lördag 16 januari 2016

Vinterträdgård

Så vitt jag kan se... Vitt, vitt, vitt. Inte heltäckande, inte fluffigt à la gräddbakelse, men ändå. Vitt! Snön kom och än ligger den kvar och ger oss vinter "på riktigt". Det är vackert med snö, speciellt om solen kikar fram, men det gör den inte. Det vita får nästan toner av grått.

Snön knastrar under fötterna där jag går. Det låter mysigt och skapar en speciell känsla som får mig att fundera kring att trädgård också är ljud. Kanske speciellt nu, då jag också hör kvitter från småfåglarna som finns i närheten. 

En liten runda i trädgården, fredag eftermiddag. Det dröjer dock tills nu, lördag morgon, innan jag kikar på bilderna och gör detta inlägg till Blommig fredag, som bjuder oss att skildra Vinterträdgård. Ja, så kom då snön som anades i förra inlägget. Nu gömmer sig de små vintergäcken därunder och kan knappast ses av den som intet vet.

Att söka och finna, att springa runt och gräva här och där för att strax rulla runt. Snön verkar lockande, bjuder upp till lek för de små och fyrbenta. Kanske kan de något större och tvåbenta lära sig något... Kan jag?

Det vita täcker inte helt, här rosmarin och japansk starr.

Ja, och även om snön döljer en del, lyfter den också fram. Får konturerna att bli lite skarpare, ibland.

 Snön pudrar, lägger sig överallt där den vill och får. Som på fikonet och där snöret blivit en knut.

Så har också den lilla ugglan i äppelträdet fått en mössa.

Ser du mig? Ja, jag ser dig.

Lyktan med slingan däri. Det blir fint då kvällen kommer. Ljuset och allt det vita omgivet av mörker. En känsla av saga infinner sig.

För så är det för mig, uppvuxen i landskap där snö alls inte är en självklarhet. Speciellt inte att den ligger kvar och inte genast blir till slask, som blir till is, som blir till slask som blir till... Speciellt inte att den får vara i lugn och ro, att den inte får sällskap av starka vindar, som gör tillvaron svår att uthärda. Igår rätt vindstilla, det knastrar - som sagt - under fötterna. Förvisso ingen sol, men den kanske kommer idag... 

Fler inlägg, se länk.

44 kommentarer:

 1. Underbara bilder på temat.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 2. Snø, bare snø! Jeg er veldig glad i det deilige hvite teppet som knaker under skoen. Flotte bilder og ord hos deg.
  Riktig god helg.
  Jannicke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o)
   Ja, det där ljudet, känslan... Något visst med det.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Här gillar inte vår hund Santos snön ens en gång. Han blir jättesur om han måste gå ut i den för att göra ifrån sig. Och inte gillar han att göra nått på tomten, så för närvarande är det "kohagen" som gäller. Där är det höga täta träd runt om som ser till att det inte blir så mycket snö på marken.
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, stackars Santos. Men tur att den där "kohagen" finns ändå... och att vintern inte varar för evigt.
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Mysigt att ni har så mycket snö! Idag snöar det faktiskt här också. Den varan är vi inte bortskämda med men det lyser verkligen upp det grå och trista.
  Kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att ni också får lite snö, ja, iallafall så här en stund innan våren...
   kram
   /Katarina

   Radera
 5. Fint! Gillar lilla ugglan som kickade fram:) Här knastrade rejält under fötterna idag på promenaden runt sjön. -16 grader. Tycker också om konturerna som framträder med snön:)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ugglan har suttit där i trädet i flera år nu, nästan osynlig om man inte upptäcker den... =o)
   Minus 16 grader, låter väldigt kallt...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Vakre bilder! Jeg forstår at når du ikke er vant til snø så er det en spesiell følelse når den ligger på bakken i flere dager. Så søt hunden din er. Det må være gøy for den å leke i snøen!

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, hade vi haft snö som "uppåt landet" hade det ju såklart varit annorlunda... Hunden älskar snön (lika mycket som han tycker illa om regn...)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Så fina vinterbilder på både vovve och växter! Tänk att vi människor är så olika, jag hatar när det knarrar när man går på snön. Det får mig att rysa i hela kroppen. Men trappor som knarrar gillar jag, så jag är inte konsekvent med mina känslor, inser jag. Det är nog så att jag inte är så bra på det här med vinter, helt enkelt.
  Trevlig helg!
  Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, vi är olika och det är väl tur det för annars vore ju livet väldigt tråkigt... Snöns knarrande, trappans likadant, fast ändå inte lika. Nu en stund vinter, men snart - kanske rekordtidigt, vem vet? - kommer VÅREN =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 8. Gillar din lek med ord. Härligt att även ni i Skåne får känna lite vinter.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, detta är bättre än våra vanliga grå- och blås- och regnvädersdagar...
   kram
   /Katarina

   Radera
 9. Fina bilder! Kommer fikonet klara vintern? Jag har flera stycken små kart på mitt träd för första gången. Vet att trädet klarar vinter på Öland men gör frukterna det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Själva frukten kommer säkert inte att klara vintern, de ruttnade/skrumpnade förra vinter-våren, men så kom sommaren med nya...
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 10. Han är så jäkla söt din lilla snöälskande vän...
  Jag kan förstå att man gillar snön när det kommer så lite och så sällan och ofta töar bort direkt. Lagoma doser lixom!
  Nu är det 19 minus här och det är bara att sitta inne och kura!

  Trevlig kväll!

