lördag 21 juni 2014

Guldockra, eller?

Det här kan nog bli en följetong, något med flera avsnitt och som varar ett tag, tänker jag då jag betraktar den nymålade stolen.

Den, liksom bordet, är bara målad en gång. Stolen var grön tidigare. Bordet var ljust grått. Ja, så underlaget kan anas, men med en målningsomgång till så ska det nog bli bra. Färgen är linoljefärg och kulören guldockra. I ljuset ovan lyfter teglet och stolen varandra. I mina ögon vackert, en fullträff, om jag nu får säga det själv. Men, en annan dag i ett annat ljus:

Är det gult? Är det orange? Hursomhelst den är alltför gul eller orange mot teglet nu. Den behöver bli brunare, mer som den första bilden visar.

 En kulör som inte bara finns i husets tegel, utan också kan skönjas bland växterna.

Än mer under sensommmar och höst.

Då jag häromdagen stod på Byggfabriken med siktet inställt på att köpa linoljefärg till de slitna trädgårsmöblerna, tänkte jag att det nog skulle bli en burk med något grått. Eller kanske valet skulle falla på en mörkt röd. Möjligtvis en annan nyans av grönt... Nu är en hel del här målat i Övedsgrönt, förvisso en favorit, men mer av den skulle bli för mycket. Ja, där stod jag och velade, som vanligt. Plötsligt landade färgprovet med guldockra i min hand. Varför? Varför inte? Ja, och så kändes plötsligt valet rätt självklart. Men också svårt, då min första målningsomgång visar prov på både framgång, ja, jag är på rätt väg, men också motgång, nej, detta är inte helt rätt ändå.

Jag bildgooglar och ser att guldockra kan vara likt och olikt:
www.byggfabriken.se 
www.bergagardens.se
www.gyllenhak.com 
www.ovolin.jetshop.se
På måndag ska jag till Ottoson färgmakeri och försöka få till rätt nyans. Detta färgprov hämtat från deras sida:
www.ottosonfarg.com
Nåväl, nu vet jag iallafall vilken känsla jag letar efter. Återvänder till den första bilden, så här! I mina ögon sådär självklart, till synes utan ansträngning. Precis som om husets tegel och stolens kulör själva valt varandra. Nu ska jag bara hjälpa dem på traven...


24 kommentarer:

 1. Ja, en farge kan ha utallige nyanser. Jeg blir helt fortumlet når jeg ser på forskjellige fargekart. Ikke lett å bestemme seg, og når en og samme farge ser forskjellige ut, så blir en jo enda mer forvirret...

  Nydelige bilder!

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, det är inte lätt det här med alla nyanser som finns... och dessutom så ser samma nyans olika ut i olika ljus... =oP
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Vad roligt att se dina bilder och läsa om ditt tänkande! Ha en fortsatt trevlig helg önskar Lena från ett soligt och varmt Wales.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Ja, och detsamma önskar jag dig: Ha det riktigt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Åh, ögat är känsligt för nyanser. Men jag håller med dig, det måste bli precis rätt. Känslan är viktig!

  Färgen du valt är en av mina favoriter, så vacker. Men så gillar jag de flesta färger som är lite "skitiga".

  Lycka till!!!

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, det måste bli absolut rätt, för annars gör det ont, liksom... Även jag tycker mycket om kulörer som är "skitiga" och gärna färger, såsom linoljefärgen, som åldras vackert och bjuder skiftningar. Imorgon till färgmakeriet, ska bli så kul!!!
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Guldockra, så snyggt men så olika. Underbart vacker tegelvägg.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huset är i s k gammalt limhamnstegel, där varje sten är olik den andra. Liksom tonerna av guldockra, verkar det som =o))
   kram
   Katarina

