lördag 23 januari 2016

Sommardrömmar

Sommar, sommar, sommar... Hör du en melodi nu? Känner du en doft, en smak, en omslutande värme eller kanske ett svalkande bad? Minns du, längtar du? Sommar är, för de flesta av oss nordbor, något mycket mer än en årstid bland andra. Förvisso handlar sommaren också om ljus och mörker tillsammans med värme och kyla. Men inte bara, sommar är också något mer och odefinierbart, en känsla, ett tillstånd, en... dröm.

Bilden ovan är från Slottsträdgården. Vallmon dansar i solen. Malmö är en sommarstad, som bjuder många gröna oaser. Havet är nära. Längs Ribban har man de senaste åren anlagt blomsterängar. Finns det något mer somrigt?

Jag minns när jag tog de här bilderna. Det var mycket varmt, luften dallrade och solen gassade. Det var egentligen alldeles för ljust, för skarpt, för att fotografera, men så gjorde jag det ändå. Fångade kanske ändå känslan av vad sommar kan vara. Blev till ett minne, sommarminne. 29 juli 2013

Förväntan. Sommar är ett här och nu som lovar mer. Rik på löften. Som knoppar. 21 maj 2014

Smultron smakar som schersmin doftar: Sommar! Här brokschersminen - Philadelphus lemoninei 'Belle Etoile'.  17 juni 2014

Sommar i ett glas, fläderblomsaften läskar i värmen. Saften får också ge smak åt tårtan som pryds av jordgubbar. 29 juni 2015

Sommar, sommar, sommar... Utomhus är inte - som nu - ett nödvändigt undantagstillstånd mellan olika inomhus. Nej, under sommaren lockas vi att stanna ute länge och det är först när kvällen blivit natt som vi går in. Den tidiga morgonen väcker oss, jag öppnar fönster och snart blandas doften av nybryggt kaffe med lavendel och annat. Köksdörren är öppen och snart sitter jag där och andas av tystnaden, värmen och... sommaren. 20 juli 2013

Sommar är också en tid då utomhus smyckar inomhus. Det är en härlig känsla att plocka buketter och sätta i vas och glas. Trädgården är generös och plötsligt kan jag nu sätta samman dem som kanske växer på olika håll. Nya möten, nya samtal. Så är också sommaren. 13 juli 2014

Sommar, sommar, sommar... Blommig fredag bjuder oss att drömma. Det har blivit lördag morgon, ja, förmiddag. Jag kikar ut, sommaren känns onekligen långt borta. Fortfarande ligger det lite snö, grenverken är nakna och trädgården känns inte alls in-, hm, utbjudande. Jag blir kvar inomhus och har ägnat en god och härlig stund att bläddra bland sommarbilder och drömma om densamma. Det här inlägget kan bli längre än långt, det inser jag nu då jag alls inte har fått med alla känslor, tankar och upplevelser sommaren bjuder. Dikter skrivs, sånger sjungs. Sommar, sommar, sommar... Väntan, förväntan. Minnen. Så var det, så kan det bli. Så bildar alla somrar en väv av det som varit och drömmar om det som komma skall.

Den 20 juli 2014 skriver jag: Underbara sommar! Fantastiska dagar - ja, dygn... från morgon till kväll till natt till... - bjuds vi på. Ljuset väcker oss, fågelkvittret likaså. En lite yrvaken sol söker sig in i trädgården, där det mesta fortfarande ligger i skugga. Morgonkaffe. Bläddrar bland bilder och noterar att trädgården nu andas en annan ton än nyss. Den är lite tyngre, fylligare. Tröttare? Ja, på sina håll tröttare. En del gäspar, sover rentav. Medan annat vaknar till liv.

Sofiero. 31 augusti 2015

Där och då var här och nu. Tänk så härligt det var, ska bli. Så småningom, rätt snart ändå. Närmare nu än nyss, eller hur?

Fler inlägg, se länk.

