måndag 16 juni 2014

Öppna Trädgårdar - Söderslätt

Jag vandrar ut och in, runt, fram och tillbaka. Det är en liten by på Söderslätt, flera trädgårdar hålls öppna för besök. Jag har varit här förut, gjort inlägg om en del av dessa trädgårdar tidigare. Då många bilder, beskrivande bilder. Nu bara några nedslag. 

"Skulpturen" får mig att tänka på Milles och statyn Människan och Pegasus, som står i Slottträdgården i Malmö, se här.

En växthusdörr står på glänt. Det är vackert med den mjuka blå linoljefärgen mot grönskan.

Del av en trappa som blivit en hylla. Härligt självklart och till synes utan ansträngning.

Stängslet håller oss ute. Den glada hunden hålls inne.

 Vallmo. Såklart.

Vilsamt.

Trädgårdarna bjuder variationer och berättar om dem som bor och lever här. Blivande fotbollsproffs?

Från åker till trädgård. Det har gått tre år sedan de satte de första spadtagen, berättar ägaren. Den öppna slätten ligger granne.

Det var än vackrare i stunden. 

Denna ros blev Årets POM-ros 2013. Det är Skedarosen, mer om den, se här!

Hus.

Torparväxter samsas med rariteter och byns trädgårdar visar såväl det pedantiskt skötta och tuktade som det mer avslappnade och vilda. Växter återkommer, det ges och fås mellan trädgårdarna i byn. På längre håll också, jag kan se avläggare från den egna trädgården här och där. Denna gång var det en alunrot som fick flytta till byn. Några nävor följde med mig hem till stan.
8 kommentarer:

 1. Fint! Själv var jag tvungen att ta en helt ledig dag så jag åkte inte runt i år. Fröerna av den vilda ringblomman som jag fick av dig har börjat blomma nu. De står i den soliga delen av djungeln och verkar trivas med det. Så söta de är i sin enkelhet!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en trevlig tur, men ibland är såklart hemmaplan att föredra. Kul med den lilla ringblomman, en bagatell, men en trevlig sådan.
   kram
   Katarina

   Radera
 2. Så underbara trädgårdar att vandra i och hämta inspiration ifrån! Stanna till och prata med ägarna är nog inte heller dumt, kan jag tro! Få dela sitt intresse med någon. Skedarosen ser verkligen fin ut!
  Ha en fin vecka!
  Annik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en trevlig runda. Mycket rara och generösa trädgårderare, som delade med sig av såväl kunskap som en del växter. Kul med möten, just som du skriver - dela sitt intresse.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Vilken härlig tur i din trädgård...så vackert du har!
  Ha en fin och solig vecka.
  Kram,
  Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack! Men det är tyvärr inte min trädgård, utan flera trädgårdar i en by på Söderslätt. =o))
   Ja, och tack detsamma, ha det riktigt gott denna midsommarvecka!
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Låter häftigt att gå runt bland flera trädgårdar i en och samma by. Se variation - allt rätt, bara olika. Tänk om vi tog med oss den tanken i fler sammanhang... Fast - vi - trädgårdsmänniskor har förhoppningsvis redan den insikten. Rosen var ny för mig och men väldigt vacker. Och blå linoljefärg... ..har ett recept liggande här som ger en alldeles ljuvlig nyans.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är - precis som du skriver - härligt med variationerna, där allt är rätt. Att se människorna som bor och lever där genom vad trädgårdarna berättar. Barnfamiljen, det trädgårdsglada pensionärsparet, växtintresserade och kunniga (som hon med POM-rosen) och någon där trädgården är en förlängning av intresset för heminredning. Osv osv. Den blå linoljefärgen, blir nyfiken på ditt recept. Skulle kunna... Nu målar jag trädgårdsmöbler i guldockra, ett - för mig - oväntat val, men så blev det ändå valt. Tror jag kommit in i en ny fas...
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...