tisdag 24 juni 2014

Jag leker med pigmenten

Det är svårt, ja, kanske till och med omöjligt, att ta med sig huset - eller "bara" dess fasad - till färgbutiken. Dessutom svårt, ja, det måste väl ändå vara omöjligt, att ta med sig solen, himlen, molnen, ja, det skiftande ljuset, så att teglets färger kommer till sin rätt. Till råga på allt skiftar linoljefärgens uttryck inte bara utifrån ljuset, utan dess ålder och slitage påverkar också. Ja, och om nu inte detta skulle räcka, så tillkommer att jag, då jag står där bland alla kulörer, en uppsjö av standard och än fler specialare, blir osäker på vad jag ser och upplever. Den kunniga personalen ser bekymrad ut, välvilligt omtänksamma frågar de: Vad vill du? Och jag undrar detsamma... och ställer frågan till mig själv: Vad vill jag?

Jodå, det blir - som jag anade - en följetong, där avsnitt följer avsnitt, där några svar föder än fler frågor. Nåväl, som jag berättade i förra inlägget så sökte jag Kulören, se länk. Igår besökte jag Ottosons färgmakeri i Genarp. Bilderna i datorn visade tegel i olika skiftningar och i lite olika ljus. Svårt, sa färgmakarna. Vad vill du? Undrade de. Och ju mer jag tänkte, försökte se vad de såg, ju mer snurrig blev jag. Men, så hamnade en väldigt vacker och lugn kulör framför min blick och de Kunniga sa att den var Rätt. En specialblandning som beställdes. Nu vänta. Och hämta. Och måla. Och se. Dock, kulören inte "guldockrig" alls, utan snarare... Nej, det får vänta tills jag hämtat färgen och provmålat. Har flera ytor och möbler att måla... Vänta, vänta.

Jag är dålig på att vänta! Dessutom började jag fundera på om jag ändå inte ville leka lite mer med den där tonen, som är lite gul-brun-grön, kunde inte släppa känslan. I förmiddags cyklade jag till Östra färghandeln vid Värnhem för att undersöka saken. Den trevliga och kunniga färgmakaren betedde sig likadant som kollegorna i Genarp, dvs konstaterade svårigheten, undrade vad jag ville och förslog en kulör som inte ligger långt från den igår beställda specialaren. Det är nog verkligen Rätt Kulör. Men så började hon prata om pigment, olika möjligheter att kunna göra ditt och datt. Att använda den guldockra jag har, lägga till si och så. Leka. Kanske är det just det jag vill: Jag vill leka med pigmenten, se och känna möjligheterna i sitt sammanhang, dvs med huset och trädgården i det skiftande ljuset.

Hemkommen står jag där med några olika pigment, linolja, vit linoljefärg, terpentin, tomma burkar och små penslar att prova blandningarna med. En del penslar att göra mönster med, om nu andan skulle falla på... Jag kan inte låta bli, måste prova. Jag gör några prov, åskan mullrar i bakgrunden och ljuset är knepigt. Nåväl, jag provar inte allt utan utgår från guldockran tillsammans med olika pigment. Jag målar på en gammal skärbräda. Färgen rinner och dessutom blåser hushållspappret och lägger sig på en del av ytan. Pappret plockas förvisso bort, men lämnar lite spår. Nej, något färgmakarproffs är jag inte. Ännu.

Färgen har inte torkat. Först efter det går det att se på riktigt. Dessutom mina allra första steg, jag stapplar, men trillar inte så att jag slår mig.

Kulören ska både kunna möta teglet och det tidigare grönmålade...Det gröna ser skarpare ut på bilden än i den s k verkligheten.

Jag testar det rödare pigmentet med guldockra också, kan inte låta bli. Det blir förmodligen något helt annat då jag provar med den vita linoljefärgen och eventuellt kompletterar med andra pigment, men utesluter guldockra. Spännande det här!

Kanske kan den här skjutdörren målas i något trevligt. Vet inte. Nu. Än... Nåväl, idag har hantverkare lagat dörren och gjort om det tidigare hjärtat till en cirkel. Det såg - i mina ögon - ut som en toalettdörr tidigare. Så glad för cirkeln. Så glad för lagningen. En dörr som stänger ute, inne. En dörr som skapar lugn och ro.

Kulörerna, nyss. Fortfarande blöta. Men tänk vilka variationer som kan skapas med lite pigment hit och dit under en kort stund då åskan kommer allt närmare och snart öppnar sig himlen. Hjälp!

