torsdag 28 januari 2016

Färg & Form: Phytolacca acinosa

Försommartid. I min trädgård finns vid inflyttningen nästan bara gräsmatta. Den där busken under päronträdet visar mestadels stora gröna blad. Det är - för mig - en okänd växt, som inte gör så mycket väsen av sig. Men något vitt är på gång...

Så utvecklas de skiraste blommor. Åh så söta! 

Det vita, nästan limefärgade, får strax inslag av rosaröda toner. Varenda blomma skiftar i kulör.

Efter ett tag börjar en del av blommorna förändras till något annat, något lite tyngre. Vad?

Färgerna går från lime till mörkaste rött, nästan svart. På samma stjälk varierar färger och former, det bjuds såväl blommar som bär i olika stadier.



Så kommer hösten, busken visar sig vara en perenn. Sakta slokar den, men visar vilja att - som förra året - fånga ljuset långt in i november. Sedan vissnar den helt, för att kika upp nästa vår.

Var i trädgården? Under päronträdet, på andra sidan gången syns rosenhäcken (bilden till vänster nedan). Till höger på mittenbilden, ser du den? Den högra bilden är tagen från gräsmatten.

Jag får veta att växten heter kermesbär. Varje år fascineras jag av hur en och samma växt kan bjuda så mycket variation i färg och form. Även bladverket är anslående med stora och friska blad. 

På svenska kallas den alltså kermesbär. Det verkar råda viss förvirring kring exakt sortnamn, jag trodde tidigare att min var Phytolacca americana. Dock, fick jag veta - via AoT-forumet - att den förmodligen är en Phytolacca acinosa. Jag läser här att bären innehåller en stark rödfärgad saft som kan användas till färgning, men som också kan ge förgiftningssymptom. Intressant är att SLU Alnarp även provat kermesbär som medel mot sniglar, se länk.

Mitt kermesbär brukar ge några spontana frösådder varje vår. Inte för många, tycker jag. Det verkar inte var några problem att flytta småpantorna, dessa har rätt lätt etablerats i andra trädgårdar, även om de vid flytten kan se rätt medtagna ut. Hur det är att plocka frön och själv så har jag inte provat.

Blommig fredag bjuder oss att skildra färg och form. Trädgården rymmer en mångfald av uttryck, olika växter sjunger i olika ljus, väderlek och annat som påverkar. Men också tiden som går bjuder variationer. En början blir ett slut. Som blir en ny början. Varje växt har sin resa, rymmer - något jag återkommer till - såväl likt som olikt. Bekantskaper blir till vänskaper. Nu kikar vintergäcken fram, små gula solar därute. Färg och form som här och nu är svårslaget.

För fler inlägg, se länk.









38 kommentarer:

  1. Vilken fantastiskt fin växt.
    Att den förvandlas från en grön buske till en så iögonfallande vacker växt är fantastiskt.

    Trevlig helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en fin växt som inleder säsongen försiktigt för att avsluta på annat vis. Fascinerande.
      Tack detsamma, trevlig helg önskar
      Katarina

      Radera
  2. Vilket fantastiskt inlägg, så många läckra former och färger du bjuder på. Snacka om att man blir inspirerad och längar till vår och sommar! Trevlig helg! /Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! =o)
      Ja, och nästan smärtsamt, men ändå inte, att söka bland sommarens bilder... Snart februari!!!
      Ha det gott du med!
      /Katarina

      Radera
  3. Underbar kombination av färger och former i kermesbär. Har beundrat den tidigare i Skåne, Ystad tror jag. Har också sett att det nog inte är americana. Kollade eftersom jag naturligtvis försökte få med några frön :) Härliga, sköna sommarbilder också. Igår var soligt och jag tog en tur men vinden var isande kall.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Vill du ha, så kan jag nog fixa en småplanta till sommaren. Brukar bli en del spontana frösådder.... Bara att hojta!
      Skönt med sol, men vinden gör "sitt". Nu blåser det en del här, regn på gång. Utomhus lockar inte.
      kram
      Katarina

      Radera
  4. Så himla läckert och vackra bilder! Fint att få följa hela säsongen!
    Trevlig helg
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Fascinerande att följa en växt, ja, en säsong.
      Ha det riktigt gott du med!
      kram
      Katarina

      Radera
  5. Den är så fin men en som inte vill övervintra i min trädgård, försökt ett flertal gånger.
    Jag önskar dig en underbar helg!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte den överlever vintern uppe hos er, läste någonstans att den är härdig till zon 4. Där skrevs det om vintertäckning också, men är inte säker på om det räckt så långt norrut som du bor.
      Tack detsamma: Ha det riktigt gott!
      /Katarina

      Radera
  6. Det kallar jag färg och form, vilken kavalkad. Vi hade Kermesbär men jag tyckte det spred sig för mycket så jag har tagit bort dom flesta. Jag tror vi har en kvar någonstans mot grannen, på gränsen. det är en ståtlig växt och som du beskriver den rätt otrolig egentligen. Jag kanske får tänka om. Ha det fint. Carita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, den bjuder variationer under säsongen och är rätt fantastisk egentligen. Min sprider sig med lite frösådder, men inte jättemånga och lätta att rycka upp när de är små. Vet inte om det är skillnad på olika sorters kermesbär och deras spridningsvilja, kan vara så. Ja, så på rätt plats... =o))
      Allt gott!
      /Katarina

