söndag 19 juli 2015

Köpenhamn, bortom Strøget

Igår, en tur till Köpenhamn. Massor av folk, vimmel och trängsel överallt. Fast ändå inte riktigt överallt, för vi höll oss bortom Strøget och de mest vanliga stråken. Vi gick en annan tur. Från hovedbanegården strosade vi således inte i riktning mot Tivoli och Rådhuspladsen, utan vände stegen åt andra hållet mot Vesterbro till. Längs Istedgade, några smågator här och där, sedan kom vi strax till loppmarknaden på Halmetorvet. En liten runda och jag kom inte tomhänt därifrån... 

Här en bild från Nyboder, en plats jag återkommer till.

En dag utan karta i hand, men vi har en del känningar sedan tidigare. Så vandrade vi då och har egentligen inte något annat mål än att själva färden blir en upptäcksresa. Vi kikade på det vi såg då vi gick på smågator mot Vesterport för att dra oss mot Norreport och förbi i riktning nordost. Så småningom till Rosenborgs slott och den vackra Kongens Have. Genom parken och till Nyboder med sina fantastiska hus. Vidare runt i de närliggande kvarteren för att dra oss så sakteliga ner mot Kungens Nytorv. Undvek de hektiska butikstråken och vandrade istället på de lite lugnare smågatorna ner mot vattnet mittemot Christiansborg och Thorvaldsens museum. Sedan kringelikrokade vi oss mot Norreport igen för att ta tåget hem till Sverige igen. Några enkla bilder tagna med mobilen visar en del av det vi upplevde.

Husen ligger inte alltid alldeles sådär rakt efter varandra...

 ...och flera visar färg. Och för dagen öppna fönster.

Men också stängda, en dag som bjöd en del moln. Fönsterglasen blev till speglar.

Rosenborgs slott i Kongens Have. 

Storslaget.

Men här finns odlingslådor som gör att människor kommer nära. Staden är också tätt intill.

Så den där bilden igen, den jag visade inledningsvis. Nyboder. Bakom husen ligger små trädgårdar, så roligt de vore om man kunde få kika in. Men jag nöjer mig - ja, mer än så - med att få traska runt i kvarteren.

En del dörrar är mycket låga. Jämför fönstret, som är "normalt".

Många hus. Lika, men de levande skiftningarna i färger gör likt rikt och inte enahanda fattigt.

 Vi går vidare.

Ett fönster. Det är något speciellt med fönster. Kanske som ögon, som ju sägs vara själens spegel hos människan. Visar fönsterna husets själ?

Ett bord vid husväggen mot gatan... Granngemenskap. Grann gemenskap.

Lysande blått. Lite grönt som får klättra en bit från fasaden.

 Vackra gatlyktor! Köpenhamn bjuder många vackra gatlyktor!

En upptäcksresa. Som leder vidare, som ju ofta upptäcksresor tenderar göra. Var finns bortom Kongens Have, jomenvisst, där ligger ju Botanisk Haven. Jag har aldrig varit där. Än. Var ligger nära si, var ligger om vi går så? Undran föder undran, förundran. 

Loppisen? På Halmetorvet? Just det, kom ju inte tomhänt hem. Det blev en liten flaska, som enligt försäljaren är persisk. Priset, utan prutning, blev... 30 danska kronor. Oavsett flaskans ekonomiska värde, ett fynd.

Också en vas. "Vem har gjort den?" frågade jag säljaren som då svaret inte fanns tillhands genast slog av priset till hälften. Oj! Jag borde fortsatt ställa frågor, så hade kanske priset blivit lägre än lågt. Men nu kändes 100 danska kronor helt OK, så den fick också följa med mig hem. Den ges lite olika uttryck, ja, intryck, beroende på underlag o sammanhang.

