torsdag 16 oktober 2014

Höstens krigare

Det blir allt mörkare på kvällarna. Likaså då dagen tar sin början. Sommarens klockan åtta är inte samma klockslag nu, känns det som. Det är annorlunda och även om det tilltagande mörkret kan kännas tungt, finns det något omfamnande i det hela också. Som ett mjukt täcke att krypa in i. Kanske är det sytt av lappar, där varje tygbit rymmer härliga trädgårdsminnen, som leder oss vidare att tänka framåt. Men också ett täcke som bjuder oss vila, att liksom växterna gäspa och känna att det är rätt skönt att vi är precis här just nu.

Temat för denna fredag är Höstens krigare. Jag tänker direkt på nematoderna, som snart ska vattnas ut. Kriget fortsätter mot de som så glupskt äter det gröna. Men jag vill inte skriva om dem, inte ens tänka på dem, för de tillhör knappast trädgårdens roligheter, snarare oroligheter. Dessutom känns krigare lite väl handlingskraftigt i denna stund, då jag, nersjunken i soffan med en liten tax sovandes tätt intill, intagit viloläge. Jag väljer istället att lyfta fram Höstens fredsmäklare, de fredsbevarande styrkor som får oss att stå ut med, ja, till och med uppskatta, mörkret. För utan mörker, inget... ljus. 

På uthuset lyser lampan. 

På kökstrappan står en lykta med något som liknar ett ljus, men som är en batteridriven lampa. Den tänds och släcks per automatik. Förvisso förmedlar riktiga stearinljus mer känsla, men detta är gott nog. 

Här en annan lykta med ett likadant "ljus" som ovan. Det är för stort här, men det får vara tills jag finner ett mindre.

I mörkret spelar det inte så stor roll.

Om sommaren kan beskrivas som att utomhus lyser upp inomhus, kan denna tid beskrivas som tvärtom. Själva huset och dess fönster blir till en stor ljuslykta i mörkret, men är också en ljusbringare under en eftermiddag i gråväder, som här:

Den sena kvällens hundpromenad är som att vandra i ett galleri, alla dessa fönster blir till tavlor, som pockar på uppmärksamhet. Det är väldigt svårt att gå förbi och inte låta blicken fångas. Nu lyser det "bara" av vanliga lampor och kanske enstaka levande ljus, men snart har fönsterna smyckats till helg med ljusslingor, adventsljusstakar, stjärnor och hjärtan. Och så vidare. Vi pyntar och ljussätter såväl inom- som utomhus. Här en bild hämtad från den 15 december förra året, se inlägg. Mildväder. En ljusslinga har hamnat i lyktan. 

När säljs mest lampor? Jag frågade en som arbetar i den branschen och fick veta att jag trodde fel. När tror du att det säljs mest lampor? Fundera en stund, jag återkommer till svaret som gavs.

Kan det bli för mycket ljus? Kan det bli för mycket av "det goda"? Tycke och smak varierar. I trädgården väljer någon flera ljuskällor, som lyfter fram buskar, träd och annat i den mörka kvällen. Någon annan låter trädgården vara i mörker, kanske med enstaka ljus nära huset. Här tillhör jag den senare kategorin, det är något med att låta trädgården vila i mörker som tilltalar mig. Tror jag, för kanske hade jag upplevt det annorlunda om jag bott norrut, där mörkret varar längre under såväl dygn som säsong. Eller om jag bott på landet och varit omgiven av den mörka skogen. För helt mörkt blir det inte här, ljusen från andras trädgårdar vandrar in liksom från husens fönster och gatlyktornas sken. I en stad blir aldrig riktigt mörkt, det är kanske därför jag gärna vilar i det mörker som trädgården ändå bjuder. Jag vet inte.

Nåväl, att möta den allt mörkare hösten med ljus är väl inte att kriga direkt, men kanske kan vi ändå tala om ett slags försvar med insatser på hemvärnsnivå. Vintern kan behöva extra insatser av fredsbevarande styrkor, vilka "slåss" med vapen som jul- och nyår med allt som hör till. Sedan kommer... Just det! Sedan kommer en tid som oftast är en svår tid. Det som under helgerna var så vackert och ljusbringande känns väldigt fel och packas ner i kartongerna igen. Nu blir det mörkt, mörkt på riktigt. Det är under denna tid som det säljs mest lampor! En del av dem belyser frösådder... =o)


För fler inlägg, se länk!


34 kommentarer:

 1. Slike lys tenkte jeg å kjøpe. Bra du minnet meg på det, så skal jeg fikse det i morgen:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Det är härligt med dessa små ljusglimtar i mörkret..
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Såklart att det är den tiden det säljs mes, flest lampor!
  Jag lider verkligen av mörkret under vinterhalvåret. Upplever det mörkare och mörkare för varje år! Kanske beror det på att det är mindre snö eller åldern ;)

  Kram och ha en skön helg i höstrugget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha... jag, som trodde fel, trodde att det såldes flest under den tid som är nu...
   Mörkret kan vara jobbigt att hantera, många blir trötta och det påverkar humöret. Att ljusterapi används är inte någon slump.
   Tack o detsamma!
   kram
   Katarina

