torsdag 5 juni 2014

Jag går ronden

En liten trädgårdsrunda, jag går hit och dit. Noterar ditt och datt. Ser små förändringar, något visar knopp, annat blommar. En del vissnar. Jag går ronden, för ibland är det sjukvård som gäller. Ofta akut och utan köer naturligtvis.

Nere vid dammen står en planta kråkklöver - Potentilla palustris - som jag är så väldigt glad för. Ja, jag har skildrat den flera gånger, bland annat här. Ser att jag behöver fixa till dammens kanter... men nu skulle det inte handla om det, utan denna lilla växt. Förra året fick jag lägga bandage då den lidit "benbrott". Den tog sig så småningom. Men i år har den sett väldigt klen ut, där den står i dammens sumpzon. Har kanske vattnet varit lite väl näringsrikt med fallfrukten som låg däri i vintras? Kanske "matförgiftning", men hur magpumpar man ett kråkklöver? Jag står där med bekymrad uppsyn, både känner mig och är handfallen. Såväl diagnos som behandling är okänd.

Men så ser jag: Det finns liv!!! Patienten visar - mot alla odds - tecken på återhämtning!!! Detta måste vara något av en medicinsk sensation!

Så glad, så glad. Jag vandrar vidare i trädgården och känner mig riktigt nöjd. Belåten. Men så ser jag att en av krolliljorna - Lilium martagon - ligger lutad mot marken. Stjälken har inte gått av helt, men nästan. Någon har förmodligen vandrat här, sprungit här, kanske legat här.  Jag tänker givetvis att det är någon katt som tillhör kvarteren snarare än den egna hunden. Nåväl, räddas det som räddas kan.

Jag tar en tunn pinne och spjälar stjälken. Snöre viras runt, jag använder en större pinne som stöd. Sedan handlar det om att införa "besöksförbud" för en del. Jag placerar stenar, så att platsen inte blir lika tillgänglig för fyrbenta. Nu är det "bara" att vänta. Och hoppas.

Räddningsaktioner har lyckats förr. Här den gröna helgonörten - Santolina rosmarinifolia - där moderplantan dog, men som tur var så hade jag tagit sticklingar, se här. Plantan ser nu frodig ut och snart kommer det att vara fullt med utslagna vaniljfärgade knappar, så här.

Så fortsätter ronden. Jag ordinerar stärkande gödning till en del och beskärning av annat. Några är i livets början, som den vita doftpionen.

Andra börjar se riktigt trötta ut, såsom aklejorna. Blomningen blir allt rufsigare och det är fröställningarna som tar över. En ny fas inleds.

 Strandirisen - Iris sibirica - bildade nyss ett härligt blått hav. Nu vissnar den.

Fast då jag kikar närmare ser jag att den bjuder såväl fröställningar som knoppar och blommor. Allt på en och samma gång.

 En av medarbetarna "behandlar" bäcktisteln - Circium rivulare 'Atropurpureum'.

Nu hoppas jag att mitt lilla kråkklöver fortsätter att visa grönt och att krolliljans "benbrott" läker. Bandaget ska bevakas, kanske förstärkas. Fler ronder väntar... Förmodligen fler patienter också. Såväl frisk- som dödförklaringar. En del liv slocknar medan annat kommer till.


8 kommentarer:

 1. Ja, det hender at en må ile til med førstehjelp i hagen! Jeg måtte det tidlig i vår pga. at enkelte greiner på trør var nesten brukne av tung snø. Jeg bandt de opp med tråd og det ser ut til å gå bra. Håpe det går bra med dine pasienter også! Martagonliljene er så flotte og snart begynner de å blomstre her. Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att det gick bra med grenarna. Snön ser ju så ofarlig ut, iallafall här i södra Skåne. Men oj, den tynger! Martagonlijorna, underbara! Får väl se, räknar inte riktigt med att just patienten blommar i år...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Vilken påhittig och kul liknelse du skrivit.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 3. Så väl jag känner igen den där rond-vandringen. Om man vill vara krass, så finns det alltid patienter som behöver akutvård. Men så finns också de som får en att riktigt pösa av stolthet, när de mår bra och ger sitt bästa!
  Men det är väl märkligt att man känner växterna så väl, så de blir som barn, som måste skötas om och få litet kärlek varje dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så blir det, de blir lite som barn. Att vi verkligen bryr oss, engagerar oss. Vi trädgårdstokar är nog allt tokiga "på riktigt", men visst är det härligt att vara det! =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Så roligt att få gå med Dr Katarina på ronden. Orden bara dansar ur dig. Du skriver så fint och påhittigt och ändå är det precis så. Håller tummarna för krollilja och kråkklöver att de kryar på sig.
  Trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Tack! Blir glad av din snälla kommentar!
   Ja, och tack för tumhållning, tror det kan hjälpa =oP
   Ha en härlig helg!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...