34 kommentarer:

 1. Underbara bilder. Så fulla av sommar! Tack så hjärtligt för dem. Vi funderar på att anlägga en äng någonstans i den mer otuktade delen av trädgården. Det här var en bra inspiration.
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Så underbart att ha en egen äng! Fantastiskt vackert, hoppas du visar o berättar på bloggen...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Köksdörren står öppen.. 3 ord som står för mycket känsla, dofter egentligen ett helt sätt att leva ett liv. 3 ord som är de som gör att jag vet att jag kan bo i lägenhet bara om jag har ett torp eller annat med trädgården utanför.

  Det där om för ljust och för mörkt är, förlåt en typisk fototeknik fokuserad persons ord. Du kan ju inte fånga känslan av högsommardagen utan att det är just fööör ljust :) Så skit i tyckarna och fortsätt ge oss känslan. Känslan och drömmarna orden och bilderna förmedlar är just på pricken. Och visst är vi närmre än igår.

  Kram och en härlig helg till dig! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köksdörren... Ibland förstärks betydelsen av de egna orden när någon annan läser. För nu ser o känner jag, ja, så är det ju verkligen. Det var precis det jag sökte då jag letade ny plats att leva...
   Du har rätt, det var känslan jag försökte fånga och bilderna gör att jag kan känna värmen, ljuset, en högsommardag då det nästan var för hett, men då havet var nära och svalkande... Tack, tack.
   O tack detsamma: Fortsatt härlig helg!
   kram
   /Katarina

   Radera
 3. Fantastiske sommerdrømmer. Jeg elsker de myke og vaiende engene med valmuer og sommerblomster. Man får lyst å vandre barfot gjennom dem:) Vakre vakre bilder fra deg, som vanlig. Kjente sommeren komme.
  God helg.
  Jannicke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, och att vara barfota... också en härlig sommarkänsla!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Poesi i bild och ord hittar jag som vanligt hos dig. Sommar, sommar, sommar ja. Den minns jag från barndomen. Det är dans i Folkets park var en strof jag sjöng ofta, jag bodde granne med Folkets park eller Folkparken som vi sa. Stannar lite extra vid dina ängsbilder. Och drömmer igen om att ha en äng. Vilket jag aldrig kan ha med min lilla trädgård. Men drömma går alltid. Vilket bra initiativ att anlägga blomsterängar. Jag har bara varit i Malmö ett par gånger men jag minns att det är en riktig sommarstad.

  Ha en fin helg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   En del låtar ÄR sommar... =o))
   En äng, vore fantastiskt. Jag har inte heller plats... Så får njuta andras. Malmö stads trädgårderare (hm, parkerare vore ju lite missvisande) är fantastiska, stadens gemensamma rum grönskar/blommar på många vis.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Så härligt med sommarängar och nyplockade buketter på matbordet, ja och allt det andra som sommaren för med sig. En underbar tid!
  Trevlig helg!
  Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det härligt! Nu blir det allt ljusare, det märks. Snart, ja, rätt snart, är vi där!
   Tack o detsamma önskar
   /Katarina

   Radera
 6. Jo visst blir det sommar igen! Ljuset kryper fram lite mer varje dag nu. Längtar precis som du mest till ängarna och den skira grönskan. Fina buketter!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, det märks att det blivit ljusare och bara det gör att utomhus ter sig lite mer lockande...
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Så fint alltsammans...! Ja sommaren känns ofattbar nu mitt i vintern. Det fascinerar mig mest.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Mm, det är märkligt det här med årstider, att naturen kan bjuda sådana olikheter. Samma plats, men så olikt. Samma tillvaro, men inte alls likadant ändå. Ja, även vi själv förändras...
   kram
   /Katarina