      Radera
  7. Oi, så fin den var! Ingen ting er bedre enn en plante som er vakker på alle stadier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det var precis det jag ville skildra: Vacker på alla stadier! =o))
      Allt gott!
      /Katarina

      Radera
  8. Så fint, den är mycket vacker i alla olika stadier.
    Ha en trevlig helg!
    Marika

    SvaraRadera
  9. Så vacker, en sån - som trots att det är en perenn - skulle nog platsa i min långrabatt. Jag har faktiskt en jättestor perenn kvar där, en rosenflockel också en svart- och en gulstammig bambu.
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan bli fint med rosenflockel och bambu... =o))
      kram
      Katarina

      Radera
  10. Ja, det var ju du som lärde mig vad detta var! En cool buske och jag undrar så var de som hamnat i min trädgård kommer ifrån!
    Kram Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, just det. Nu minns jag.. =o)
      Ja, och den har förmodligen "vandrat in" från någon granne, för ser här hur den dyker upp lite varstans i kvarteren. Cool, precis det är den ju!
      kram
      Katarina

      Radera
  11. Men så spännande att följa! Har aldrig sett den växten förut och blir väldigt nyfiken!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du följde med... =o))
      Detsamma önskar jag dig: Trevlig helg!
      /Katarina

      Radera
  12. Kermesbäret är minst sagt fascinerande med exotiskt utseende, tror inte det är härdigt hos mig men har sett det någonstans. Vilken färgutveckling!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en fascinerande växt. Sägs vara härdig till zon 4, så vet inte om den klarar sig hos dig. Läser någonstans att den "norröver" kan behöva vintertäckning, så kanske...
      kram
      Katarina

      Radera
  13. Visst är den vacker men jag grävde faktiskt upp och slängde min häromåret när barnbarnet började upptäcka allt ätbart i trädgården...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var säkert klokt gjort, den sägs vara giftig och bären kan ju vara mycket lockande och likna annat ätbart. Inte alltid lätt för en liten unge att förstå.
      Ha det gott!
      /Katarina

      Radera
  14. Härligt med växter som är vackra hela säsongen. Riktigt fina bilder också!
    Trevlig helg!
    Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ofta visas ju endast en växt i ett stadie på fröpåsar och annat, vilket ju kan vara rätt lurigt.
      Ha det gott!
      /Katarina

      Radera
  15. Jag fick en liten en en gång men den klarade sig inte tyvärr!

    Galet vacker är den och jag hoppas jag ramlar på en planta en annangång som vill bo hos mig :)

    Ha en bra fortsatt helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du vägarna förbi kan du säkert få en liten fröplanta här, för brukar bli några varje år. =o))
      Tack detsamma: Ha det gott!
      /Katarina

      Radera
  16. Kan intyga att den är en fantastisk växt! Jag hade den i flera år och självsådderna var inte till besvär men sen kom vildsvinen... Mycket har återhämtat sig eller återplanterats, dock inte kermesbäret för den finns inte hos plantskolorna här oppe :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. "...sen kom vildsvinen" OJ! Låter i mina små bleka stadsöron både galet och exotiskt, men förstår att jodå, det där kan hända om man bor närmare naturen. Men ändå: OJ! Och: HU!
      Kermesbär: Tror nästan inte jag sett den på plantskolor häromkring heller... Ingen typisk plantskoleväxt, kanske. Hursomhelst, varje år brukar jag få en del frösådder och har du vägarna förbi så får du gärna en. Vet inte riktigt om de tål att skickas, skulle kunna göra ett försök. Eposta mig isåfall.
      Ha det gott!
      /Katarina

      Radera
  17. Kermesbär är väl den bästa sortens växt: en som är vacker på olika sätt från vår till höst. Har inte sett bilder från alla olika stadier förut, intressant!
    Har tyvärr valt bort den hos mig pga bärens likhet med björnbär, onödigt att förvilla barnen mer än nödvändigt ( även om de vet att man ska fråga en vuxen innan de plockar okända bär).
    Kram Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Spännande att följa växterna och deras olika stadier. Vanligtvis visas ju endast ett, som kanske egentligen bara varar en kortare tid av allt växten bjuder under ett år.
      Klokt beslut, bären ser ju jättegoda ut, säkert mycket lockande för ett barn även om de egentligen vet. För barn är ju ändå barn..
      kram
      Katarina

      Radera
  18. Några kermesbärlantor följde med vår trädgård när vi flyttade in också. Vi gör inget med dem, de frösår sig lagom, så de föryngras och blir varken fler eller färre. Väldigt fin, både i blomning och med bären. Får läsa på om det där med sniglar!

    SvaraRadera
  19. Verkligen speciell växt! Många vackra stadier på de spirorna! :)
    /Kitty

    SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...