tisdag 28 juli 2015

Sommar, en böna och jag ber...

Jag hänger tvätten under taket. Kanske bäst så, för även om solen skiner just i denna stund och jag ber om att så ska fortsätta, vet både du och jag att denna sommar är nyckfull och gör lite som den vill. Här och nu glittrar trädgården efter regnet som nyss blåste bort.

Örtplanteringens olika myntor i förgrunden, de har precis börjat blomma. Blodtoppen - Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna' vajar i vinden, den har i år varit - och är - en av trädgårdens höjdpunkter. Lite längre bak skymtar den vanliga blodtoppen - Sanguisorba officinalis -  som nu börjat visa färg. Jag återkommer ofta till dessa blodtoppar. Tjatigt? Kanske.

Jag går lite närmare. Till höger ett grönt klot, det är citronmeliss - Melissa officinalis - som jag klippt som den vore en buxbom. På bordet vid planket står en samling pelargoner. De är tämligen tilltufsade av den burdusa väderleken. Några av dem visar blommor nu, men de flesta endast blad. Nej, "endast blad" blir fel, då pelargoners bladverk skiftar i former och färger. Jag får återvända till dem en annan gång, för nu vandrar blicken och fastnar på rutnätet som kan anas snett framför bordet. Ser du?

Nära inpå finns rosen Henry Hudson, som inte alls trivs i kylan och blötan. Brokschersminen - Philadelphus lemoninei 'Belle Etoile' - är i färd med att avsluta sin blomning och den uppstammade buskens spretiga grenar ska snart beskäras till en stramare form. Dess blommor bjuder en underbar doft, ungefär som smultron smakar, se inlägg. Tyvärr älskas den inte bara av mig, utan också av lössen, som verkar vara omöjliga att bli av med så länge den blommar. Här står två ark armeringsnät, där några bönor har börjat klättra och klä.

Jag tror det är vaxbönor, men det kan också vara purpurbönor. Eller borlottobönor? Eller något annat...

Hursomhelst är de vackra att se på och förhoppningsvis goda att äta. Identiteten är oviss, men jag vet iallfall att de är inköpta hos Cecilia Wingård på Malmö Garden Show, se inlägg.

En liten stund med sol. Vinden blåser. Vädret växlar. Det börjar bli kyligare.

Det som var nyss är nu över. Himlen kläs i moln. Jag hinner hänga upp ännu en omgång tvätt.

Men allt får inte plats under taket på den lilla uteplatsen. En del hamnar under bar himmel och tvättas snart igen. Av regnet.

Ja, så ännu en gång denna sommar lockar inomhus. Fastän vi längtar efter utomhus. En längtan som nästan gör ont, även om jag försöker skjuta undan den och vara tapper. Det där med inget dåligt väder bara man har kläder, så dumt! Nej, det är inte läge för käckhet à la Sickan Carlsson idag. Nu vill jag gnälla och så gör jag det medan jag rensar garderober och lyssnar på Sommar i radio... 
8 kommentarer:

 1. Visst måste man få gnälla lite när sommaren är som den är. Här hos oss har somliga växter börjat slå om till höstskrud, grannens vildvin är glödande rött...två månader tidigare än vanligt. Det är konstigt om man inte blir lite less på det hela:-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det här är rätt förfärligt... Men nu har vi hela augusti, en hel månad med... hoppas, hoppas.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Ja, det är verkligen en annorlunda sommar. Särskilt när man jämför med förra årets fantastiska solskenshistoria.
  Hoppas du får lite sol på skinnet i morgon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, idag en tur till Helsingborg. Regn och blåst, kappa och kofta. Jojo. Men trevligt blev det ändå... Och absolut inga solskador, gäller ju att tänka positivt, suck!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Tittar knappt på vädret eller försöker planera just nu. Men lite tacksam för regnandet. För det omvända med strålande sol och behov att börja fylla flyttlådor - ja då vet jag vad som hade hänt ;) Tyvärr kommer vi väl märka solbristen i höst och vinter...

  Men du... jag tittar på din Pink Tanna som verkar stå rakryggat och vackert. Mina har lagt sig ner i år. De är satta tänka som utropstecken i ett par hörn men nu väller de ut över gångarna istället. Så hur får du dem kompakta och stadiga?? Har jag varit för generös med extra godis tro?

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gäller Pink Tanna: Jag sa till. I bestämd ton. Ja, och så lydde den förstås. Eller... nja, nä. Det verkar som om blodtoppar vill ha det riktigt soligt, de jag har försökt i mer halvskugga (olika sorter) tenderar att bli veka och lägga sig. Sedan kan det vara gödningen som spelar roll, i örtplanteringen gödslar jag mycket lite på våren. Sedan tog det några säsonger för denna Pink Tanna att bli så kompakt, var klenare (om än ej liggandes) förra sommaren. Nyplanterade Pink Tanna (o andra blodtoppar) kan vara klena de första åren. Men, som sagt, tror läget är viktigast: FULL SOL!

   Förstår att vädret kan vara rätt OK om flyttlådor och sådant pockar på... Funderar på en resa till fjärran land i vinter, tror denna fundering delas av väldigt många...

   kram
   Katarina

   Radera
  2. Det är nog min oerhört generösa giva med hästgödsel när jag anla plus hönsgödsel och algomin i våras som tillsammans med vattnet skjutsat på. Det är inte bara dem utan allt. En riddarsporre som jag satt i grupper är ligger på 2 meter fast horisontellt... Ska jag behöva skaffa stöd till allt som växt så det knakar kommer jag behöva ruinera mig till nästa säsong.

   Kram, Carina

   Radera
  3. Förmodligen är dina växter berusade av de starka drycker de sugit upp... Vinglar och lägger sig ner, just det. (Kan förklara den väldigt höga och vingliga vita stormhatten jag har, även om den bara fått ko på påse...)
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...