   Radera
 3. Vi har för 11 år sen flyttat från storstadens upplysta villaförort till landet med närmaste grannars uthus 300-400 m bort och absolut ingen gatubelysning på flera mil, så här är det mörkt. Inget man är riktigt van vid precis!
  Alltså gillar jag att ha lite belysning i trädgården, men ändå gläds jag åt mörkret när jag går ut på landsvägen med vår lilla Santos sent på kvällen. Man ser stjärnorna mycket bättre här, det finns inget att vara mörkrädd för och vårt hus ser så mysigt ut där det med upplysta fönster ligger och kurar i den svarta natten.
  Men...det gäller att ha en mycket stark och kraftig ficklampa med sig och varningsväst på sig så man inte blir överkörd av dom väldans få bilar som svischar förbi ibland.
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vackert och fridfullt det måste vara att gå där i mörkret och se stjärnorna... Ja, och förstår att en del belysning i trädgården uppskattas.
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Fin och kul tolkning och visst känns det tomt och mörkt när man packar ner efter helgerna även om en del ljusstakar bara har bytt plats med lampor som får komma tillbaka från förvisningen i garderoben.
  Här är det verkligen mörkt på nätterna, men trädgårdsbelysningen är som fyrar i ett svart hav om man behöver gå till komposten, soporna eller växthuset.

  Mysigt med alla dina lyktor!

  Kram Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Mm, det blir onekligen ett tomrum efter helgerna... Även här en del "ledljus" som visar vägen =o)
   kram
   Katarina

   Radera
 5. Kul tolkning! Vi har belysning mot några träd i trädgården. Har funderat på att skaffa en till stenmuren också...och ljus har jag börjat tända också:)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Låter vackert att belysa en stenmur...
   O tack detsamma: Hoppas på en härlig helg (helst utan för mycket regnande...)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Härligt med fina lyktor i mörkret..mot mörkret. Fin tolkning av temat.
  Ha det bäst. Åsa

  SvaraRadera
 7. Mysigt! Har också börjat köpa sådana där ljus. Så smidigt (för jag var dålig på att gå ut och tända de vanliga ljusen). Det har kommit sådana mindre ljus till Clas Ohlson såg jag om du har nån butik i närheten. Ha en fin helg. /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst skapar de mys!
   Tack för tips, CO-butik finns flera i Malmö, så ska absolut ta mig en runda dit.
   Ha en härlig helg!
   hoppas
   Katarina

   Radera
 8. Den här tiden går jag runt och tänder lampor inne.Vill ha det mysigt och ljust.Även ute lyser lampor upp i trädgården.
  Ha en skön helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm känner igen mig... här tänds också lampor. Och ett o annat ljus.
   Tack, o detsamma önskar jag dig!
   /Katarina

   Radera
 9. Nu blev jag jättenyfiken och känner att det finns något att lära. Vilka nematoder och hur vattnar jag ur dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nematoder - om du googlar på "nematoder mot skadedjur" så får du fram en hel del info och länkar. Jag har vattnat ut mot öronvivellarver, se inlägg:
   http://engronsida.blogspot.se/2013/09/i-vantan-pa-att-kriget-vinns.html (o ska köra en omgång till med detta, då jag ser en hel del "konduktörsklipp" på bladen) o sedan kolla om det som används mot sniglar också kan gälla åkersniglar. LYCKA TILL!

   Radera
 10. En fin tolkning, en härlig tolkning... Dina ord om hur mörkret ger utrymme för ljuset - så sant :) Tycker också om mörkret. Det känns varmt och härligt som mörkt brun sammet, åtminstone när jag slipper gå ut i regnet. Sammeten lyser jag upp med väl valda ljus och en och annan knastrande brasa.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Ja, och instämmer: Mörkret kan kännas som sammet ibland, ett mjukt intryck. En knastrande brasa därtill.. bra att du påminner mig, måste beställa ved till kaminen!
   kram
   Katarina

   Radera
 11. Ljuset är ju verkligen mörkrets krigare, så sant!
  Och väldigt stämningsskapande...
  Önskar dig en skön hösthelg! /Eva, Tinibelli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o)
   O tack detsamma: En härlig helg!
   önskar
   Katarina

   Radera
 12. Vilken härlig tolkning.....=)

  Trevlig helg !

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 13. Gillar din tolkning :) Det är det enda tror jag med mörkret som är bra - alla ljus som tänd! Jag har några belysningspunkter i trädgården, på två stora träd. Dels för att det är fint men också för att det är så himla mörkt på vår baksida och jag är liiiiite mörkrädd, framför allt att sova ensam när maken reser. Men lagom är bäst! Trevlig inlägg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, vi behöver allt ljusen där i mörkret... Men mörkret kan skrämma, kan också känna mig mörkrädd ibland, hu!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 14. Vad härligt att läsa din tolkning så kul med nåt annat än det med bara blommor. Ljusfabrikanterna gnuggar nog händerna just nu. Ha en fin dag
  kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, nu skulle man va' ljusfabrikant. Eller paraply... här ett dripp dropp som inte vill sluta...
   Ha det gott!
   kram
   Katarina

   Radera
 15. Bra tolkning! Det hade jag inte tänkt på.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! O det var det första jag tänkte på (efter kriget mot skadeinsekter). Jaja... =oP
   Ha det gott du med!
   /Katarina

   Radera
 16. Härlig tolkning! Gillar den!
  Ha en skön kväll...
  Varm höstkram,
  Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Det blev en skön fredagskväll med en värmande och ljusbärande brasa i kaminen, första (men inte sista) brasan denna höst...
   Ha en härlig helg!
   kram
   Katarina

   Radera
 17. Spännande tolkning på temat. Gillar din beskrivning av mörkret som ett täcke!
  Visst är det lite kul med en kvällspromenad när det lyser i fönstret hos folk och man kan ana ett liv därinne?!
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, så mycket liv det finns! Nyfikenheten och fantasin kan väckas där på promenaden..
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...