onsdag 27 juli 2016

Höstmosaikslända

En del insekter är bara kryp, irriterande små varelser som det finns så många av att jag inte ser individen i mängden. Som myrorna och myggorna, inte helt lätta att leva i harmoni med. Speciellt inte de senare, då jag tydligen lockar och blir stucken om och om igen. Det kliar. Nåväl, så finns det andra som kommer i fåtal, kanske till och med ental. De väcker intresse, ja, fascination. Som när...

...denna kommer flygandes och "sätter sig på" stockrosen.

Jag springer in och hämtar kameran. Jodå, den är kvar och verkar inte alls störas av min närhet, mina rörelser och de ljud jag skapar. 

Vad bär dess tyngd? Hänger den? Eller är det kanske så att den blir tyngdlös med hjälp av vingarna?

Från ett annat håll. Strax flyger den iväg.

Vem är du? Jag söker på nätet, men blir osäker. Så finner jag Trollsländeföreningen och deras sida på Facebook. Lägger in en bild, ställer en fråga. Får svar. Tack, tack! Nu vet jag att det är en höstmosaikslända, mer om den finns att läsa på föreningens hemsida, se länk.

Jag har tidigare mött trollsländor här i trädgården, men det händer inte så ofta. Från tidigare år: Blågrön mosaiktrollslända, tegelröd ängstrollslända och blodröd ängstrollslända.

De väcker förundran, undran. Sagolika, som om de vore från en annan tid, en annan värld. Får mig att stanna upp och känna att trädgård kan vara så mycket mer än det som människan skapat.


7 kommentarer:

 1. Ja trollsländorna gör skäl för namnet. De är så fascinerande med de där tunna vingarna. När jag hade damm på förrförra tomten så brukade de komma på sommaren. Dammen låg soligt och det verkade de gilla. Nu ser jag de sällan...

  Jag tar gärna frön från den vita stormhatten. Den blå trädgårdsstormhatten har jag från trädgården jag nämnde ovan. Men den vita är den jag inte lyckats med ännu... Samlar lite frön åt dig av den gula och tisteln.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst fångar de en, de där trollska sländorna, som gör skäl för namnet... Kanske hade jag haft fler om dammen legat mer soligt... Nu bara få, enstaka, tillfällen jag ser dem.
   Jag plockar frön från den vita stormhatten! Den blå har jag i full sol och den verkar trivas. Den vita hade jag tidigare också full sol, men den drog på sig massor av löss. Nu står den nere vid lundhörnan vid dammen, halvskugga. Verkar trivas och inga löss... =o))
   Ser fram emot frön från dig... Hojta om det är något mer du vill ha!
   kram
   /Katarina

   Radera
 2. Vilken tur att den satt stilla och väntade medan du hämtade kameran! Roligt med så fina trollsländebesök, och så bra att någon hjälpte till med namnet.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en fantastisk tur! En synnerligen tålmodig och hänsynsfull slända... Det är fantastiskt med alla dessa föreningar med kunniga människor som så generöst hjälper till. Kanske inte så ofta dessa lyfts fram då vi talar om kunskapssamhällen, men föreningslivet är ju såväl sociala gemenskaper som just fantastiska kunskapsbyggare och spridare.
   kram
   /Katarina

   Radera
 3. Så häftiga bilder du har tagit. Skickligt! Det är fina insekter som fascinerar. Vi bor i skogskanten och har ofta besök av trollisar. Jag gillar dem, nästan lika mycket som de vackra fjärilarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hade en väldig tur att den lät sig fotograferas...
   Så härligt att bo som ni och få alla dessa besök. Här i staden är de ju mer sällsynta, ja, plötsligt en känsla av Natur mitt i Kulturen... ;o)
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Här är de konstigt nog sällsynta men när de dyker upp är de som stora reaplan...flyger kors och tvärs utan tydligt mål och man får nästan ducka för dem ! oftast är de Blå eller Grönskimrande och väldigt vackra och stora ,sa jag det :D
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...