   Radera
 5. Guldockra var en populär färg på trämöbler när (och där) jag växte upp och väcker starka nostalgiska känslor hos mig. Jag minns verandamöbler, en träsoffa och stolar, gamla som inte längre dög inomhus. Tanken var säkert att de ska smälta in för det är som du visar, den trötta gula nyansen finns på blommor och blad. Smutsiga och odefinierbara färger vinner framför klara hos mig också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, så häftigt, tänker jag då jag läser din kommentar. Att kulören använts så med samma tanke. Samma tanke går igen genom historien, att läsa den via kulörerna gör inte sagan sämre. Inspirerande! Tack, tack för din kommentar som gav mig mycket.
   Ja, och även jag... de där smutsiga och odefinierbara färgerna... de lockar mest.
   Allt gott!
   Katarina

   Radera
 6. En fullträff är det minsann. Attans läckert!
  Beundrar ditt blommande päronträd och undrar varför jag inte har inte ett sådant?

  Önskar dig en fin söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Oh tack! Så kul att du ser det jag söker.. Härligt! Det blommande päronträdet... det tog sin tid. Rosen ville inte klättra, men så plötsligt slängde sig lianerna uppåt och vandrade vidare.. Ja, så har du ett träd och en rosenlian, så...
   Allt gott!
   Katarina

   Radera
 7. Det där teglet tycker jag är skitsnyggt finns på ett par hus som vi går förbi ibland jag gillar det!
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för uppmuntrande ord! Ja, energi, hejarklack! Känner mig styrkt, ja, på allvar. För ibland i tvekan och sökan och undran och letan.. så behöver man ett "skitsnyggt" och en kram. Tack, tack!
   kram
   Katarina

   Radera
 8. Håller med teglet är skitsnyggt. Stolens färg är också bra. Fråga färgmakaren om 'grön umbra' ett universalpigment som lugnar, dämpar, lyftar och ja helt enkelt finns i nästan alla färger. Ett annat jag gillar är grå.... ..ja hur var det nu. Det står i lådan i garaget och jag är ju inte där :(

  Tänk vilken tid vissa processer tar. Frågan är - kanske är det resan eller??

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! Googlar på grön umbra och tror att jag fattar... Kan var Det som behövs. "Grå..." hm, som står där i lådan i garaget retas ju med nyfikenheten: Vad kan det vara? Nåväl, återkom gärna när du är på hemmaplan för det finns fler kulörer att finna/skapa. Imorgon besöka färgmakeriet, där ska jag tala om grön umbra och dess möjliga möten med guldockra. Hör redan hur jag låter och inser att det blir lite svårt att välja mellan stråhatt och basker... (Åh, alla dess val... =oP)
   kram
   Katarina

   Radera
 9. Vilken fullträff när du får "rätt" nyans som matchar teglet, förstår precis vad du är ute efter för bilden på stolen när den skiftar lite i grönt är ju bara så snygg! Vad svårt det ska vara att hitta rätt ibland. Men när man väl hittat... Då! :)
  Kram Kristina (som håller på att välja ny kulör till huset, inte lätt. Vånda. Ska jag, ska jag inte?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Oj, verkar inte helt lätt, kulör till hus... Trädgårdsmöbler verkar vara en lite mer "lagom" utmaning =o))
   Lycka till!
   kram
   Katarina

   Radera
 10. Jätteläckert mot teglet. Intressant att det finns så många olika guldockra. Är mest van vid Ottossons. Alla kryddiga färger tycks passa ihop hur man än blandar, men det ska förstås kännas rätt.
  Kram
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och än när jag besökte Ottosons igår, finns MASSOR om man vill specialbeställa och vänta på färgen... Ja, så kom hem igår utan någon burk, gjort beställning, ska komplettera med ännu en... Spännande!
   kram
   Katarina

   Radera
 11. Vilken vacker tegelvägg! Det är märkligt hur färger kan uppfattas beroende på ljus och sammanhang. Vilka för färgen talande bilder du lyckats fånga. Det kommer bli så snyggt!
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! Svåra val, stärkande med entusiastiska och värmande kommentarer =o)
   Teglet är underbart, en sådan tillgång till såväl hus som trädgård.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 12. Vilket fint tegel! Tycker du verkar vara på rätt sår. Blir kanon snyggt!
  Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Famlar, söker, undrar... kanske så småningom finner... =o))
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...