En dag i Köpenhamn, bortom Strøget. Nu kikar jag på kartan och blir sugen på att upptäcka vad som finns i Nørrebro och Østerbro. Hur ser livet ut i Christianshavn och hela stora Amager bortom det? Island Brygge? Ja, och förvisso har Fredriksberg besökts, men här finns säkert också mer att uppleva. Ja, och så...

Att se, att uppleva husen, miljöerna, människorna och sällskapet. Vandra, vandra. Se här, se där. En måltid där, en fika här. En persisk flaska, en okänd vas. Att komma hem och vara fylld av energi. Lust, mersmak. I all enkelhet. Köpenhamn, bortom Strøget, som sagt.


14 kommentarer:

 1. Hei!
  Dette var det veldig fascinerende å se. Det er en opplevelse å gå rundt å se på husfasader med vakre farger. Her i Norge er det "in" å male husene grå. Blir litt trist i lengden.
  Klem Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det var en inspirerande vandring...
   Ja, och det är samma här i Sverige: Grått, grått, grått. Och vitt och svart. Kallas "stilrent" har jag hört. Färgerna försvinner, lekfullheten likaså. Stadens rum blir - i mina ögon - mycket enahanda och trist. Tyvärr.
   kram
   Katarina

   Radera
 2. Så spännande att "våga" sig bortom det vanliga stråket. Tänk vad mycket som finns att upptäcka.
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju rätt bekvämt att göra "det vanliga". Det man vet, redan har gjort hur många gånger som helst och så gör man det ännu en gång... Kan kännas tryggt och bra. Perfekt till och med. Men kan också kännas... lite tråkigt. =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Vilken härlig vandring att få följa i dina spår! Helt plötsligt vill jag bo i Skåne och ha nära, nära. Tänker på den stora blomstermarknaden på torget i Helsingör och dejliga smörrebröd med något svalt... Och nu fick jag en idé :)

  Tycker om färgerna i husen. Den lilla dörren minner om hur fort vi blivit långa, längre. Plötsligt blir 100, 150 år mera påtagligt. Tänkte på samma sak i England när jag såg små hobbitentréer.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du följde med! Kul med idé, blir ju nyfiken, ha ha! Om du är här i krokarna någon gång så hojta gärna. Vore kul att ses. Ev bloggträff på Sofiero lördagen den 29 aug...

   Ja, så mycket kortare människorna måste ha varit. Sedan, kanske också - vet inte - ett sätt att hålla inne stugvärmen. Vi gick förbi en jättehög och stor dörr till en byggnad som bara skrek makt och rikedom...

   kram
   Katarina

   Radera
 4. Det er koselig å gå i sidegater og bakgater i København.
  Ser på bildene at du har kost deg, fine bilder av hus fasader :-))
  Vi bodde i en periode på 70-tallet i et slikt strøk i en sidegate til Støget.
  Må alltid gå en tur forbi når vi er i København.
  Eirin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Det måste ha varit härligt att iallafall för en tid bo så centralt i Köpenhamn!
   Ja, och det där med att återvända till miljöer där vi en gång bott, det är något alldeles speciellt med det.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Gillar också Köpenhamns vid-sidan-av-gator. Trevligt att få följa med på promenaden bland alla vackra hus. Vilken otroligt gul färg på första bilden, guldockra kanske...
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det en fantastisk färg, tänker också guldockra. Ja, och så många fasader på gamla hus som verkar verkar var målade med färger som har mycket liv i sig, oavsett kulör. Härligt!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Köpenhamn är en mysig stad! Härlig upptäckstur du gjort. Slås av hur vackra färger husen har. Skulle också vilja gå på deras botaniska trädgård någon gång framöver. Ha det fint/ Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en härlig tur... Nu blev det mer hus än trädgård, botaniska får "göras" nästa gång!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Köpenhamn är fint, speciellt när man går och tar lite andra vägar, fina bilder! kram Sophia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Köpenhamn är så mycket mer än Strøget...Jag har precis börjat upptäcka Byen. Ger mersmak! =o))
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...