de kommer ifrån och NU ska jag läsa i din länk om dem!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o)
   MIn har inte hunnit bli ogräs ännu, men ska hålla koll. Mina två lila/blå (en ljus o en lite mörkare) vet jag inte heller var de kommer ifrån. Jag kan ha sått dem, o sedan glömt. Det händer. Men kanske har de promenerat hit från annan trädgård, följt med i kruka osv.
   Kram
   /Katarina

   Radera
 5. Fantastisk denne anisisopen...og så nydelig du skriver:)
  Det ser så frodig og flott ut i hagen din:))
  Legger meg til som følger...syns det var så nydelig her hos deg:))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! Blir nyfiken och promenerar till din sida.
   Mycket vackert, inspirerande bilder. Härligt!
   Välkommen hit, ja, o nu följer jag dig också =o)
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Du, vilka underbara bilder... :-)
  Har en påse anisisop frön - vita - som ligger och väntar. Har inte hunnit med. Men jag VET att jag kommer att gilla den.
  Hade den "vanliga" lila för några år sedan men den trivdes inte alls. Ska anstränga mig mer denna gång.
  /iet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Ja, den är en trevlig bekantskap. Mina tidigare försök med lila (namnsorter) har alla misslyckats. Klena och kinkiga, suck. Har nu några frösådda, mer bleka typer, som verkar vara lite tuffare. Lycka till med sådden!
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...