lördag 25 juli 2015

Otippade inslag i köksodling?

Igår kväll rådde mildväder, solväder. Jag plockade grönsaker till middagen. Det är en härlig känsla att skörda egenodlat, eller hur? Så ser jag hur bladbroccolin - Spinello - blommar. Det är vackert. Är det gott? För visst borde man väl kunna plocka blommorna och kanske använda i sallad eller så? 

Vacker i sig. Vacker som skugga.

Den växer i en av pallkragarna, trängs där mellan mur och den storbladiga portugisiska bladkålen - Asa de Cantaro.

 Strax till vänster hallonbuske.

Åter till bladbroccolin. Så här ser bladen ut. (En bild från tidigare tillfälle.)

 Ja, och så nu. Så vacker den är!

Men är då blommorna goda? De bör ju vara ätbara. Men nu regnar det... Utomhus lockar inte. Fast nyfikenheten är kittlande, pockande och... regn är ju bara vatten. Eller hur? Jag går ut!

Åter inomhus, jag stoppar blommor i munnen, men känner inte mycket alls. Kanske finns det en mycket mild smak där, men den döljs av kaffet jag nyss druckit. Jag får prova igen sedan.


Otippade inslag i köksodling?
Grönsaker odlas av många och det är självklart att skörda och äta vissa delar av växten, såsom salladens blad och morotens rot. Häromdagen smakade jag späda dilliknande blad på sparris, det var plantor som gått i höjd. Bladen smakade... sparris. Aha! Här finns mer att upptäcka och använda: Vad och hur använder du de mer otippade inslagen i din köksodling? 






8 kommentarer:

  1. Vilka underbara bilder! Älskar ljuset som du har fått till i dem.
    När det gäller grönsaker och odling är jag tyvärr dålig på sånt. Jag håller mig till det traditionella och enkla. Det mest exotiska hos mig är nog sparris och jordärtskockor, men de älskar jag!
    Ha det riktigt bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Som grönsaksodlare är jag inte avancerad alls, misslyckas ofta... Men lyckas ibland. Sparris har jag aldrig odlat, men tror jag ska försöka nästa vår. Jordärtskockor likaså, många talar om lång skördetid...
      Allt gott! (I bokstavlig bemärkelse =oP)
      /Katarina

      Radera
  2. Hei!
    Fantastiske bilder. Flotte bilder av lys og skygge. Ruccolaen har gått opp i blomst her.
    Ble overrasket over hvor fin den er.
    Klem Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Blommande ruccola är vackert! Hur smakar blommorna?
      kram
      Katarina

      Radera
  3. Det ätbara är ju också vackert med fin blomning. Vackra bilder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Ja, och kanske blommorna också är ätbara och då blir det liksom dubbel... skörd =o))
      Allt gott!
      /Katarina

      Radera
  4. Så flotte bilder! Jeg bruker blomstene på gressløken i salater. Kniper av rett over festet og får mange små fiolette klokker som er svært dekorative. Har ikke tenkt på å bruke aspargesen når den har blitt utvokst. Det kan jo være et fint tilskudd i salaten! Takk for tips! Klem fra Anne-Kristin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Vilket bra tips! Nu ska jag också klippa gräslökens blommor, blir ju vackert med det ljust violetta där bland grönskan... Härligt!
      kram
      Katarina

      Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...