Innan jag lämnade färghandeln vid Värnhem fick jag också med mig några goda råd:

 • Ha kul!
 • Terpentin används endast för att torkningen ska gå fortare.
 • Börja med vit linoljefärg och tillsätt sedan pigment försiktigt. Spä ut med linolja. Det brukar fungera för det mesta och gör att det inte behövs stora mängder linoljefärg och linolja pga för mycket pigment.
 • Anteckna receptet. En vacker kulör vill man kunna återskapa.

Ja, så vad blir det av detta? Nu känner jag att jag behöver några fler pigment för att kunna tillföra några blå-lila toner. Sedan småburkar/glas för test. Så roligt detta är!

Nyss drog åskväder förbi, trodde mycket regn. Blev bara lite. Solen strilar nu ner mot oss i en himmel som spricker upp. Men än är det åskgråblått (besatt av kulörer, jag vet) som dominerar däruppe. Tillsammans med solens sken. Rätt speciellt. Alldeles nu regnar det igen, himlen är mörk OCH solen skiner! Åh, som den vackraste målning av Lars Lerin...
10 kommentarer:

 1. Usch vad svårt! Men det går ju faktiskt att måla om. Om det skulle bli helt fel. Eller?
  Hälsningar
  Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm svårt, men inte usch... tänker/känner jag. De tär väldigt roligt det här. Att utforska, leka en stund. Ja, och precis! Det går att måla om! Så varför inte unna sig (hm, mig) att utan recept prova mig fram..
   Allt gott!
   Katarina

   Radera
 2. Så roligt och besvärligt du har det. På samma gång. Min blick föll på din säckakärra som står mot uthuset på en av bilderna. DEN är perfekt! Har den perfekta färgen menar jag. Flagnande gult? och så rostrött järn på det. Lycka till med din lagning av rätt kulör och nyans.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mest roligt, ärligt talat. Anna, du har ju helt rätt! Säckakärran! Nu för mörkt för att kolla, men så intressant! Din blick leder min nyfikenhet än vidare. Nu måste jag "bara" vänta på att nattens mörker ljusar till morgon och dag. Förmodligen kollar jag säckakärran FÖRE morgonkaffet, ett absolut tecken på galenskap... Jojo...
   Tack för din skarpa blick!
   kram
   Katarina

   Radera
 3. Spännande, spännande att se vad det är för kulör du har beställt. Ju mer jag ser av ditt tegel, ju snyggare tycker jag det är. Är helt såld på alla dessa skiftningar som är i det, så vackert (men besvärlig att matcha kulör mot, jag är med på det).
  Idag var en målare här o tittade på vårt hus. Oj, sa han, ja, det var ju en del att tänka på. Han ska återkomma med kulörförslag i morgon. Vi har en idé, men behöver hjälp med alla detaljer...
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, återkommer med Den Rätta Kulören som är beställd, men får väntas på. Nu leker jag mest med variationer, tänker måla lite ditt och datt, små bord, en stol osv. Mest på skoj.
   Spännande med huset och vilket kulörförslag ni får... Hoppas att du berättar/visar mer om detta. Lycka till!
   kram
   Katarina

   Radera
  2. Det ska jag absolut göra (när vi väl bestämt oss). Faktum är att det förslag vi är mest inne på nu fick jag av en bloggkompis när jag skrev lite om vårt kulörfunderande i våras... :) Bloggandet är bra till mycket!
   Kram Kristina

   Radera
  3. Åh, det inlägget minns jag! Ja, inte är det lätta val alltid, och visst är det så att bloggandet ger mycket! (Nyss smakade jag en alldeles fantastiskt välsmakande jordgubbe, plantan från en bloggkompis =o)
   Lycka till!
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Gillar kulörerna och det härliga teglet. Jag går i byggartankar och vill minimera framtida underhåll... Du förstår ;)

  När jag målade med linoljefärg så blandade jag en bas i en ganska svag kulör ofta. Sen la jag en lasyr uppepå. Då kan man få helt fantastiska effekter. Kanske inte skulle skrivit det nu när du bestämt dig... Oavsett tänker jag att alla proverna möter teglet fint men att någon lite röd nyans kompletterar och plockar upp.

  Blir spännande att se... :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Fast... vaddå bestämt mig? Jag är i ständig utveckling, ha ha. Nu är jag - tror jag - i en slags fas.... En leka med kulörerna, uttrycken-fas. Mättade nyanser, olika nyanser. Effekten med lasyr låter spännande och jag blir - förvisso - lite förvirrad, men än mer inspirerad, så tack, tack. Nej, tänker att jag har en hel del ytor här som jag skulle kunna skapa färg på. Om en tid rollar jag kanske över allt med vitt, men just nu... som sagt, en fas. Njuter av resan!
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...