  //Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viggo hälsar och tackar, förstår precis vad du menar... =oP
   Det där med minus 19, nä... Då hade jag också valt inom- framför utomhus, för det är inte alls Lagom =o))
   Tack detsamma: Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 11. Fina bilder! Fina betraktelser! Älskar skoknarr :)
  Fortsatt fin helg! / Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   O tack detsamma: Fortsatt härlig helg!
   /Katarina

   Radera
 12. Vitt, vitt, vitt; allt är vitt - får mig att tänka på Mamma Mu, men då var det inte snö hon såg utan en vitsippebacke...
  Ska bli skönt när det är vitsippor, så vitt jag kan se :)
  Trevlig lördagskväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk... en vitsippebacke! Oslagbart!!! =o))
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 13. Åh fina hunden! Så söt! Men du fikon, tål den kyla?
  Nyfiken!
  Tack för di kommentar hos mig, blir så glad!
  Ha det gott, kram Ewa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viggo hälsar o tackar! =oP
   Frukten finns kvar på trädet sedan i somras, men den kommer så småningom - med största sannolikhet - skrumpna ihop och falla av. Så kommer ny till sommaren. Själva trädet är planterat framför en mur på friland, s k bornholmsfikon, tål klimatet här i Malmö.
   Ha det gott!
   kram
   /Katarina

   Radera
 14. Nej, vi är inte bortskämda med "riktig" vinter. Därför är jag lite kluven. Visst är detta vita mycket vackrare än det gråa och slaskiga?!
  Gillar bilderna med Rosmarin och Japansk starr!
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, jag föredrar detta iallafall för en inte så lång stund. Sedan - om sisådär 2-3 veckor sisådär - får gärna våren komma... =o))
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 15. Så fint med snön och ugglan så söt med lilla mössan. Gissar att vovven också tycker det är kul med snön. Katterna här börjar bli rastlösa, men tycker det är för kallt för några längre utevistelser. Ovanligt att snön blir liggandes här också. Mysigt med skoknarr.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Snö på detta vis är ju inte jättevanligt här och minusgraderna är inte många, så det är ju Vinter på ett rätt behagligt vis. Vovven ÄLSKAR snön, börjar nästa bete sig som en valp, fniss. Kvarterets katter, som brukar äga trädgården, har inte synts till, de kurar nog också i sina inomhus i väntan på mildväder...
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 16. Vilken härlig vinterpoesi i bild och ord. Och så glad jag blir när jag ser din lilla hund, hundar in snö blir man lycklig av. Men har du både rosmarin och fikon utomhus? Om man kunde ha det. Dom skulle inte klara sig länge här. I varje fall inte den här vintern. Imorse var det i varje fall "bara" minus 13. Och idag ska jag ta in tulpanerna från uterummet och sprida ut i huset. Det blir som att ta in lite vår.

  Ha en fin söndag!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Nu ligger in trädgård i skyddat söderläge, zon 1. Fikonet är planterat nära en mur, har klarat vintern i flera år. Rosmarinen, tidigare hade jag en på friland som var ungefär 140 cm hög! Men så kom en sträng vinter som också blev blöt, rosmarinen dog. Denna är en mindre planta som jag tryckt ner i en av köksträdgårdens pallkragar, klarade förra vintern på detta vis, men då var det också en mild vinter. Får väl se hur det går...
   Tulpaner, tulpaner, tulpaner - Underbart!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 17. Vilket mysigt inlägg, nästan så att jag kan tycka om vintern i trädgården! Men att du lyckas få rosmarin att övervintra!? Vilken dröm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o))
   Rosmarinen är lite knepig, känslig för kyla, fukt och sedan den starka vårsolen. Tidigare försök har ibland överlevt en vinter o vår, ibland inte. Denna står i ett pallkragetorn, dvs väldränerat (den kommer inte att få det blött om fötterna) och nära en skyddande mur. Vi får se hur det går...
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 18. Förstår att du (och hunden) njuter, det är väl inte ofta en innerträdgård i centrala Malmö ligger under ett vitt täcke särskilt länge? Ser att du har fikon på friland - en omöjlighet här. Men kanske blir det en fikonbuske i vår blivande vinterträdgård?
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, snö i stan blir oftast här bara till slask, som inte sällan blandas med halkbekämpningens salt, inte kul för hundarna alls... Fikonet, ett sk Bornholmsfikon, är en rätt tålig sort, står nära en mur på väldränerat ställe. Dock, vi talar om skyddat söderläge och zon 1 (kanske 0, om det nu finns en sådan). En fikonbuske i er blivande vinterträdgård låter fint...
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 19. Fina vinterbilder du bjuder på! Här är det så kallt att snön knarrar och gnisslar mer än knastrar och ska man vara ute vill det till att man leker för att hålla sig varm :) Jag borde kanske låna en glad hund...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Att leka är ett bra - o skoj - sätt att hålla sig varm, en hund gör att man ändå verkar... vuxen, ha ha! =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 20. Nu hoppas jag du har fått lite sol på ditt vintervita landskap. Det är en speciell, positiv, känsla kring snö. Jag blir barn igen :) Har gått flera svängar i skogen.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag sol, tack! Ja, och det är speciellt då det både är Snö OCH Sol OCH Vindstilla... OJ OJ OJ! Underbart utomhus idag, ingen skog här, men fick bli en lång runda nere vid Öresund...
   kram
   Katarina

   Radera
 21. Vackert med lite snöbilder från sydligare trakter också. Hos er blir den väl inte så långvarig, vintern alltså. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nej, den brukar inte ligga kvar, men nu har den varit här några dygn och bara det är rätt ovanligt.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 22. Fina vinterbilder! Gillar särskilt den lilla ugglan som sticker upp ur snön.
  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ugglan har suttit där i många år... Syns knappt om man inte vet =o)
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...