   Radera
 8. Du har fanget sommeren i bildene dine! Jeg gleder meg til sommeren er her igjen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, och nu går vi åt "rätt håll"... Härligt!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 9. Så poetiskt om sommaren... Vet du vad jag skulle vilja... Jo, att höra dig sommarprata på P1 och dina ord och meningar skulle sväva fram lätt och ledigt och din favoritmusik skulle fylla mitt trädgårdsrum och jag skulle sjunka lite djupare ner i solstolens dyna och vara mellan vaket och sovande fast ändå med.
  Kan du inte anmäla dig. Tokigare saker har hänt.
  Kram Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Och tack igen! =o)) Nu rodnar jag (naturligtvis lite klädsamt sådär) och tänker att OJ! DET VORE NÅGOT! Ett favoritprogram som ofta lyssnas på just i trädgården, variationerna mellan vär(l)darna fascinerar. Vad skulle jag tala om? Vem skulle vilja lyssna? Ja, förutom du då, ha ha! Plötsligt sätts tankarna igång och får mig också att tänka på ett annat favoritprogram: Spanarna. Tänk om tre av oss (eller flera för den delen) skulle ge oss på att spana... Vad som händer i trädgårdsvärlden i framtiden... Sannolikt, osannolikt, kort o lång sikt...
   Fortsatt trevlig helg!
   kram
   /Katarina

   Radera
 10. Så underbart dufångat sommarlängtan i ord och bild. Tack för den vitamininjektionen
  Kram Luna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! =o)
   Ja, och nu behövs vitaminer! Färger, former, dofter! Ljuset!
   kram
   /Katarina

   Radera
 11. Herlig beskrevet om sommeren! Jeg tror nok at sommeren betyr ekstra mye for oss her i nord, for vi har en lang vinter i forhold til mange andre land. Vakre bilder du viser!

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Tror också så... vi saknar, längtar. En gåva att få göra i sig, även om det kan kännas tungt med vinter.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 12. Katarina, alldeles så underbart är det med sommaren! Så fint beskrivet och vilka ljuvliga bilder. Idag när det är dimmigt och slaskigt ute så längtar man verkligen efter den där sköns sommarkänslan. Ha en fortsatt mysig söndag
  Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack,tack! Ja, idag är det dimmigt även här, men kanske är det ett steg mot... våren...;)
   kram
   Katarina

   Radera
 13. Så fint du beskriver känslan av sommar, det är nästa så jag känner doften och värmen när jag blundar ;-)
  Ha det så gott! Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack! Känslan av sommar, doften och värmen... Mmm, men krävs att jag blundar för jag vet att det ögonen ser är inte riktigt sommar. Än.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 14. Åh vilket helt underbart inlägg, jag känner alla nyanser och dofter o längtan och de där långa dagarna så underbart fina bilder okså. Längtan vart ju inte mindre precis! :)
  Tack för din gulliga kommentar inne hos mig.
  Ha det gott, kram Ewa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! =o)
   Härligt att vandra runt bland alla somriga inlägg...
   kram
   Katarina

   Radera
 15. Härligt poetiskt vackert fängslande, jag bläddrar och bläddrar tillbaka om och om igen.
  Jag tänker att det är årstidsvariationerna som gör sommaren så speciell och då kan jag t o m förlåta vintern. I vart fall om den kommer i januari och inte i mars. Nu töar det (fast vi har myyyycket snö kvar) och jag känner mig genast mycket piggare. När veckan är slut, är januari också slut!
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack! =o))
   Ja, bara vintern inte kommer i mars... Instämmer helt och fullt. Tänk, så är januari strax slut... Härligt! Vi går mot ljusare tider, det märks. Snön har töat, ska ut och söka efter vintergäck... Så inleds trädgårdssäsongen så smått.
   kram
   Katarina

   Radera
 16. Suckar och drömmer mig bort en grå och blötmild vintermorgon. Sommar och blomstrande ängar, tänk så vackert det vilda kan upplevas av de som går förbi. Mer sådant.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, läge att drömma sig bort... Alla dessa somriga inlägg blir färgexplosioner - kanske energikickar - i ett grått nu. Snart februari, kanske små gula solar till vintergäck i trädgården... Ut o leta!
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...